ROZHOVOR

 

Romano Porni: "Přál bych si víc hrdých Čechů"

Funk Halen, Trick, Romano Porni a Ibe. Tak tohle jsou Electronic Bitches, démoni všedních dní, kteří se snaží vnést něco alternativního do našich životů, démoni brněnské electro scény, pro kterou se stali svou poctivou prací tak trochu ztělesněním! A jak tedy dopadlo příjemné povídaní s Romanem Pornim?

 

Takže, už jste někdy jako Electronic Bitches poskytovali rozhovor?

Hmm, poskytovali jsme dva rozhovory, ale vydali nám jen jeden, co jsme dělali pro Hradhouse, ten druhej byl moc ostrej, kluci od Bubbles ho nevydali. Báli se vlastní provokace :).

Když jsme u toho Hradhousu, jak to hodnotíš? Bylo to z vašeho pohledu úspěšné? Měli jste zde vlastně na starost celou stage?

Řekl bych, že úspěšnější to bylo minulý rok, ale možná jen proto, že jsem si to osobně víc užil, tento rok jsem se o to musel víc starat, neboť nastaly problémy s elektřinou, to byl fakt šrumec. Minulý rok jsem vypnul a bylo to spontánnější jak tento rok. Ale myslím, že úspěch to mělo, lidi se bavili a hlavně jsme představili trošku odlišnou stranu "té" scény, o to šlo. Kdo tam přišel, mohl vidět něco jinýho, co se na festivalech moc neukazuje a co tím světem někde i hýbe, bylo to hlavně o mladých nadšených lidech. Loni jsme byli nejlepší, tento rok po Klika stage druzí. :)

A proč si myslíš, že se to u nás "nehýbe"? To, co vy děláte, je docela hodně speciální, v některých ohledech, jak bys to pojmenoval?

Pojmenoval? Asi, to co teď valí... Taky se zajímáme o alternativu, o různý jiný styly, co vůbec jsou a vznikají v České republice a u našich umělců. Na to se málokdo dívá. Myslím si, že u nás chybí hlavně média. Aby jsme se mohli držet aspoň v rovině s okolním světem a rozvíjeli domácí scénu, tím nemyslím všechny ty Ondráčkovy apd. OSA a Integram, kteří nepodporují určitě to, o čem se tu bavíme, je třeba rádia a ta převratná televize. Nejen internet, to je dneska už klasika. Někdo, kdo to dělá ne úplně pro ty prachy, ale proto, že ho to baví. Kultura se u nás vcelku moc nepodporuje, vznikají filmy o ničem, akce o ničem, a teď jsem viděl, že Strana zelených si tuto myšlenku přisvojila pro získání mladých voličů.  Víc iniciativy, víc uvolnění, míň si nechat bouchat systém do hlavy. Naše politika to nepodporuje a sponzoři chtějí jen peníze, takže víme asi, kde končí dobré nápady, v desetiminutovém bloku reklam a v kapse Jandy... Stále do všech lidí valí mainstream. Bavím se nad tím, jak se promotéři drží stále té své výdělečné osy, buď je to tím, že jsou tak jako většina lidí u nás dva roky zpět a nebo prostě jde jen o peníze. Bojí se nového...stárnou? Všude ve světě je to co děláme underground, ale u nás velice, velice těsýy. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou diskotéky narvané každý pátek...?

Vy jako Electronic Bitches jste si zavedli docela známou obchodní značku, spousta lidí vás zná, třeba díky reklamám na akce, díky tomu, že jste prodávali trička a tak dál... Čí to byl nápad, takhle to rozjet?

To, že nás znají v Brně a lidi se na naše akce přijdou bavit, je moc fajn, ale nemyslím si, že jsme bůhví jaká značka. Pokud chcete hrát, musíte dělat něco, co vytváří další hraní. Ne, že bychom to dělali proto, abychom jenom hráli, ale protože nás to baví a chceme ukázat lidem, že jdou věci dělat jinak, přinášet nové. Před šesti rokama jsme byli začínající kluci nad gramci, někde jinde, chtěli jsme být slyšet. Tak jsme to rozjeli, napřed jsme byli dva, pak tři a říkám "Electronic Bitches", to byl spontánní název pravidelných večírků v klubu Boro a pak se to začalo vytvářet. Začal jsem to dělat dle vlastních představ a názorů na zaprdlou scénu u nás. S postupem příležitosti získávám zkušenosti a od kluků buď uslyším, že je to takto dobře a nebo se o dalších věcech poradíme. Je to kolektivní. Myslím, že trika a provokativní reklama nebylo to podstatné, nebo tu snad nejde o zábavu? Jsme parta, která se doplňuje, bez kluků nebo beze mně a už vůbec bez lidí kolem nás by nebylo Electronic Bitches.

