ROZHOVOR

 

Zrození Pioneer CDJ-2000 & rozhovor s Agentem

Společně s Agentem jsme se 17.9. vydali do belgických Antverp do luxusního klubu NOXX, ve kterém se odehrála světová premiéra CD přehrávače Pioneer CDJ-2000. Budou tedy nyní DJové chodit na party pouze s USB diskem a sluchátky? Přečtěte si rozhovor, podívejte se na videa světových DJs o CDJ 2000 a mrkněte i na fotky z launch party.

 

Pioneer CDJ-2000 - hlavní novinky, rozhovor s DJem Agentem

Koncem září, konkrétně 17.9.2009, jsme spolu s DJem Agentem (oficiální DJ Pioneeru v ČR), Sylvou z Basysu (distributor Pioneer pro ČR) a Vláďou z Muzikusu (šéfredaktor nejlepšího časopisu pro muzikanty) na pozvání evropské centrály značky Pioneer vydali do belgických Antverp. Právě antverpský klub NOXX bylo jedno z míst, kde se ten den světu představilo nové stvoření - DJský přehrávač Pioneer CDJ-2000.

Už po cestě jsme s Agentem diskutovali, co by tak asi mohl přehrávač přinést nového a musím Martina pochválit, protože ve svých odhadech se téměř trefil. Ovšem realita byla ještě o trochu dál, než jsme spolu odhadovali a musím říct, že "dvoutisícovka" nasadila laťku opět hodně vysoko. Je vidět, že inženýři v japonském Pioneeru nezaháleli a poté, co začátkem tisíciletí vytvořili třídu Djských přehrávačů - konkrétně modelem CDJ 1000, vytvořili znovu produkt, který definuje nový etalon.



Co tedy Pioneer CDJ-2000 přináší za novinky:
  • možnost přehrávání souborů z vloženého USB disku nebo SD karty
  • interaktivní "jehlu" pro rychlé projíždění hudebním trackem
  • velmi rychlé procházení nahranými soubory s náhledy na obaly (cover flow v iTunes) a vyhledáváním
  • propojení přehrávačů síťovým kabelem, přehrávání tracků z jednoho playeru na druhém
  • speciální SW pro rychlé nahrávání tracků (Record Box)
  • a další vychytávky

Rozhovor s DJem Agentem

1: Martine, vždycky jsem tě bral jako zarytého zastánce hraní z vinylů. Posledních pár let tě ale už s vinyl-bagy nepotkávám a hraješ z CDček. Co tě k tomu vedlo?

Na hraní z CD jsem přešel asi před 3ma rokama. Dlouhou dobu jsem byl zastánce hraní z vinulu a vinyl mám pořád rád, hlavně pro jeho zvukovou charakteristiku. Hlavním důvodem pro přechod na byla primárně rychlost vydávání nových tracků. Vydat nový vinyl trvá řádově 2-3 měsíce, ale v MP3 podobě je po dokončení skladby její release možný ihned. Takže pro mne je zásadní rychlost, s jakou se můžu dostat k nové hudbě. A tady je s vinyly problém. V době, kdy jsem přecházel na CD, tak většina lidí ještě hrála z desek a desky se objednávaly z record shopů na internetu nebo v kamenných krámech. Ale nyní je už situace jiná, podle mne se skoro už z vinylů hrát nedá - z jednoduchého důvodu: dnes už 80% skladeb na vinylech nevychází vůbec.

Sekundárním, ale o to příjemnějším efektem je pak cena: vinyl stojí cca 300 Kč a většinou z něj hraješ 1 skladbu, přestože na desce jsou 2 až 4. Kdežto při stahování stojí jedna skladba okolo 30 Kč a vyberu si jen to, co chci.

2. Co je podle tebe hudebně lepší: vinyl nebo MP3?

Vinyl má po technické straně díky analogovému, ztrátovému způsobu záznamu logicky horší zvuk. Ale v tom zvuku je to "maso", je bezpochyby živější a má mnohem vyšší dynamický rozsah.

Na druhou stranu aktuálně vydáváné MP3 v plné kvalitě (320kbps) jsou nyní opravdu kvalitní. Díky specializovanému masteringu pro MP3, používání kvalitních mp3 enkodérů atd je kvalita MP3 hudby už tak dobrá, že jsem s ní plně spokojený.

