ROZHOVOR

 

Ladida vs. Lucca: O politice, ekologii a tak vůbec

Dnes jsme pro vás připravili druhou část povídání mezi DJkami Luccou a Ladidou, tentokrát netypicky nikoliv o hudbě, ale o tom, co si holky myslí o politice, ekologii a vůbec o tomhle světě... Připomínáme, že holky spolu vystoupí na party Deja Vu v klubu SaSaZu.

 

Ahoj Lucko, ahoj Lindo, většinou rozhovory probíhají stylem otázek „kde jsi hrála, používáš CD přehrávače atp“, ale my bychom rádi přiblížili návštěvníkům vaše názory na svět.

Co si myslíš o současné situaci v Česku (ekonomika, politika, nálada)?

Lucca: Myslím, že nálada ve společnosti není bůhvíjak dobrá. Máme se relativně dobře, ale lidé si stále na něco stěžují, jsou hodně individualisté, zdají se mi nepřející, a politici, kteří by měli jít příkladem, se chovají úplně nejhůř.Politická kultura je tady dost hrozná.
   
Ladida: V pohodě, ekonomika a politika jako vždy kopíruje zahraničí a nálada v hospodách je jako vždy dobrá.

Myslíš, že se Česko někam posunulo za 20 let od revoluce a kam ? Co vnímáš negativně a co pozitivně?

Lucca: Posunulo se zásadně kupředu, ekonomicky jsme srovnali krok se západními zeměmi. Zdá se mi ale, že mezilidské vztahy se zhoršily, cítím zde hodně nesnášenlivosti a individualismu. Tím, že se prohloubily sociální rozdíly, tím se umocnila závist mezi lidmi, ale to je pozůstatek ještě z dob minulých. Nenaučila jsem se tyhle rozdíly ještě vnímat, tak jak jsou. Myslím, že v západních zemích si lidé tak nezávidí, žijí v takovém systému už dlouho - že kdo tvrdě pracuje a nebojí se podnikat, má většinou peněz více.
   
Ladida: Z mého pohledu jsme na tom lépe než před 20 lety, protože máme svobodu projevu, můžeme cestovat a pracovat ve světě, vesnice i města vypadají udržovaně a čistě. Negativně nevnímám nic, protože na všem se dá nalézt něco pozitivního.

Co si myslíš o ekologii v naší zemi? Stále se staví supermarkety, haly, dálnice… Je to pod kontrolou?

Lucca: Růst infrastruktury se bohužel nedá zastavit a její budování je nezbytné. Avšak pro ekologii bysme rozhodně měli dělat více, zde máme ještě co dohánět. Například třídění odpadu, čistota vody. Je velká nadprodukce, společnost nutí lidi stále něco kupovat, a v zásadě jsou to věci, které vůbec nepotřebujeme. Ještě jsme se nenaučili žít střídmě.

Ladida: Zpráva o stavu české přírody a krajiny v roce 2009, kterou dostala vláda na stůl například konstatuje, že:- od roku 2000 každý den ubývá 10,7 hektaru zemědělské půdy a zhoršuje se schopnost krajiny zadržovat vodu.

- na silnicích ročně zahyne na 570 000 zajíců, 52 000 srnců, 350 000 ježků, 70 000 bažantů a 50 000 kun
- mizí různorodost krajiny a ta se unifikuje

Je ekonomická krize, či nikoli, a jak se to bude vyvíjet dál?

Lucca: No, tak nejsem Nostradamus ani vizionář, ani sami ekonomové a odborníci neví, jak se to bude dál vyvíjet. Podle toho, co pozoruji, tak nějaká krize asi je, ale vše je to médii hodně nafouklá bublina, možná zde hrají roli i nějaké vyšší zájmy.
   
Ladida: Je to změna, která nám ukázala, že nadměrným konzumem cesta nevede. Jak se to bude vyvíjet dál záleží na každém z nás. Přece nemusíme tolik utrácet za zbytečné věci...

