ROZHOVOR

 

Spooky: "Tenkrát jsme s Fluke díky Praze byli vlastně poprvé na Východě..."

Na vystoupení Fluke a Spooky se nedá zapomenout! Tenkrát měli masivní podporu Radia 1, které hrálo jejich tvorbu v hojné míře a ještě dnes patří Stereo mezi četná přání posluchačů vlny s kouzelnou frekvencí 91,9 MHz. Zatímco o těch prvních už se nemluví, Spooky připravují desku a v pátek z ní ledacos odhalí. Do Roxy se vrací One Night - o důvod víc, proč s Charliem a Duncanem pokecat! Už víme, že debut Gargantuan vznikl na Atari 1040, zda si je stále pletou s DJem Spooky, co Charlie paří na compu, koho by si rádi přemíchli, že je Todd Terje borec i proč nepřijedou Celestine a Julie... Hezké čtení, než se s nimi setkáte tváří v tvář!

 
Učiňte mi teď a tady přede všemi malé přiznání... Kolikrát jste letos slyšeli Gargantuan od začátku do konce? Nebo se snad ke svému úžasnému debutu i přes tu nostalgii nechcete vracet a tahle oranžová deska jen tak někde leží zaprášená?!

Svorně přiznáváme, že opravdu od začátku do konce jsme naši první desku už dlouho neposlouchali... Každopádně na letošním Glastonbury jsme náš set zahájili s původní verzí Aqualung!
 

A nenapadlo vás někdy, že byste vzali kompletní základy tohoto alba a všem skladbám vyrobili nový slušivý kabátek, jak se to dneska dělává?

My jsme teď u Renaissance vydali dvě nové verze Little Bullet, ale tím to také končí. Další remixy ani oživené verze už fakt nechystáme. Máme totiž tolik čerstvých nápadů, že by to bylo jen ztrátou času, tomu věř...

Nepřijde vám s odstupem času vaše raná tvorba s prominutím až příliš jednoduchá v záplavě těch dnešních sofistikovaných skladeb a nebo to prostě k té době patřilo a každý teprve objevoval možnosti nejrůznějších mašinek?

V té době jsme všechno dělali na Atari 1040 s jednomegovým procesorem, dnes používáme mašiny se 4 x 2,8 gigovými procesory, to hovoří samo za sebe... :) Dělat hudbu bylo o mnoho jednodušší a něměli jsme zdaleka tolik možností, jak se zvukem nakládat. Dnes je na dosah tolik vychytávek s nepřeberným množstvím zvuků, to dřív jsme na jednom konkrétním zvuku museli tvrdě makat.
 
Odkryjte tedy pro ty technicky zdatnější tajemství vaší kuchyně. V čem tohle album tehdy vznikalo a jaké programy či hardware naopak používáte aktuálně?

Gargantuan byl smíchán na analogové konzoli Amek Angela se čtyřiadvaceti kanály, což nás samozřejmě hodně limitovalo... Ve studiu jsme kromě Atari měli sampler Akai S950, půjčený sampler Akai S1000, bicí mašinky Roland 909 a 808, multiefektor Zoom 9030, Alesis Midiverb II, Roland JD-800, Roland Juno-60, Yamahu DX-7, analogový syňták Ceetah MS6, efektor Art Multiverb a pro míchání efektů ve studiu jsme používali Lexicon PCM-70. Dnes máme každý svoje vlastní studio a mezi nimi stále pendlujeme. Nový track tak začneš dělat v jednom a dokončíš ho ve druhém. Základem všech studií jsou počítače, my máme iMacy, ovšem mašinkám jsme pořád věrni – zvuk z počítačů tak vždy proženeme našimi analogovými miláčky. Mnoho nahrávek, které dnes pochází jen z počítačů, má totiž strašně plochý zvuk a až nepříjemně ostré digitální hrany. :(
 

Každý z vás si vyzkoušel tvorbu i s jinými autory... Duncane, jak moc se liší práce s Charliem od té s Laurantem Webbem a naopak Charlie, jak to vypadá ve studiu se Sashou?

Je úlně fuk s kým děláš, princip je pokaždé stejný - tříbení myšlenek mezi dvěmi lidmi. Jako Spooky děláme na etapy, takže jeden přijde s nápadem, druhý ho doplní a nebo dotáhne k dokonalosti. Se Sashou je to jako v kapele - všechno vzniká společně. Sice to déle trvá, ale pak přichází mnohem více nápadů, z nichž společně vybíráme...
 
Charlie, ty sám jsi před časem ozvučil Playstation Wipeout 3. Dohrál jsi tuhle hru do konce, případně co máš aktuálně rozehráno?

