ROZHOVOR

 

Pascal Kleiman: "Hraní na Apokalypse pokládám za velkou čest!"

Absolutní rarita, odhodlání a hlavně víra. Francouzský šarm a naprostý důkaz toho, že pokud něco skutečně chcete, dokážete to bez jakýchkoliv překážek. Jeho vystoupení bude další premiérou v ČR a bude to právě Apokalypsa, která vám tohoto umělce představí. DJ, který se dokázal postavit čelem svému handicapu a ačkoliv už od narození nemá ruce, naučil se hrát svýma nohama, a to jak z gramofonů, tak z CD playerů. Uvidíte člověka tak nabitého energií a životním optimismem, který vám ukáže, jak se žije sen. Bezruký DJ, francouzský talent, za něhož se osobně postavil sám Laurent Garnier, absolutní výjimka celosvětového DJingu, který exkluzivně na Apokalypsu přiveze francouzské techno s prvky elektra a hlavně, pořádnou dávku elánu - Pascal Kleiman!

 
Ahoj Pascale, jak jsi dnes prožil den?

Ahoj, jsem právě se svou rodinou ve Francii na pláži, ale vzal jsem si s sebou svůj laptop, takže můžu připravovat a dokončit kompilaci "First Door" pro Incense Records. Bude to 48 tracková kompilace poskládaná z 24 originálních tracků a stejného počtu remixů od různých autorů. "First Door" je právě prvním dílem ze sedmidílné série "Mystery Of The Seven Doors", která v říjnu vychází na Beatportu a práce na ní mě teď provází úplně všude, i když jsem na dovolené.



Jestli se nemýlím, Apokalypsa je tvou první akcí v České republice, co si o této party myslíš?

Mám pocit, že to bude obrovský večírek! Když jsem se dozvěděl o mém pozvání hrát na Apokalypse, šel jsem na internet mrknout se, jaké má jméno. Uviděl jsem fotky a videa z předchozích dílů a musím říct, že je pro mě hodně vzrušující navštívit Českou republiku a hraní na Apokalypse pokládám za velkou čest. A děkuju!

V 80. letech jsi začal se svou show na francouzském free radiu, mohl bys nám celou věc přiblížit? Jsme odkojeni komunistickou totalitou, takže free rádia z té doby vůbec neznáme.

Samozřejmě! Free rádia ve Francii byla pro nás skutečnou možností vyjádřit naši vášeň pro hudbu.
Měla skvělé publikum mezi populací mladých v našem městě. Zároveň pro nás byla šancí představovat nové umělce a budovat malou klubovou kulturu na našich parties. Pamatuju si, že ty časy byly velmi vzrušující a bylo nádherné cítit se aktivní ve velké misi šíření dobré muziky. Měl jsem prostě velkou šanci žít v zemi, kde existuje svoboda vyjadřování a beru to jako znamení, že mám stále pokračovat.

Jak je podle Tebe v dnešní době důležitý pro DJe marketing?

Hlavní je asi to, že zde máme více DJů než kdy předtím. Tak jako u všeho, i zde se stal marketing důležitým faktorem a vlastně klíčem pro DJe jak se i tak stát populárním. DJem může být dnes každý, máme digitální revoluci, takže talent a marketing jsou základní kombinací k úspěchu.



Nemyslíš si, že je to už více mašinérie než kultura?

Říká se tomu hudební průmysl... Zní vám to taky tak mechanicky? Esencí toho, čemu říkáme techno, je podle mě experimentální přístup za použití dostupných technologií. Techno určitým způsobem vyšlo z hudebního stylu dub, což je experimentální reggae, které ve své době novátorští producenti vytvářeli efektováním a pokusným stříháním a slepováním magnetických pásek z recordérů ReVox. Tímto vzdávám dík Lee "Scratch" Perrymu :). Nyní už jen opakujeme tyto staré postupy pomocí počítačů a procesorů. Takže jedinou možností je vkládat do technologie svou duši. Duše + technologie = svoboda.

Jak moc Tě ovlivňují trendy?

Trendy samozřejmě sleduji a vybírám si, co se mi líbí, zároveň vím, co se mi nelíbí. Podle mě trendy určitým způsobem ovlivňují každého. Vemte si, že například s explozí sociálních sítí typu MySpace, facebook a twitter je velmi těžké nebýt součástí trendu. Zvláště když jste umělec a chcete se spojit s lidmi z celého světa, sdílet své myšlenky, hudbu a tak dále.



Jak široký je Tvůj hudební záběr? A co hraje současný Pascal Kleiman?

Jsem ovlivněn dubem, punkem, funkem, technem, housem, trancem a psychedelickými styly. V současné době hraji kromě techna také nu disco, house, tech-house, intelligent techno a psychedelic trance. Mám rád spirituální a sexy zvuk.

Hraváš raději na exotických a nových místech nebo v klubech, kde to dobře znáš?

Upřímně, nedělám v tom rozdíl. Vychutnávám si hraní kdekoliv, kde publikum očekává dobrou hudbu a chce se společně dobře bavit. Prostě všude, kde jsou ty správné vibrace. :)



Nejčastěji hráváš s VJem Kyle Lions. Jak bys popsal vaši show?

S Kylem hrávám už od roku 1999, když tehdy poprvé přišel do mého krámu s deskami ve španělské Valencii jako americký student na výměnném pobytu. Naše vášeň pro muziku a video nám umožnila definovat unikátní audiovizuální zážitek. Protože už se dobře známe, vytvořili jsme vzhled, zvuk a pocit z AV setu. Každá naše show je vlastně unikátní. Nemáme žádné předdefinované postupy. Když hraji, Kyle interpretuje zvuk video smyčkami, které během let vytvořil a nasbíral a pouští je synchronně s audiem. Vždy je to barevné, elektrizující a plné energie.

Můžeš odhalit své plány na budoucí rok či dva?

Do dvou let je mým plánem vytvořit solidní a globální značku Incense Records. Také doufám, že já i umělci, se kterými pracuji, budou více a více hrát. Také mám v plánu v roce zorganizovat obrovský festival Incense, který nechá prostoupit náš zvuk "osmými dveřmi".

Děkuji za rozhovor!

Díky!


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016