Jaký máš názor na našeho prezidenta a jeho postoj k Unii a ekologii?

Lucca: Působí spíše směšně, než aby byl v těchto oblastech věci schopen někam posunout.
  
Ladida: Václav Klaus je vynikající ekonom, ale v postoji k EU je konzervativní. Co se týká ekologie, musím mu dát částečně za pravdu, poslední výzkumy ledu v Arktidě ukázaly, že v minulosti se objevil podobný úkaz oteplování planety a jedná se tedy o cyklus, který se nyní opakuje. To ovšem nemění nic na tom, že šetřit zdroji energie je to nejdůležitější.

Je dobré být v Evropské unii a částečně být řízeni z Bruselu, či nikoli?

Lucca: Myslím si, že pro naši zemi ano. Nejsme ale řízeni, ale jsme součástí ekonomického celku – Evropy. Zatím tím jedině tím získáváme. Nejsme bohaté bankovní Švýcarsko, které není ekonomicky závislé na exportu a importu.
   
Ladida: Jsem pro EU, protože je to v zájmu světové integrace. Všechny zúčastněné země mají dost zkušeností z minulosti, aby dokázaly časem vytvořit dokonalý sjednocený celek.

Jaký máš názor na mnohamiliardový státní dluh v ČR, kdo jej zavinil a hrozí státní bankrot jako v Argentině?
       
Lucca: Státní bankrot nehrozí, většina států má dluh. Žít na dluh se sice nevyplácí, ale je to součást ekonomiky celého světa.
  
Ladida: Všechny státy mají miliardové dluhy, nejsme tedy výjimka. Naší zemi také dluží jiné státy a kdyby nám zaplatily, rozhodně by náš dluh nebyl tak dramatický. Situaci v Argentině neznám, každopádně náš dluh je signál, že musíme začít šetřit.

Měl být radar či neměl?
   
Lucca: Jestliže by to mělo být důležité pro bezpečnost země a světa, tak by měl být u nás nebo kdekoliv jinde, kde je to potřeba. Podle mého názoru radar nepředstavuje žádné zlo.

Ladida: Neměl a nikdo z nás by vůbec neměl myslet na to, že je potřeba.

Má se člověk aktivně podílet na společenském a politickém dění, či je to jedno, svět plyne dál bez vlivu jedince?

Lucca: V rámci svých možností určitě měl. Měl by mít alespoň částečné povědomí o politickém dění.. Lhostejnost a odevzdanost se nevyplácí.Když ale nejste v nějaké politické straně na vysokém postu, tak je těžké něco ovlivňovat. Já chodím alespoň volit.

Jak může umělec, DJ ovlivňovat společnost?

Lucca: Tím, že lidi baví a ti pak dobře pracují:)). Více v otázkách Václava Moravce anebo v knížkách Ondřeje Sekory.
   
Ladida: Tím, že bude do každé skladby, co bude hrát, dávat lásku a svým jednáním bude příkladem pro ostatní

Kdyby ti některá politická strana nabídla velký honorář za účast ve volební kampani, vzala bys to?

Lucca: Pro komouše bych nehrála za žádnou finanční odměnu - tuhle stranu nemám ráda – slušně řečeno.

Ladida: Zatím taková strana neexistuje, nemohu odpovědět.

A nakonec, kdo je tvůj favorit. Paroubek, Topolánek, či někdo jiný?

Lucca: Mám rada Karla Schwarzenberga a měla jsem ráda Jiřího Dientsbiera, když působil ještě v politice.

Ladida: Fisher, protože je neutrální a myslím, že úřednická vláda by byla nejlepším řešením pro naši společnost.

Předchozí povídání:

Vzpomeneš si na své první veřejné DJské vystoupení? Kde to bylo?

