ROZHOVOR

 

Mark Dynamix: "Vždycky jsem se chtěl do Prahy podívat!"

Poslední říjnový pátek 30.10. se vůbec poprvé v České republice představí jeden z nejlepších australských djů a producentů současnosti – Mark Dynamix, který je zároveň zástupcem renomované značky Ministry of Sound. Jak vypadá a vyvíjí se současná elektronická scéna u protinožců a na čem tento úspěšný australský umělec původem z Británie pracuje? Přeji hezké čtení!

 

Jak bys popsal Australii z hudebího hlediska?

Austrálie má opravdu co nabídnout. Nejúspěšnější jsou nejrůznější elektro hybridy typu Justice a Daft Punk. To je dost hrůza, ale kdyz se odprostíte od zajetých komerčních klubů a zabrousíte třeba do Brown Alley v Melbourne či Chinese Laundry v Sydney, tak narazíte na mnohem zajímavější produkci – kvalitni techno, minimal, tech house, deep house či breaks a drum and bass.

Tyto žánry mají poslední dobou hodně prostoru a podpory v mediích, což je dobré osvěžení od neustálého omílání electra. Přestože berlínský minimal se v Austrálii příliš neuchytil, tak právě tech house tu má spoustu prostoru. Asi proto že australské publikum má rádo trošku našláplejší zvuk. 

Hrál jsi na obrovských festivalech jako Big Day Out (největší touring festival na světě) pro mnohatisícové publikum, ale často také vystupuješ na menších klubovkách. Co ti více vyhovuje?

Abych byl upřímný, tak mám raději hraní na menších akcích. Je to mnohem intimnější a méně stresové. Na menších mejdanech lépe cítíte reakce publika, ale na druhou stranu velké festivaly mají také něco do sebe. Jsou to prostě dva rozdílné zážitky. 


Live at Big Day Out

MDX (Mark Dynamix)|MySpace Music Videos

Elektronická hudba v Austrálii dosti zkomerčněla. Dají se v Sydney najít party, kam lidé chodí za muzikou a ne protože je to cool a trendy?

Musím říci, že dobrých undergroundových akcí je stále nedostatek, ale naštestí jich každým rokem přibývá. Jak jsem již zmiňoval, většina inteligentních lidí má už dost superklubů a komerční dance hudby, takže kvalitní house a tech house sílí a  to je jedině dobře.

Hodně se svou prací cestuješ. Kterou zemi máš opravdu rád?

Moc jsem si oblíbil Švédsko, domov mnoha výborných producentů. Před pár lety jsem hrál na festivalu Hultsfred. Skělá organizece, báječné publikum a dokonce jsem tam potkal australskou bandičku, což bylo příjemné překvapení.

V Praze jsi ještě nehrál. Co od svého premiérového vystoupení očekáváš?
 
Bude to moje vůbec první návštěva Prahy. Vždycky jsem se chtěl do Prahy podívat a jsem moc rád, že mám konečne tu příležitost. Moc se teším až se shledám s českou bandou od muziky a vůbec na Beefphunk night samotnou. Bude to mazec.

Co tě čeká dál? Kam se ješte tento rok chystáš?

Před návštěvou České republiky jedu na Dance Music Conference v Amsterdamu, což bude určitě moc zajímavé a hlavně tam chci zpropagovat můj nový label. Po Praze mě čeká Berlín a Stuttgart a možná ještě pojedu navštívit rodinu do Británie. Jsem totiž původem Brit...

Na svých evropských tour dosti často skládáš muziku se známými producenty. Kdo to bude tentokrát?

Ano i to je jeden z důvodů proč tak rád cestuji. Tentokrát mám naplánované studio sessions s Martinem Eyerem, Namitem, Chopstick and Johnjon a samozřejmě také s Shades of Gray tady v Praze. Doufejme, že něco z těchto sessions spatří světlo světa v roce 2010 na Long Distance Recods.  

A co tedy Long Distance Records?  Co na své značce chystáš do budoucna? 

Mnoho releasů samozřejmě. Koukněte na www.longdistancerecordings.com. Jinak také pracuji na LDR tour po Austrálii s producentem Namito. To bude v únoru. Všechny akce a tours mám na www.mdx.dj

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016