ROZHOVOR

 

Dplay: "Produkovat hudbu jsem vlastně nikdy neměl v plánu..."

Tentokrát je dalším hostem večírku Just Like That DJ a producent Dplay, reprezentant zvuku na umělce bohatého území Porúří v německém státě Severní Porýní-Vestfálsko. Dplay tento víkend se svými parťáky oslavil jeden rok od založení své značky Mild Pitch v essenském klubu GoetheBunker a tento pátek se zas představí na Bukanýru. Samozřejmě jsme se ho v této souvislosti museli zeptat na pár otázek...

 
Ahoj Dirku! Zdravíme do Essenu! Tvé pocity jsou teď určitě naprosto čerstvé z první narozeninové párty vašeho labelu Mild Pitch. Takže, jak se oslava vydařila?

Večírek byl skvělý! Do Essenu jenom kvůli tomu přijela spousta přátel z různých koutů Německa. Užili jsme si spoustu legrace. :)

Vaše Mild Pitch crew jsi ty, Manuel Tur a Langenberg. Jak jste se spolu vlastně seznámili?

S Manuelem jsem se seznámil nejdřív virtuálně na jednom deep-house diskuzním fóru a pak jsme se osobně poznali na mejdanu v Essenu. A Maxe (Langenberg) jsem poznal o něco později – potkali jsme se v době, kdy jsem měl rezidentní noci v essenském klubu Hotel Shanghai.

Na Mild Pitch jste prozatím vydali sedm desek. Jak jste s ním doposud spokojeni?

Jsme hodně spokojení... Než jsme si vybudovali cestu ke všem důležitým kanálům, které jsou pro úspěšné budování a pozdější vedení labelu potřeba, tak nás to stálo hodně času a energie.

OK, pojďme ale zpátky k tobě. Kdy jsi muziku začal brát opravdu vážně a jak dlouhá byla cesta k produkování a DJingu?

Elektronickou hudbu jsem vůbec poprvé postřehl v roce 1996. Tehdy jsem vášnivě poslouchal, ostatně jako hodně lidí koncentrovaných tady v Porúří, pořad Treibhouse na rádiu WDR 1 Live. Za ním tenkrát stáli Steffen Irlinger a Ingo Sänger. Pak to trvalo téměř deset let, než jsem měl svou pravidelnou rezidentní noc v klubu Hotel Shanghai. Mezitím jsem samozřejmě hrál na různých místech, ale nepravidelně.

Jaký byl u tebe ten spouštěcí mechanismus, že jsi se sám začal aktivně věnovat produkování a DJingu?

Produkovat hudbu jsem vlastně nikdy neměl v plánu, ale prostě to nějak vyplynulo ze situace... Možná to vzniklo okamžikem, kdy mě oslovil Manuel, jestli se prostě jednou taky nesejdeme ve studiu. No a pak se naše spolupráce rozvinula projektem Manuel Tur & Dplay..

Plánujete s Manuelem vedle značky Mild Pitch nějakou další hudební spolupráci?

Momentálně žádné skladby spolu rozdělané nemáme. Manuel teď pracuje na svém novém albu pro Freerange a tak žádné plány pro společné skladby nejsou.

Vím o tobě, že jsi vášnivý sběratel vinylů. Kolik desek už máš doma zarovnáno v regálech?

Hmm, tuším, že doma mám asi 3500 desek.

Vraťme se ještě k Mild Pitch. Chtěl jsi vždycky mít svůj vlastní label nebo to bylo spontánní rozhodnutí?

Chtěli jsme si utvořit platformu pro vydávání vlastních věcí a být nezávislí. Přemýšleli jsme nad tím dlouhou dobu a ještě déle pak trvala realizace.

Co chystáš dalšího vydat, ať už ty osobně jako umělec anebo na Mild Pitch?

Chytl jsi mě zrovna v období, kdy sedíme u plánování, co po letní pauze vydáme.

Byl už jsi někdy předtím v Praze?

Ano, už jsem v Praze jednou byl. Bylo to ale už před dvaceti lety a to jsem byl ještě malej kluk :)

Co očekáváš od návštěvy Prahy a co si myslíš o konceptu párty "Just Like That", kde před tebou hráli umělci jako např. Baaz, Iron Curtis, Matt Flores, Herb LF, Boris Hotton, Ingo Sänger, Asad Rizvi a další?

Slyšel jsem jen to nejlepší. Všechny ty ohlasy zněly moc slibně a já jsem na ten večírek moc zvědavý a zároveň se moc těším..

Díky moc!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016