ROZHOVOR

 

OBI: "Jste skvělé publikum, 20. listopad je náš!"

OBI je u nás znám jako nespoutaný živel, který do svých setů dává vždy maximum. Z následujícího rozhovoru je však patrné, že maximum sil vkládá i do veškerých svých aktivit spojených s hudbou... Tobias se totiž nezabývá jen hardtechnem, ale prozradil nám něco i o svém elektro-houseovém alter egu a dokonce by i rád podpořil nadějné české producenty.

 

Ahoj OBI, jak sis užil léto?

Ahoj všem! Léto bylo skvělé! V červnu na Ruhr in Love (jedna z největších německých outdoor akcí) jsme s kolegy z Trivialmusic pořádali vlastní stage, na které vystoupilo mnoho známých jmen. No a červenec a srpen pro mě byly krásné měsíce. Zahrál jsem si na Nature Ona, Aquasella a taky na Stay Up Festival v Itálii. Vrcholem pak bylo vystoupení na Monegros Dessert Festival, kde jsem hrál pro 10 000 lidí! Celkově ale byla návštěvnost tohoto festivalu několikrát vyšší a určitě všem doporučuji někdy jej navštívit!

Viděl jsem tě na jednom českém open-airu (Summer Session 5). Hned po příchodu a uvítacím drinku jsi šel pařit přímo mezi lidi a teprve pár minut před hraním ses objevil na pódiu. Děláváš to často nebo je to třeba jen způsob, jak ze sebe shodit nervozitu?

Jo! Pro mě je to normální. Už v začátcích, kdy jsem začínal s elektronickou hudbou, jsem rád tancoval a poslouchal ostatní DJe. Není to ani tak způsob koncentrace, ale spíš cesta k tomu, abych přímo z davu načerpal co nejvíce energie, kterou pak vysrším při svém hraní:)

Taky jsem si všiml, že k hraní používáš technologii Traktor Scratch, ačkoli dřív jsi hrával i z CD playerů... Nemůžeš si odvyknout na vinyl?

Bude to už rok, co používám Traktor Scratch a je to právě proto, že kontakt s vinylem už mi opravdu chyběl a nechtěl jsem o něj přicházet. Traktor Scratch mi dává tu možnost, hrát exkluzivní a nevydané tracky a přitom používat i další efekty a postupy a posunout tím celé mé hraní zase o level výš. Vinyl budu navždy milovat a své tracky chci vždy vydávat především na vinylu... však brzy se dočkáte mých nových počinů, které vyjdou pod hlavičkou labelů TekkTribe a Distorted.

Mnoho DJů se přesto pořád brání technologiím jako jsou Final Scratch, Serato, Traktor Scratch, protože může snadno nastat jakýkoli problém a DJ nezahraje ani beat...

Jsem rád, že můžu říct, že tohle se mi stalo jen dvakrát, za celou dobu používání. Všem doporučuji sipečlivě přečíst manuál k těmhle hračkám. Taky pročíst různá fóra, sledovat stránky výrobce, mít laptop v co nejlepším stavu, stále aktualizovaný a s dostatkem paměti. Celkovým nastavením jsem se zabýval celkem dlouho, než jsem je plně vychytal, ale nyní je můj Traktor Scratch opravdu stabilní! Přesto si s sebou pořád pro jistotu vozím pár desek a CD... :)

Zaslechl jsem něco i o tvé elektro produkci... prozradíš nám víc?

No dobrá... Produkuji už od roku 2003. Ačkoli prioritní je pro mě hardtechno, mám rozjeté i další projekty, kde se věnuji jiným stylům. V roce 2005 jsem vydal 4 tracky na labelu Horny Vinyl, což je německý housový label. Poslední rok dělám na projektu s názvem Mitfahrgelegenheit (MFG ). Žánrově se dá mluvit o elektru a elektro-house, které je ale částečně ovlivněné i technem. Zhruba v půlce prosince vydám pod tímto jménem album s názvem My Trip, které vyjde na netlabelu Selectric Records. Selectric vyhledává nové talenty, takže pokud si myslíte, že vaše tracky stojí za to, pošlete mi je na adresu info@tlmp.de. Může to být elektro, house, minimal nebo techno. Pokud skládáte hardtechno a chtěli byste vydávat pod značkou Tekktribe, Distorted nebo TLM, pište na tu stejnou e-mailovou adresu;-)

