ROZHOVOR

 

Roman Rai + Ferdabeat: "Srovnávání s Booka Shade se fakt nebojíme!"

Přijedete metrem na Pražského povstání, do očí vám stříká něco mezi sněhem a deštěm, ruce před zimou automaticky vrazíte do kapes, pak se spustíte o pár metrů níže pod úroveň chodníku do Romanova sklepního bytu a úplně roztajete... Jako v jiném světě si najednou na zkoušce těch dvou připadáte! Do elektronických bicích od Rolandu, s nimiž tolik zaujali Booka Shade a dnes už jsou nedílnou součástí koncertních vystoupení, mlátí teď FerdaRoman sedí s efektorem na klíně a každý úder umělecky načechrává. Kluci vyrazili na turné a měsíc před ním jsme si o téhle zajímavé spolupráci stačili jednoho nedělního večera popovídat...

 

Uznávám, že příliš originální ta úplně první otázka nebude, ale zeptat se na to stejně musím... Takže jak vás dva svedla muzika dohromady? Chodil snad Ferda poslouchat Romanovy sety a nebo byl naopak Roman zaníceným fanouškem Cosmopunk? :)

Roman Rai: To je hrozně jednoduché, máme totiž společného kamaráda. Fatty M pochází z Jihlavy stejně jako Ferda a loni v červenci na jednom z Free Mondays večírků v Roxy se kluci představili společně. Fatty dohrál, pak jsem nastoupil já a Ferda ještě neměl dost, tak pak bubnoval ještě mně. No a asi za půl roku nás napadlo, že bychom v tom mohli pokračovat...

Ferdo, jak to teď vlastně vypadá s Cosmopunk? Nezanedbáváš díky neustálému cvičení, které je spojeno s tvým dojížděním do Prahy, svou domovskou kapelu? Nemají ti tak trochu za zlé tuhle odbočku?

Ferdabeat: No vidíš to, tak já žiju v přesvědčení, že o konci Cosmopunk už všichni vědí a zřejmě ne ke každému se tahle informace dostala... My jsme měli poslední dobou čím dál větší problémy v komunikaci a tak jsme se nakonec domluvili, že tuhle kapelu, která pár let fungovala, rozpustíme. Takže momentálně mě neomezuje vůbec nic a na každou zkoušku s Romanem se hrozně těším. I přes to dojíždění... Máme totiž podobný hudební vkus a baví nás stejná rytmika, takže fakt jsme si výborně sedli!

Než jsi se takhle probubnoval k Romanovi, co všechno bylo ještě před Cosmopunk?

Ferdabeat: Já jsem začínal v roce 2000 na klasické bicí v kapele Čerstway Vzduch, což byl takový jazzy jungle, pak jsem se stal členem hudebního tria, které doprovázelo kapelu Pio Squad, takže pro změnu hip-hop, ale hraní s DJem pro mě není žádnou novinkou. Souběžně jsem do setů bubnoval už Fattymu, Romanovi Sheemovi a třeba i DJ Zittovi na letošním Sázavafestu. Mě prostě baví kvalitní produkce i kvalitní spolupráce a je přitom úplně jedno, jestli je to rychlé nebo pomalé...

Teď mě tak napadá... Když se zeptáš kytaristy, jaký je jeho hudební vzor, člověk, k němuž obdivně vzhlíží, většina z nich naprosto automaticky řekne Jimi Hendrix. Koho obdivují bubeníci?

Ferdabeat: No, nevím, jak ti ostatní, ale pokud můžu mluvit za sebe, tak pro mě je velkou hvězdou Dave Weckl. Chlapík, který probubnoval celá osmdesátá léta a hrává třeba na koncertech Madonny a dalších pop hvězd. Ten mě fakt hodně baví...

Romane, tebe se na slavné bicáky ptát určitě nebudu, ale mám pocit, že k té zásadní změně zvuku u tebe došlo v souvislosti s tvým posledním EP Velvet Dance u Solstice. Takže zcela logicky – kteří producenti tě momentálně berou za srdce? Odkud čerpáš inspiraci?

Roman Rai: Uf, těch jmen je strašně moc a každý den se objeví další a další, to víš sám. Tak počkej, já si raději dojdu pro poslední vypálená CDčka, to bude asi nejjistější. Takže klidně můžeš napsat, že aktuálně mě baví třeba: Nóze, Martin Eyerer, Shonky, Pezzner, H.O.S.H., DOP, Oxia, Butch, Marek Hemmann...

To stačí, to stačí. :) Kluci, ale teď mě tak napadá, je tu vlastně ještě jedno velké jméno – Booka Shade! Nebojíte se, že se hned po první zastávce vašeho mini-turné objeví na všech možných diskuzních fórech ty přechytralé názory o tom, že jste neudělali vlastně nic jiného, než pouze tuhle dvojku sprostě okopírovali?

Ferdabeat: Já myslím, že v tomhle mám dobré alibi :) Booka Shade jsem poznal až teprve tehdy, když jsem měl odbubnovány hodiny a hodiny na tyhle prima bicí. Navíc ty jejich jsou taky o třídu výš, jak jsem si zjišťoval. :) Každopádně to naše pojetí rytmiky se tak i tak dost liší...

Roman Rai: Taky nezapomínejme, že vystoupení Booka Shade je prezentováno jako koncert a my máme spíše set poskládaný z mé autorské tvorby plus Ferdovy živé bicí. Celkové je pak výraz úplně jiný. Srovnávání bych se fakt nebál.

Zmínil jsi autorskou tvorbu, kterou tady vlastně Ferdovi pouštíš pod ruce, když to tak řeknu, ale počítáš taky s tím, že se Ferda může vytasit s vlastním nápadem a že ve výsledku lehce odbočíte?

