ROZHOVOR

 

Silicone Soul: "Tento rok bude pro Soma Records velmi vydařeným!“

Skotská dvojice Craig Morrison a Graeme Reedie vystupující pod synonymem Silicone Soul, není v našich končinách vůbec neznámá... Už je to hodně dávno, kdy se u nás představili poprvé a počet dalších vystoupení v Čechách a na Moravě jen svědčí o stále vzrůstající popularitě. Znovu k nám dorazí již tento pátek 4.2. na Believe party do klubu Kostel, kde odehrají svůj minimálně tříhodinový set! U této příležitosti jsme je trošku vyzpovídali, abychom se dozvěděli, jestli se dostali na hudební konzervatoř, jak začala spolupráce se Soma Records, proč si vlastně říkají Silicone Soul a z čeho se vlastně skládá jejich produkce. Pusťte si tedy svou nejoblíbenější skladbu od Silikonů a začtěte se ještě předtím, než se v pátek vydáte hřešit do Kostela!

 

 

Kluci, pokud si pamatuji vaši biografii správně, potkali jste se kdysi na škole... Bylo to na hudební konzervatoři, nebo kdy jste vlastně začali pracovat na muzice společně?

Potkali jsme se na vejšce. K té naší sice byla připojena Škola hudebního inženýrství, ale tam jsme se nikdy nedostali. :) Začali jsme se stýkat častěji i mimo školu a zjistili jsme, že máme stejné hudební cítění. V té době jsme si ulítávali na rocku ze 60. a 70. let a punkových kapelách. Graeme se učil na piáno a na kytaru, Craig psal texty a tak jsme vytvořili kapelu a věci se pomalu daly do pohybu...

 

 

V roce 1996 jste založili první vlastní label Depth Perception, kde jste vydali singl "Silicone Soul". Byl to ten úplně první track, který jste kdy vydali a plánujete také vydání remasterovaných a novodobých remixů svých starých tracků? Některé z nich jsou stále nadčasové... :)

Když jsme se rozhodli, že začneme své věci vydávat, tak jsem si řekli, že jako první musí jít do světa tahle dvě EP na Depth Perception. Slam je poměrně často hráli a to nám později pomohlo s podpisem kontraktu se Soma Records.  Jeden z tracků na těch prvních EP se sice jmenoval "Silicone Soul", ale neměl nic společného se stejnojmennou deskou z minulého roku, která je plná nových věcí. Tento rok slaví label Soma Records 20 let existence a k této příležitosti máme připraveny velmi vzrušující remixy skladeb "Right On, Right On", "Burning Sands", "The Snakecharmer" a dalších. Tento rok bude pro Soma Records velmi vydařeným! :)

Vaše produkce je velmi rozmanitá, ale přesto je orientována převážně na deep house a tech-house s dotyky minimal techna a někdy i disco samply. Jak byste charakterizovali svůj zvuk vy? Jelikož máte vlastní produkce opravdu mnoho, hrajete ve vašich DJ setech pouze své věci?

S každým trackem, který děláme, se snažíme dát dohromady všechno, co nás v muzice baví. Ať už to jsou rockové věci či elektronické žánry, které jsi zmínil a na konci našeho vystoupení si můžete být na 100% jistí, že jste slyšeli všechno, co nás baví. Snažíme se, aby náš set zněl vždycky jako super mix a ne jako kupa sra*ek! :) Hrajeme hlavně naše vlastní věci a výjimečně přihodíme něco, co nás hodně zaujalo.

 

 

Pravděpodobně vaším nejpovedenějším singlem byla skladba "Right On!", která vyšla v roce 2001 na Virgin Records, a byla po léta nečím jako hymnou pro house komunitu. :) Vydali jste však mnoho jiných povedených singlů, který je váš nejoblíbenější?

Žádný, máme radi všechny stejně. :) Nesměřujeme k tomu, abychom dělali tracky, se kterými nejsme spokojeni jen proto, že je chce někdo jiný.

Jak jste vlastně došli k tomu, že jste zvolili Silicone Soul jako vaše profesní jméno? :)

Původně jsme si chtěli říkat "The Casino Boogie Alistarz" a vzdát hold stejnojmenné skladbě od Rolling Stones, ale lidem ze Soma Records se to moc nelíbilo. Nemohli jsme na nic přijít a tak jsme se rozhodli použít název Silicone Soul, což byl právě jeden z těch prvních tracků, který jsme vydali na Depth Perception.

Nedávno jste se pochlubili s novým EP "Silicone Soul Remixed" pro Soma Records, kde se objevují i jména jako Kollektiv Turmstrasse, Prompt and Nhar & Klartraum. Máte na tohle EP již nějaký zajímavý feedback?

Ano, feedback jsme obdrželi od spousty lidí a byl velmi příznivý... A pokud máme být upřímní, oblíbili jsme si víc ty remixy, než originální verze. :)

 

 

Vzpomenete si na tu nejvtipnější příhodu, která se vám stala na akci, kde jste hráli?

Pro nás jsou všechny akce vtipné - je to skvělý způsob, jak trávit volný čas s muzikou a s kámoši. :)

Když se ohlédnu zpětně po akcích, na kterých jste v ČR hráli, najdu jich mnoho. Vzpomenete si, jaká párty byla pro vás u nás tou nejlepší a kterou jste si nejvíce užili?

Vždycky, když jsme hráli v Čechách, tak jsme se tam měli skvěle a akce byla výborná... Dobře si pamatujeme párty s Loutkou a s lidmi od Beeswax. Nejaktuálnější zážitek máme asi z vystoupení na festivalu Hradhouse, které pro nás bylo naprosto úžasné a už teď se těšíme na viděnou v Praze!

Ptal se tazz v lednu 2011.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016