ROZHOVOR

 

Chris Liebing: "Gratuluji Apokalypse k 10ti letům, jen tak dál!"

Sedíte večer doma a najednou vám volá skryté číslo, hlas na druhém konci říká: "Hi, this is Chris Liebing". Tento výjimečný člověk, ze kterého i na dálku srší pozitivní energie, je polovinou projektu Collabs 3000. Německý techno DJ a respektovaný producent v rozhovoru mluví o svých show a říká, že každé vystoupení Collabs je unikátní. A co říká o Apokalypse? Čtěte a poslouchejte audio záznam rozhovoru.

 

Poslechněte si záznam rozhovoru s Chrisem Liebingem

[CHYBA: mp3 download/2009/liebing/chris_liebing_interview_pepe.mp3 neexistuje na serveru]

Ahoj Chrisi, jak se máš a co právě děláš?

Mám se absolutně skvěle! Právě teď jsem byl hodně na cestách, pro mě bylo celé letošní léto jakousi "Ibiza sezónou" - každé úterý jsem hrával v tamním klubu. Neměl jsem tedy moc času pracovat víc ve studiu, na to ale bývá vždycky víc času během zimy. Plánuju začít pracovat na svém vlastním novém albu a Speedy J a já chceme také vytvořit nové pěkné album, které by více reprezentovalo náš současný společný zvuk.

Léto je tedy za námi, ale já se k němu ještě vrátím. Jak jsi ho strávil? Kde jsi hrál a užil sis ještě vůbec prázdniny v tom pravém slova smyslu?

Né, tak prázdniny už v létě opravdu nemívám, ale léto si užívám i tak! Vlastně každý den je pro mě takovým svátkem, haha. Opravdu si užívám to, co dělám, toto léto jsem hrával každé úterý v klubu Space na Ibize, což bylo fakt super. Zrovna včera jsem ještě hrál na zavíračce. Takže každý týden jsem cestoval tam kvůli hraní a pořád žádný čas na prázdniny. Samozřejmě se vyskytla spousta skvělých open-air festivalů. Tam prostě musíš pořád hrát, třeba 3-4 dny v týdnu. Takže jsem byl doma tak tři dny v týdnu a ty jsem trávil s rodinou.

Ty už jsi na Apokalypse hrál, například i v roce 2000...

Ano! To už je taky pěkně dlouho!

A jak se ti tahle akce zdá?

Je to opravdu, ale fakt hodně zajímavý event! Protože koncept a místo ti dávají pocit, že jsi na rave, větší party, ale DJ a dav jsou zde vlastně blízko sobě a existuje mezi nimi důvěrná atmosféra a hlavně, lidi mají pořád dobrou náladu a to je to co si fakt užívám. Můžes dělat naprosto cokoliv jako DJ, dokud ty lidi bavíš...

20. listopadu budeš hrát na Apokalypse opět, tentokrát ale v projektu Collabs společně se Speedy J. Co mohou lidé očekávat od této show a jaký je hlavní rozdíl mezi tvou sólo show a společnou show se Speedym?

Samozřejmě, hodně se liší! Protože, když hraješ sám, rozhoduješ jen a pouze sám za sebe, kam se tvůj set bude ubírat, jaký zvolíš styl, co budeš hrát... Ale já a Speedy tvoříme tento projekt Collabs už 6 let a odehráli jsme společně spoustu akcí, známe hodně dobře, co ten druhý hrává. A Collabs se pokaždé vyvine úplně jinak než očekáváme. To je na tom ta největší sranda... Víš, když hraješ sám, asi většinou víš, co budeš hrát - zvláště na větších akcích: Prostě víš, co budeš po následující 2 hodiny hrát. Ale když hraješ dohromady s někým, přestože znáš jeho muziku velice dobř a on zná tvoji, stejně se to pokaždé zvrtne a jde to úplně jiným směrem než očekáváš.