Ladida: První hraní bylo v malém klubu v Zurichu, na začátku roku 1995 a o pár měsíců později jsem začala svou rezidentní noc Planet Alfa v Radost FX klubu v Praze.
Lucca: Vzpomínám si na to velmi dobře, bylo to v roce 1999 na podzim, a bylo to hned v klubu Roxy Praha. Vystupovala jsem jako první DJ na akci s DJem Javasem, který hrál ve speciálním setu s Ivou Bittovou. 

 Měla jsi trému? 

Ladida: Měla, a jakou...
Lucca: Když jsme dorazili do klubu a já ho viděla prázdný, tak jsem chtěla zbaběle utéct:). Nakonec jsem se ale za gramce postavila, ale s hraním to moc slavné nebylo, musím uznat. Ale lidi mně nevypískali, což bylo v té chvíli asi nejpodstatnější:)

Jak ses připravila na své první hraní a jak se chystáš teď?

Ladida: Myslím, že první DJ sety jsem měla připravené. Dnes si spíš jen vyberu tracky na ten večer a až na místě z nich skládám set.
Lucca: V začátcích jsem hodně mixovala a stále poslouchala desky dokola. Teď už netrénuji mix, ale stále poslouchám nové věci, abych věděla, o čem track je, jakou má náladu a abych jej pak v setu mohla zmixovat ve správný okamžik. 

Do srdce nejednoho clubbera ses zapsala jako techno DJ, v současnosti hraješ už jiný styl. Čekala jsi někdy takový úspěch?

Ladida: Vždy mě bavilo mixovat různé styly, podle toho, na jaké akci jsem hrála. Baví mě vybírat muziku a vidět, jestli se lidem líbí. A zjistila jsem, že ano. Úspěch mám taky proto, že do toho dávám 100%; začala jsem v době, kdy se taneční hudba stala populárním hudebním stylem.
Lucca: To je pravda, a proto, když teď hraji trochu jinak, někdy to lidi vnímají rozporuplně. Někteří chtějí stále slyšet to techno, co jsem hrála před pěti šesti lety. Ale já stále objevuji nové a nové tracky a baví mně experimentovat. Nemohla bych ustrnout na tom stejném místě. Zastavit se - to není můj styl.

Pro mnohé je královnou českého techna Ladida, pro jiné Lucca. Jak to vidíš ty?

Ladida: Nechám na jiných, aby soudili.
Lucca: Ladida byla první českou DJkou, hodně mně inspirovala v mých djských začátcích. Teď si myslím, že obě máme svoje publikum a je to tak dobře, v pohodě můžeme existovat vedle sebe. Respektuji její práci a její hraní se mi líbí.

Jak jsi přišla k tomu, že budeš hrát techno, a co tě pak podnítilo ke změně stylu?

Ladida: Byla jsem ovlivněná švýcarskýma kamošema a taky jsem v roce 1995 poslouchala Carla Coxe a Sven Vätha.
Lucca: Úplně na začátku mé djské kariéry jsem hrála house, mé první desky byly od dje Sneaka, Terryho Francise, z labelu Eukahouse, Eukatech. Zhruba po dvou třech letech jsem si zamilovala zvuk neapolských producentů jako jsou Marco Carola, Danilo Vigorito, Gaetano Parisio, jejich melodické techno. Tento zvuk byl úžasný. V podstatě styl, co hraji dnes, není až zase tak odlišný. BPM je pomalejší, ale stále ráda hraji funky techno.

Jak vzpomínáš na 90. léta v taneční hudbě? Vzpomínám si na několik tvých vystoupení. Když je srovnám se současností, mám stále pocit, že hraješ se stejným nasazením jako dříve, i když je styl jiný. Těšíš se, že se do této doby aspoň na chvíli vrátíš prostřednictvím party Deja Vu?

Ladida: 90-té roky to byla zlatá éra taneční hudby v Evropě, každá party byla plná nadšených lidí a vydávaly se skvělé desky. Těším se, že projdu archiv a některé z nich opět zahraju.
Lucca: Ta hudba mě baví a stále v ní něco objevuji. Jsem zvyklá dělat věci pořádně a nic "neodfláknout", dělat jen polovičatě. Každopádně jsem zvědavá, jaké pocity mi přinese djské Deja vu:)

Jaká byla atmosféra na tehdejších parties v porovnání s dneškem?