Nyní pracuji na svém prvním hardtechno albu a několika dalších releasech. Jsem velmi rád, že mohu již předem ohlásit, že začátkem prosince budu vydávat velmi speciální kolekci s názvem Tobias Lüke aka O.B.I. - The Discographie. Ta bude obsahovat 100 velmi dobře vybraných songů (z více než 175, které vyšly na 60 různých vinylech). V kolekci najdete tracky od roku 2003 až do dneška, včetně prvního releasu Gehörsturz EP, až po tracky, které vyšly teprve před pár týdny a jako bonus si budete moci poslechnout i songy, které jsem nikdy předtím ještě nevydal.

Trend zpomalování zasáhl prakticky všechny odnože techna, hardtechno DJs nevyjímaje. Myslíš, že je to přirozený vývoj nebo spíš módní záležitost?

Pokud to mám brát ze svého pohledu, tak se určitě nejedná o nějakou trendy záležitost. Jak už jsem nastínil v minulé otázce, s pomalejšími styly už experimentuji déle. Prioritou ale pro mě bude vždy hardtechno, protože jedině to mi dává nejvíce energie! Samozřejmě souhlasím s tím, že mnoho lidí za posledních pár let změnilo svůj sound a kdoví z jakého důvodu, ale na druhou stranu hodně DJs i zrychlilo. Možná až moc...

Co se ale týká mých nadcházejících releasů a alba, chci se vrátit ke kořenům hardtechna. Tracky budou o něco pomalejší, ale to neznamená, že celkový sound ztratí na energičnosti nebo tvrdosti. Začátkem listopadu sledujte stránky tlmp.de, kde se objeví ukázky z mé nové tvorby.

OK, na Apokalypse budeš hrát ve společném setu s Lukasem...  Jak jste se poznali a jaký v tobě zanechal první dojem?

Lukase jsem potkal před pěti lety v Brazílii, kde pořádal známou party Techardia. První dojem byl skvělý, po party jsem u něj zůstal na pár dnů a stali se z nás dobří přátelé.

V čem jsou vaše společné sety jiné oproti tomu než když hraješ sám?

Samozřejmě musím vybírat trochu jiné desky, ale hlavní rozdíl vidím ve stylu mixování. Celé je to ještě živější a kolikrát vznikají opravdu šílené kombinace! Čtyři gramce nám otevírají mnohem větší škálu možností a myslím si, že je to zábava jak pro nás, tak pro tanečníky.

O.B.I. ... podle těch teček tvé jméno vypadá jako nějaká zkratka, je to tak?

Nene, není to zkratka, ale přezdívka. Než jsem se stal DJem, kamarádi mi říkali Obi, což vychází z mého křestního jména Tobias. Takže máš vlastně pravdu, je to tak trochu i zkratka:)

Co je tvým životním snem? Žiješ svůj sen?

Wow, dobrá otázka! Můj životní sen se postupem času několikrát změnil. Vždy jsem se chtěl živit hudbou. Když jsem byl malý kluk, chtěl jsem být zpěvákem nebo kytaristou. Koukal jsem na klipy Michaela Jacksona a pokoušel jsem se tančit jako on :)

Když mi bylo 10, začal jsem hrát na bicí a dostal jsem se do takové malé školní kapely. No ale jakmile jsem se dostal k elektronické hudbě, začal jsem žít svůj opravdový sen...

Na Apokalypse už jsi dvakrát odehrál nezapomenutelné sety... jak na tuto party vzpomínáš?

Když jsem u vás hrál poprvé, to už jsou 3 roky zpět, slyšel jsem na Apokalypsu jen samou chválu, takže jsem byl celkem nervózní. K tomu jsem se pak ještě dozvěděl, že mám hrát přímo po mistru Davu Clarkovi... Haha, no to už na mě byla fakt síla :) Ale když jsem dojel na místo a uviděl všechny ty lidi, najednou ze mě všechno spadlo a měl jsem jen chuť, dát do toho všechno. Do té doby to byla největší akce, na které jsem kdy hrál, takže na ni určitě nikdy nezapomenu! Jste skvělé publikum a už se moc těším na 20. listopad!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016