Musím reagovat na to, co dává Speedy J., on musí reagovat na to, co zahraju já. Je v tom obrovský flow, protože tam protéká spousta muziky a nikdy nevíš, kterým směrem ten proud poteče. A to je na tom velká věc, je to nepředvídatelné, ale pokaždé to nějak nabere směr k velké zábavě :).

Vždycky se snažíme v určitých chvílích toho druhého porazit :). Víš co, děláš bláznivé kousky, triky s efekty a Jochem přijde a připojí se... někdy je to mnohem bláznivější než můj samostatný set.

To je fakt zajímavé, protože Speedy mi při telefonickém rozhovoru k tomuto řekl "nepředvídatelné", tak to se na váš set opravdu těším...

Haha, ano, pokaždé po vystoupení Collabs se na sebe se Speedym podíváme jako že "Á, tak to bylo zase jinak, než předtím!", víš, myslím kdykoliv předtím... Každá noc je prostě unikátní, nikdy se to neopakuje...

Takže očekávat nic nemůžem, protože to bude Apokalypsa unikát?

Absolutně! Vlastně bys nikdy neměl nic očekávat! Prostě běž a užij si to. Když máš příliš mnoho očekávání, tak šance, že budeš v něčem zklamaný, se prudce zvyšuje...

A co nějaká aktuální produkce Collabs?

Zatím nic aktuálního nemáme venku, poslední kus, co jsme vydali, vyšel vloni v prosinci. Byla to společná kooperace na Speedyho vlastním labelu Electric Deluxe. Ale jak jsem říkal, chystáme se na zimu do studia a zapracujem na nových singlech a taky plánujem nové album, takže bude spousta muziky.

Vraťme se teď k tvému sólo vystupování a produkci, jaký je pro tebe největší úspěch ve tvé kariéře DJe? Deska, hraní, potkání zajímavých lidí?

V mé DJské kariéře? Hmm, myslím, že mým největším úspěchem je právě to, že pořád ještě můžu dělat to co dělám. Po tak dlouhé době DJingu - myslím, že to je už 14 let, co tímhle žiju a je to můj hlavní zájem. Prostě mám pocit, že znovu právě začínám. Právě teď je to tak vzrušující. Vždycky jsem si myslel, že si jako DJ teď už nemůžu užívat tolik zábavy, ale pořád mě to bere!

Co se týče nahrávek, tak to fakt nevím! Někdo třeba říká, že to jsou remixy, které jsem dělal, třeba ten pro Horrorist - One Night in N.Y.C., spousta lidí by zase řekla, že lepší jsou má vlastní díla. Takový průlom byla asi deska Audio 07, která vyšla už někdy v '97, to už je taky 12 let, ten čas letí... No ale v techno světě se moc nehraje na to, která deska je nejprodávanější. Spíš jde o tvůj vlastní vývoj v produkování. A já se pořád učím, učím se nové věci v životě producenta. Takže doufám, že můj největší úspěch teprve přijde :).

Zpět k Apokalypse, co si myslíš o line-upu? Kromě vás je tam Umek, Ken Ishii, Surgeon, Elton D, Obi & Lucas... Koho si poslechneš?

Pro mě je jasná volba k poslechu Ken Ishii. Protože hraje velice zajímavé sety a vždy je nepředvídatelný. On je prostě DJ. A vůbec, celý ten line-up je zajímavý. Ta akce bude barevná. Není to jen o jednom stylu, jako když vím, že jde o typickou hardtechno akci. Tohle půjde všemi různými směry a já si myslím, že je to pro tuto party super věc. Lidé dostanou spoutu muziky!

Tak už mám jen poslední otázku: 20. listopadu oslaví Apokalypsa 10 let, co bys jí chtěl popřát?

Nejdřív chci pogratulovat k těm deseti letům, tohle je taky už hodně výjimečné! Myslím budovat úspěch po deset let. Můžu říct jen: držte se a vytrvejte ještě nejméně 10 dalších let. Budujte dál scénu, aby lidi měli šanci poslouchat dobrou muziku!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016