Ladida: Bylo to určitě víc uvolněné, na akcích nebylo moc sponzorů, DJové neměli astronomické honoráře. Dneska to bez sponzorů nejde. Lidi si zvykli na nějaký standart a očekávají, že ho budou mít pokaždé, víc hodnotí a porovnávají, místo, aby si to užívali tak, jak to je. Nejdůležitější pro dobrou atmosféru v klubu je DJ a dobrý zvukový aparát.
Lucca: Neporovnávám atmosféru před deseti lety a teď. Tehdy i teď jsou úžasné akce s pozitivní atmosférou a energií a party, kde se ta atmosféra prostě tak nepovede. Nikdy to nejde předem očekávat. A ani moc nezáleží na tom, jestli člověk hraje někde v menším městě u nás nebo třeba v nějakém vyhlášeném klubu v zahraničí. Nedávno jsem hrála v malém klubu pro 300 lidí v Hradci Králové, kde byla naprosto skvělá nálada a lidi se skvěle bavili.

V poslední době je často slyšet, že scéna už není to co bývala. Byly podle tebe dříve lepší parties než v dnešní době? Pokud ano, v čem?

Ladida: Řekla bych, že s každým novým směrem přijde vlna zájmu a po nějakém čase opadne. Taneční hudba ale bude navždy atraktivní směr, protože lidi se rádi uvolňují v transu a dj je toho zprostředkovatelem.
Lucca: Nemyslím si, že scéna už není to, co bývala. Samozřejmě už to není takový boom a taková novinka jako před 15ti lety. Vše se vyvíjí. Ale i teď jsou dobré party, a myslím, že se to všechno zase trochu vrací zpátky na začátek...

Jak se ti jeví současná elektronická hudba s přihlédnutím k faktu, že taneční (dance) rytmus stále více zasahuje do rocku, popu anebo dokonce i hiphopu, a že v USA nikdy elektronika nebyla nikdy tak oblíbená? Resp. Co si myslíš o tom, že elektronika má v Evropě takový úspěch a v USA ne, navzdory tomu, že tam mají jeden z největších tanečních festivalů – Ultra? Proč se tam elektronická taneční scéna jako taková neujala?

Ladida: Jinej kraj, jinej mrav.
Lucca: Spojení elektronické hudby s jinými žánry mně baví, když je to uděláno dobře. Je dobře, že elektronická taneční hudba takto expanduje. Já sama vystupuji s kytaristou Michalem Pavlíčkem. A těžko říct, proč není v USA taneční scéna tak masová jako v Evropě. V USA jsem dosud nehrála, nejsem moc v obraze. Myslím, že do USA jezdí tranceoví DJové jako Paul Van Dyk, Tiesto, Armin, a i Carl Cox, ale kromě Miami (WMC jednou za rok) tam nehrají na nějakých megaakcích.

Kdy jsi měla naposledy vlastní Deja Vu?

Ladida: Tak před 4 lety.
Lucca: Deja vu se mi dějí docela často, ale vždycky tak hrozně neurčitě a netrvá to dlouho...

Premiérový díl Deja Vu byl úplně vyprodaný, DJs vytvořili super atmosféru a odehráli vynikající sety se spoustou známých „vzpomínkových“ tracků. Co můžeme očekávat od tebe?

Ladida: Budeme hrát s Luccou back to back:)
Lucca: Rozhodně se budu snažit tuhle vysoce nastavenou laťku dorovnat a překročit:)

Co dodat na závěr? Těšíš se, máš nějaký vzkaz, osobní pozvání?

Ladida: Moc se těším, až to v Sasazu pořádně rozjedem!
Lucca: Určitě se těším, bude to zase něco jiného a výzvy mám ráda!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016