ROZHOVOR

 

Boy 8-Bit: "Doufám, že se mi jednou podaří spojit metal a elektro dohromady!"

Až se v Praze objeví Boy 8-Bit, budeme všichni buď zírat na jeho skills za pultem nebo na jeho vypilovaný dresscode sesynchonizovaný s házením jeho obří máničky... A pokud vůbec nemáte představu, co od něj čekat, podívejte se na jeho povedený klip a pak doražte v sobotu 16.10. do Roxy na Vibrator!

 
Dave, asi každý se tě na to ptá, tak ještě jednou... Jak ten tvůj nick vlastně vznikl? Máš ho od 15ti let, tedy od doby, kdy jsi vlastně začal tvořit?

Já ho užíval už předtím, vznikl díky mému kámošovi, který mě takhle propojil s 8-bit samply. Už to ke mně tak trochu přirostlo a to i přesto, že to s mojí hudbou nemá vůbec nic společného... :)

Hraješ ještě teď 8-bit hry? Máš nějakou oblíbenou?

Pořád! Mám pár starých her, které můžu hrát na konzolích jako Wii Virtual, River City Ransom, Bubble Bobble a další... I když je teď pro mě hodně těžké najít volnou chvilku na hraní, ať už jde o ty 8-bitové hry nebo nějaké nové, tak si o nich alespoň čtu. Nostalgicky pak vzpomínám na ty fajn chvilky z dětství... Nesnažím se ale vracet v čase, protože určité hry už fakt nejsou určeny pro mou věkovou kategorii. :)
 

Abychom to upřesnili - žádnou 8-bit hudbu jsi tedy nikdy nedělal, je to tak?

Ne, fakt jsem nikdy 8-bit hudbu nedělal...

Neštve tě, že si to furt někdo myslí?

Ani ne, v pohodě...

Jako teenager jsi prý ujížděl na metalu. Proč jsi tedy místo toho nezaložil nějakou metalovou skupinu? Tvoje vlasy se k tomu tak skvěle hodí!

Zkoušel jsem hrát už v pár kapelách, ale pak jsem se začal vyžívat v elektronické hudbě a nešlo to dohromady. Bylo to až moc rozdílné a neshodli jsme se. Doufám, že jednou se mi podaří spojit tyhle dvě věci dohromady. Jo, jasně - ty vlasy matou okolí...

Když už jsme u toho, jaký máš radši pocit - když jsi nahoře a hraješ pro lidi, nebo když jsi v pořádném kotli na pořádném metalovém koncertě?

Asi ten, když já hraju pro ostatní! Ale zase na nějakém pořádném metalovém koncertě se to může všechno slušně roztočit...


Poslouchám teď nějaké tvé věci a slyším snad z každého hudebního žánru trochu. Je vůbec něco, co vůbec neposloucháš, nebo něco, co se neprojeví v tvé tvorbě?

Ne, poslouchám opravdu úplně všechno! Život je sakra krátký na to, abych si pořád jen z něčeho vybíral. Sice ne všechno je podle mého vkusu, ale dávám tomu aspoň šanci a poslechnu si to...

Změnil se nějak tvůj postoj k hudbě od doby, co jsi působil jako úplný začátečník? Bereš to jako koníček nebo jako normální práci?

Když jsem začínal, tak jsem to bral spíš jako koníček, ale teď jsem rád, že můžu říct, že jde o práci na plný úvazek.

Kromě toho, že jsi dobrý producent, tak i remixuješ. Podle čeho si vybíráš hudbu, kterou pak přemícháš?

Ta věc se mi prostě musí líbit. A taky musím přemýšlet nad potenciálním využití pro hraní. Není nic horšího, než udělat remix, kde vůbec nic nesedí a nakonec skončíš s tím, že celý ten originální track překopeš naruby, aby ses vůbec dostala k jádru věci.
 
Jaká je tedy tvoje nejoblíbenější zremixovaná skladba, kterou hraješ na akcích nejčastěji?

Je jich fakt moc na to, abych si teď vybavil jednu jedinou nejlepší. Byl jsem rád za remix pro producenta, který si říká Caged Baby, jenž jsem udělal před pár lety nebo třeba za práce pro Midfield General, Bumblebeez a další… A jsem opravdu hrdý na svoji verzi Invasion, akorát je smutné, že to všem nějak uniklo a nikdo ji nezaznamenal. Donedávna to byly předělávky pro La Roux a Florence And The Machine, protože jsem se u toho mohl fakt vyřádit zcela bez kompromisů. Nejspíš i proto jsem na to dostal ty nejlepší reakce. A momentálně zcela bez debat nejčastěji hraju remix Booka Shade...
 

Tvoje první releasy vycházely na značce, s níž je spojen Fake Blood, ty další vyjdou co nevidět na labelu Turbo. Proč ta změna? Nechceš nám prozradit, co konkrétně na Turbu vyjde?

Na Turbu se chystám vydat zatím jen jeden singl. A taky jsem před hodně hodně dávnou dobou udělal pár věcí právě s Theem, jenže ten label už nevydává. :( Moje muzika se zkrátka objeví všude tam, kde se o ni zajímají.

S Theem jsi byl teď na lajně po Severní Americe, jste velcí kámoši? S kým ještě jsi měl tu čest vystupovat?

Hlavně s Fake Blood! Všechna ta vystoupení jsme plánovali společně. Jack dal dohromady pár koncertních dat, Ac se postaral o to ostatní… Udělali jsme pak ještě šňůru po Miami, kde bylo hodně známých jmem a to tolik, že je po mně fakt nechtěj všechny vyjmenovat. Pardon...

Co od tebe můžeme v Praze na Vibratoru očekávat?

Hodně kvalitní hudby a pár nových věcí od Boy 8-Bit... Však uvidíte, ještě je příliš brzy o tom takhle mluvit. :)

Díky moc za rozhovor!

To mně bylo potěšením, to já děkuju...



Boy 8-Bit - The Keep
 

Ptala se Mamba v říjnu 2010.

foto: archiv

www.roxy.cz

facebook fanpage: Roxy Prague

Twitter: Roxy_Prague
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016