Roman Rai: Určitě, já budu jenom rád, když přijde s vlastní iniciativou, jak by ta skladba mohla vypadat. Mám pocit, že v tom pojetí rytmů máme dokonalou souhru a určitě bych byl rád za týmovou práci.

Počkej, ale třeba tuhle pecku My Friend Petter Re, kterou jste teď hráli, znám v originále z posledního EP u Solstice... Takže vlastně vezmete tvůj starší matroš a Ferda ho přebubnuje a ty doplníš nové efekty?

Roman Rai: Dalo by se to tak říct. Tohle je už třetí zkouška, postupně jsme na nich vybírali muziku, která by se do toho setu hodila, základní věci máme secvičené a Ferda má sladěné sady. Spousta starších věcí teď bude mnohem víc nakoplá a taková My Friend Petter Re tam prostě musí zaznít, stejně jako třeba úplná novinka Cuba. Do budoucna bych byl moc rád, aby Ferda na těch dalších skladbách, které vydám, už bubnoval živě...

Ten živák bude všude vypadat stejně? Přeci jen prostředí Roxy je úplně jiné než třeba prostor v Perpetuu...

Roman Rai: Stoprocentně známe rychlost, která nám bude vyhovovat, takže těch 125 BPM bychom rádi zachovali, ale jasně, že se přizpůsobíme danému místu. V Roxy to do těch lidí budeme hrnout, v Perpetuu by to zase mohlo být komornější, ale to samozřejmě záleží až na atmosféře, která se tam vytvoří a jak moc nás lidi budou hecovat. Chceme aby nás to pořád bavilo, takže proč hrát všude stejně, to určitě není záměr...

Pojďme si teď pro ty technicky zdatnější to vaše zázemí představit...

Roman Rai: Tak základy pojedou z Apple Macbook Pro přes tenhle midicontroler Behringer BCF 2000, jenž nahradí veškeré efekty, které máš k dispozici v Abletonu a do něho mi zároveň leze Ferda, kterého budu taky efektovat.

Ferdabeat: No a já mám k dispozici tohohle krasavce s označením Roland TD 12 V-Drums. Přes něj tam všechny ty zvuky Romanovi posílám. Nic víc za tím nehledej...

Myslím, že za dobu, co se po našich klubech pohybujete, už moc dobře víte, jaké zázemí má DJ k dispozici a že najít někdy volnou zásuvku je horor, který šlape Hitchcockově Psychu na paty. Takže, co všechno vlastně od provozáků potřebujete a kolik času vám ta zvukovka zabere?

Ferdabeat: Já ti to řeknu asi takhle... Potřebujeme jen jeden odposlech navíc, ale pokud by s ním měl klub problém, tak se dokážu spolehnout i na sluchátka. Na zvukovku si počítáme hodinku před a v ní je zahrnuto i sešroubování téhle stavebnice, které by mi nemělo zabrat víc než dvacet minut. Klidně mi to teď stopni, zatímco se budu balit na zpáteční cestu do Jihlavy. :)

Super, dokonce máš dvě minuty k dobru. :) To vypadá nadějně... Tak ale co dál? Objedete to mini-turné s pěti zastávkami a potom?

Roman Rai: Momentálně nás tu zastupuje MOSP Agency, takže věříme, že o další hraní u nás bude zájem a samozřejmě bychom si rádi zahráli i venku. Teď se třeba ozvali z Mexika, ale nebudeme ničemu předbíhat...

Takže váš aktuální kalendář teď v říjnu vypadá jak?

Roman Rai: Takhle hezky to teď máme nalajnováno:

20.11. Perpetuum, Brno
21.11. Roxy, Praha (ZEN)
27.11. Moo Music Bar, Kladno
28.11. New Fabric, Jihlava
21.12. Roxy, Praha (Free Mondays)

Každopádně mi to Romane nedá, abych se na to nezeptal... Ještě loni jsi chrlil jeden track za druhým a najednou nastala až nepříjemně dlouhá pauza. Čím to je? Došla snad inspirace?

Roman Rai: Ty důvody jsou hned čtyři, pokud dobře počítám... Ten první je trénování s Ferdou a příprava live setu. Tím druhým, že lidem dělalo čím dál větší problém jednotlivé skladby od sebe rozeznat při té nadprodukci, takže jsem záměrně trochu zpomalil. Třetím, že bych teď rád oslovil i nějaká zahraniční vydavatelství. A tím posledním hned tři releasy, které právě čekají na vydání, takže dočkáš se. :)

Tím pádem plány pro nejbližší dny jsou jaké?

Roman Rai: V těch nejbližších dnech se bude natáčet video ke skladbě Velvet Dance. Pro Martina z Frequency.cz je to poměrně velká výzva, protože zatím za sebou ještě žádný klip nemá, takže jsme oba moc zvědaví, jak se dílko podaří a v těchto dnech už by měl být venku můj remix pro Moonbeam u BEEF Records a momentálně se k vydání připravuje i ten pro Shades Of Grey u Nightphunk Recordings. No a samozřejmě chceme s Ferdou co nejvíc hrát. :)

To samé vám popřeju samozřejmě i já a ať ty vaše společné sety baví v klubech co nejvíc návštěvníků! Už jen proto, že je to konečně zase něco jiného a tady to teď znělo úplně fantasticky... Neměli byste ukázku pro naše čtenáře?

Roman Rai: Jasně, tady je ta zmíněná Cuba.

Roman Rai feat. Ferdabeat – Cuba

Ptal se myclick v říjnu 2009

foto: tatanka tatanka.ano@centrum.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016