ROZHOVOR

 

Viper XXL: "Je skvělé sledovat bouřlivou reakci lidí, když slyší Hardtechno Anthem!"

V současné době je mezi německými DJi v módě jít s dobou a zpomalovat v tempu, to se však netýká Vipera XXL, který stále patří do staré a poctivé hardtechno školy. S autorem legendární Hardtechno Anthem jsme si povídali jak o hardtechno přeběhlících, tak o nových talentech, novém albu, ránech s kocovinou, PC hrách a kráse Fernandy Martins. Řeč však přišla i na tragédii na Loveparade...

 

Ahoj Manueli, na Apokalypse jsi už před několika lety hrál (pozn. Apokalypsa: I Love Techno), jak vzpomínáš na tuto akci?

Ahoj, byl jsem skutečně ohromen prostorem Boby centra a hlavně publikem! Hraní v Brně jsem si moc užil a doufám, že tentokrát to bude ještě lepší :)



Tenkrát jsi svůj set začínal legendární Hardtechno Anthem. Zařazuješ tento track do svých setů pořád nebo už ho nemůžeš ani slyšet?

Zajímavá otázka... Je pravda, že tenhle track jsem hrál rok v kuse na každé akci, až se mi trošku zprotivil, ale postupem času jsem ho opět začal zařazovat do svých setů. Takže nehraji ho často, ale pokud mi do setu pasuje, pustím ho. Hlavně je skvělé sledovat obvykle bouřlivou reakci lidí, když uslyší první tóny. :)

Hardtechno za poslední léta hodně změnilo svou tvář, co si myslíš o jeho aktuálním soundu a jak sám odhaduješ jeho budoucnost?

Hardtechno se pořád vyvíjí a je to jedině dobře, že má v současné době tolik podob. Osobně si ale myslím, že se budou výrazněji prohlubovat rozdíly mezi jeho "jemnějšími a pomalejšími" odnožemi a mezi těmi hardcorovějšími (industrial, apod.)



V kterých producentech tedy vidíš budoucnost hardtechna?


Je mnoho talentů, kteří stojí za zmínku. Waldhaus je podle mě jeden z nejkreativnějších producentů – jeho styl je unikátní, originální a opravdu kvalitní. Za zmínku také stojí Lenny Dee, Ivee, Tymon, Sepromatiq, Svetec. Věřím, že všichni budou v budoucnu úspěšní, protože už teď dělají tracky na pořádné úrovni!

Jaké bylo tvoje nejhorší probuzení po párty? :)

Tak nejhorší říkáš, hmmm, ono těch strašných rán s pořádnou kocovinou bylo dost a dost. :) Musím zapřemýšlet... Nejhorší ráno asi bylo po jednom přísným večírku někde v Německu, už nevím kde, když jsem po probuzení zjistil, že mi někdo přímo z báglu ukradl novou HD kameru. To mi zničilo celý den víc než nějaká kocovina.

Není tajemstvím, že už nějakou dobu připravuješ nové album. Můžeš nám o něm něco prozradit?

Snažím se na něm právě ukázat více tváří hardtechna. Budou na něm jak poklidnější tracky, tak pořádné nakládačky a na své si přijdou i milovníci melodií.

Mnoho tvých hardtechno kolegů začíná takzvaně zpomalovat (viz. Felix Kröcher, Sven Wittekind, Arkus P.), co si o tom myslíš?

Pokud je baví hrát techno, které je v této době aktuální a jde jim to, tak proč ne. Ale celá ta minimalová vlna není můj šálek čaje – občas se vyskytne nějaký zajímavý track, který se mi zalíbí, ale celkově nejsem fanoušek tohoto stylu. Co mě ale opravdu dostává do kolen je, když slyším staré hardtechno producenty mluvit o tom, jak je hardtechno o ničem a předstírají, jak kdyby s ním nikdy neměli nic společného. Kolikrát jsem takový lidi slyšel prohlašovat, že hardtechno je monotónní a přitom si třeba ujíždí na 10 minutové smyčce, která nijak negraduje a nikam se nevyvíjí... To je prostě demence.



Tragédie na Loveparade zasáhla celou taneční scénu a nejvíce samozřejmě tu německou... Jak se to odráží na celkové atmosféře tamních parties?

Bohužel, byl to jeden z nejčernějších dnů německé taneční scény. Doteď o něm všichni mluví a všichni, včetně mě, jsme na Nature One měli černou pásku na paži, abychom vyjádřili soucit pozůstalým a lítost nad těmi, kteří v tunelu zemřeli. Pořád nemohu uvěřit, jak se to vlastně mohlo stát... Když chcete například v Německu na ulici zařídit ToiToiku, musíte kolem toho připravit 100 papírů a stejně vám ji nakonec zakážou. Doufám, že se podaří dostat před soud skutečné viníky této tragédie, i když nečekám žádnou satisfakci, protože naše justice je pěkně zkorumpovaná...

Bydlíš ve Frankfurtu, stejně jako Chris Liebing, znáte se osobně? Co znamená Chris Liebing pro Německo?

Neznáme se přímo z Frankfurtu, ale už jsme se osobně potkali na mnoha parties a vždycky jsme prohodili pár slov. Já Chrise velmi obdivuji a respektuji, především za to, co udělal pro německou techno scénu v 90. letech.

Kromě nového alba máš prý rozdělaných i pár sólo tracků, jak to s nimi vypadá a kdy vyjdou?

Je to tak, mám mnoho nedokončených skladeb a z některých určitě budou i dobrá intra! Vrhnu se na ně ale hned, jakmile dokončím album. Mnoho labelů mi nabídlo jejich vydání, ale všechno to chce čas. Každopádně již brzy uslyšíte!



Na Apokalypse se představí brazilská krev – DJ Murphy a Fernanda Martins, co se ti vybaví, když se řekne brazilská DJ škola?

S Fernandou jsem často hrával ve Španělsku – je krásná a sympatická a na párty s ní je vždycky sranda. :) Brazilská škola je čímsi unikátní, ostatně kdo viděl hrát DJe Murphyho, musí uznat, že je to úplně jiný level. Já osobně jsem byl ohromen, když jsem ho poprvé viděl za mixákem.

Jak obvykle relaxuješ po náročném víkendu?

Snažím se chodit pravidelně plavat, ale nejvíc mě baví hraní her jak na PC, tak na konzolích (už jsem naštěstí přestal s World Of Warcraft, hehe). Taky sleduju TV seriály, filmy a samozřejmě mě baví opíjení se s bandou kamarádů.

V tom případě je poslední otázka jasná – tvůj oblíbený drink?

Heineken! Ale neodolám ani tequile s čerstvým citrónem a solí. ;)


Rozhovor připravil a přeložil: Nois


links:
www.animasola-rec.de/viperxxl
www.myspace.com/viperxxl

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016