Jasně, hrál jsem ji, ale jen trochu... :) Teď si ulítávám na Call Of Duty a s tím musím přestat - trpí tím totiž moje práce. Baví mě samozřejmě i FIFA 10, rallye Colina McRaeho (nechť je mu země lehká) a nebo golf Tiger Woodse. V telefonu mě zas hodně bere Bejeweled 2. A dost už o hrách! :)

Dobře. :) Přiznám se, že na 15. narozeninách Radia 1 v Roxy jsem se nemohl ubránit zklamání... Bylo to v době, kdy jste se navrátili s parádními písničkami, které vám nazpívaly Celestine a Julie, ale ten set v klubu byl čistě instrumentální. Obě v té době byly těhotné, takže to dost dobře nešlo, ale neplánujete se někdy představit jako trio nebo dokonce kvartet? 

To hraní tenkrát v Roxy bylo míněno jako klasický DJ set s pár efekty. Víš, ono je těžké uspokojit každého, za ta léta jsme totiž udělali hodně rozmanitou hudbu... Naše tour k desce Open nebyla plánována pro kapelu – šlo jen o studiový projekt, po němž jsme se se Sashou vrhli na produkci pro jeho label emFire a práci na Invol2ver a zároveň další šňůru s ním. Dát dohromady kapelu, zajistit životaschopný projekt, to vyžaduje strašnou spoustu energie a času a nám scházelo především to druhé. :( Naše současné živáky jsou teď navíc hodně klubové - cítíme, že si to trh žádá. My se většího projektu nezříkáme, ale je potřeba, aby si promotéři připravili víc peněz - pak samozřejmě můžeme vzít na tour Celestine i Julii. Ale buď v klidu - No Return i Belong v setech hrajeme, na rozdíl od Strange Addiction a The River, ty jsou až moc chilloutové. Ty jen zcela výjimečně...
 

Jak často vás při živáku zradí vaše notebooky? :)

Tak tohle vůbec neříkej nahlas!

Pletou si vás ještě stále lidi s DJem Spooky nebo už se vše konečně vysvětlilo? :)

Pořád. :) Čas od času se to stane a myslíme si, že on má úplně ten samý problém...

Za těch bezmála 20 let, co se taneční muzice věnujete, se objevila spousta nových talentů a naopak někteří staří matadoři odešli. Kdo vás z těch mladých a nadějných baví a po kom se vám naopak stýská?

Žhavým zbožím je pro nás to, co teď dělá Todd Terje. Udělal několik parádních remixů a na svém kontě už má několik vlastních pecek, které se určitě stanou klasikami. Hodně nás baví tenhle svěží vítr baléarského zvuku, milujeme nu disco a space disco. A kdo nám chybí? Po Leftfield tu zůstala pořádná díra, když se rozešli. Doneslo se nám ale, že Neil Barnes tenhle legendární projekt znovu sám rozjede. Čas ukáže, jestli se bez Paula to kouzlo nevytratí...

Jaký vlastně máte vy dva nesplněný remixérský sen? Koho z pop ikon byste rozhodně jednou chtěli přemíchat?

Hmmmm, těžká otázka... Rozhodně Kraftwerk - dělat s těmi původními základy jejich skladeb, by byl určitě zážitek na celý život!

Pokud se nepletu, termín vydání vašeho nového alba byl už několikrát odložen... Dejte tedy nedočkavcům aspoň trochu nahlédnout pod pokličku. Na co se mohou těšit?
 


No vida, nemáme informace o tom, že už by byly oznámeny nějaké konkrétní termíny. Jasně, máme nové tracky, které vydají zhruba na hodinové live vystoupení a idea je taková, že bychom je chtěli exkluzivně zpřístupnit lidem, kteří za námi dorazí na mejdany koncem letošního roku a zkraje roku 2011. Právě řešíme detaily a brzy s nimi půjdeme ven. Skladby pak budou k dispozici u Renaissance jako downloady. Deska vznikla na základě živého hraní, takže jde primárně o tech-house a house bez vokálů, prostě klubovou muziku.

Jaký komunikační kanál vlastně kvůli svým fanouškům preferujete a jak často jste on-line?

Odpovídáme na úplně všechny emaily z našeho webu a chystáme se na Twitter. Jsme online každý den - internet je fakt úžasný zdroj informací!

Já vím, že je to těžké a že už je to řada let, ale vzpomenete si ještě na tu úplně první návštěvu u nás a jak na vás ona párty i Praha samotná zapůsobily?

Pamatujeme si to stále velmi dobře – byl to skvělý mejdan s Fluke v nějaké továrně poblíž Pankráce. Původně to mělo být na tenisových kurtech u Vyšehradu, ale nevyšlo počasí. Reakce na naši muziku byly úžasné a navíc jsme úplně poprvé byli na Východě, což v nás zanechalo hodně silný dojem. I když jsme se u vás zdrželi jen na pár hodin, strašně jsme se chtěli vrátit. Prahu zkátka milujeme a máme v ní i spoustu dobrých přátel...

Duncan Forbes + Josef Sedloň @ Aura, Lima 2004

Ptal se Myclick v srpnu 2010.


foto: Dan Kafka dan@techno.cz, archiv

www.roxy.cz

facebook fanpage: Roxy Prague

Twitter: Roxy_Prague
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016