3. Jaká teda byla tvoje další cesta od vinylů?

Když jsem se tedy "loučil" s vinyly, měl jsem 2 možnosti:
- buď začít hrát z CDček
- nebo začít hrát "jako z vinyli" pomocí Final Scratche nebo Serata

Jenoznačně jsem se rozdodl pro CD, a to hlavně z praktických důvodů (nemusím s sebou tahat laptop, zvukovku, kabely a hlavně to zapojovat během hraní jiného DJč. Sám to totiž nemám hrát, když mám gradovat set a 15 minut se mi někdo hrabe v mixáku a zapojuje Serato).

Druhý důvodem je to, že od roku 2000 jsem oficiálním DJ značky Pioneer DJ, která je světovým leadrem v technice pro DJe a ta razí cestu CDček.

4. Co jsi teda začal používat?

Od roku 2001 jsem používal DJský CD Player CDJ 1000, ze kterého se stal bezkonkurenční etalon dané třídy. Pioneer totiž přišel první (konkurence měla srovnatelný produkt až o 2 roky později) a hlavně tento přehrávač přinesl revoluční "vinyl mod", kde je na CDčku umístě talíř, který DJi umožňuje pracovat s CDčkem podobě jako s vinylovou deskou.

5. Jak pro tebe byl složitý ten přechod od hraní z vinylových desek?

Ze začátku jsem CDčko používal hlavně jako doplněk, hrál jsem z nich vlastní věco nebo tracky lidí, které nevyšly oficiálně na vinylu. Postupem času jsem z vinylů přecházel na více hraní z CDček a poslední 3 roky hraju už jen z CD playerů.



6. Je přece jenom něco, co ti na hraní z CD vadí?

Z počátku jsem si musel zvyknout na tu práci s CDčkem, které je přece jenom trochu odlišná než vinyl, musíš se to prostě naučit a dostat do ruky.
Jediná nevýhoda je to, že je v CD archívu (většinou vypálený, fixou popsaný CDčka) špatná orientace a občas se mi v nich blbě hledá. Na druhou stranu komfort práce v tom, že si během týdne naposlouchám novou hudbu, vyberu si to nejlepší a na party dorazím v klidu s nejaktuálnějšími tracky na CDčkách, mě baví moc :)

7. Včera jsme spolu byli na prezentaci nové generace DJských CD přehrávačů, Pioneer CDJ-2000. Jedná se z tvého pohledu o revoluční krok nebo je to pouze vylepšení stávajících přehrávačů?

Pokud bych měl říci jen ANO nebo NE, odpověděl bych ANO. Hlavně z toho důvodu, že tento přehrávač umožňuje hrát z "pevných médií", tedy z USB flash nebo SD karty. Jedná se sice stále o CD přehrávač, ale komfort hraní z těchto vysocekapacitních pevných médií je nesrovnatelný.




8. Je ještě něco, co tě na CDJ-2000 zaujalo?

Pro mne je největší novinkou to používání USB flash disků, dále multifunkční displej s možností přehledně listovat i náhledech na obal alba (jako v iTunes), což je skvělé právě pro rychlé procházení sbírkou nahrávek.

A samozřejmě tam jsou technologické vychytávky. Vtipné je, že stačí mít 1 flashku a druhý CD player si její obsah stáhne pomocí síťového propojení. Zároveň je možné z jednoho playeru hrát tracky, které jsou na médiu připojeného ke druhému playeru. Skvělá je i rychlost načítání z flashky - stačí ji tam strčit a za pár sekund můžete začít hrát bez nutnosti připojování kabelů.

Dále mne zaujalo, že pro lidi hrající ze Serata nebo z Final Sratche stačí připojit CD playery do notebooku pomocí USB kabelů a hraje se. Odpadá tak zapojování 7mi různých kabelů, a to je fakt pecka.

Bezpochyby se tento přehrávač (stejně jako jeho předchůdce CDJ 1000) stane standardem, bude v každém klubu a já se už těším, jak na party přicházím s jedním USB a sluchátkama. No prostě bomba :)

v letadle po cestě zpět se ptal Dan



video: Oficiální představení CDJ-2000


videa Pioneer DJs: CDJ-2000 Armin Van Buuren, CDJ-2000 Eddie Halliwell, CDJ-2000 James Zabiela


 

videa: Pioneer CDJ 2000 - Roger Sanchez demo, CDJ-2000 - Sebastian Ingrosso & Steve Angello, CDJ-2000 - Laidback Luke presents RekordBox dj software


videorecenze Pioneer CDJ-2000 od GenXGlow.com

fotoreport z klubu Noxx, Antverpy

Kompletní fotoreport je na adrese: http://www.techno.cz/foto/v/techno/dan/2009-09-17-Pioneer_CDJ-2000-Noxx-Antverps/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016