Zajímalo by mě, jak vypadá typický fanoušek  Electronic Bitches a co poslouchá? Co si poslechne doma ve volném čase?

Haháá, tak fanoušek Electronic Bitches doma určitě neposlouchá Electronic Bitches a to jak vypadá, to nevím. Myslím, že fanoušci jsou lidi kolem nás, ti skalní jsou kolem nás už dlouho, jsou jako my ;).

Teď se chci zeptat na vaše akce, Shuk'n'Denc a Zasuň a tanči, jak to s nimi vypadá teď a jak to vypadá do budoucna?

Akce pořád děláme, obě... Je to to stejné, akorát Shuk'n'Denc je anglický název, spíš zkomolenina kvůli zkousnutelnosti prej a Zasuň a tanči je můj český překlad. To je jedno kde, jestli v Perpetuu nebo v Mersey, chceme prostě dělat akce kdekoliv, hlavně se pobavit a pozvat těch spoustu dobrých DJs a live projektů. Chceme také dělat i víc alternativněšjí akce, hlavně o živých vystoupeních, co se třeba úplně nehodí doprostřed party vřavy, kdy lidi tančí, to nejsou vše uplně taneční projekty. Mně osobně se nejvíc líbilo na Hradhousu, pro mě to byl objev roku, To žluté, co máte na kalhotkách, protože ti borci to tam rozjeli úplně nebezpečně, ti byli nejlepší. Tak tímhle směrem se takée do budoucna chceme víc vydat, vlastně už jen proto, aby první myšlenka Shuk'n'Denc pokračovala.

Když říkáš, že to je jen překlad, Zasuň a tanči, tak jak se tedy časuje sloveso Shuk, v angličtině? :)

Tak počkej... :-D

Je pravidelné nebo nepravidelné?

Já neumím anglicky úplně dobře, takže bych řekl, že je to stejně zkomolený, denc se taky píše jinak.  Šukadenc je originál, podtext večírku v Boru, ale i s tou anglickou zkomoleninou o nás nechtěli psát v Mladé frontě, takl aspoň vidíš, jak to u  nás chodí. Čeština by se mi líbila víc v názvech akcí, každej se vyjadřuje anglicky a pomalu ani neví, co to znamená. Nemluvíme spolu pomalu česky na internetu... Přál bych si víc hrdých Čechů.

Teď budete hrát na Elektře na Flédě a budete tam mít na starosti bar stage společně třeba s d.MITRYm a to mi nepřijde úplně standardní. Obvykle na bar stagei hrají DJs, co hrají mainstream, co zahrají všechno, takovou tu klasiku. A teď tam naběhnete vy a zahrajete něco úplně jinýho. Co si myslíš, že to udělá s těma lidma?

Vzpomínám si, že když tu byl Vitalic, tak jsem na baru hrál...:) Máš pravdu, že Elektra byla vždy dost zaměřená jedním směrem, docela mi přijde, že odbočuje úplně od té správné pointy, co je to elektro a nebo mě plete jen název. Jde o to, co má ta stage splňovat, jestli ty lidi mají chlastat, tančit nebo poslouchat, to záleží na podniku a podnik nás pozval a my budeme hrát to, co hrajem ;). Už jsme to tam párkrát roztočili pro různé obecentstvo, bude tam narváno. Doufám, že tak jako obvykle na Flédě nebudeme mít starosti...ty si necháme na své akce.

Co říkáš na Olivera Koletzkiho a koho bys doporučil na příště?

Oliver je výbornej muzikant, osobně jsem ho bohužel na minulé Elektře neslyšel, ale pamatuju si, že mám nějaké jeho desky ze svých začátků a je hodně dobrej. Koho bysme dopořučili? Tak to bych odpověděl za Tricka a to by byl HiJack, jsme teď tak trošku housoví, ale co by mi víc přislo do noty Elektry je Autokratz.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016