ROZHOVOR

 

Markus Schulz: "Mikuláš je můj nový nick, který je pro Prahu tolik specifický..."

V sobotu 12. února jsem vyrazil s fotografem Skybeamem do hotelu Kempinski v Praze, abych položil pár otázek Markusovi Schulzovi... Přiznávám, že jsem byl nervózní, protože jsem vůbec netušil, jak bude celý rozhovor probíhat, natož abych věděl, kolik na něj budu mít času. Markus byl v hotelovém pokoji nejen se svým manažerem, ale i se svou rodinou - manželkou, synem Alexem a svým otcem. Atmosféra tam panovala veskrze přátelská a také samotné interview se neslo v podobném duchu. Rozhovor je to sice poměrně krátký, ale podle mě bych za pět minut z nikoho jiného tolik informací nedostal. A to si ještě na začátku ze mě utahoval, ať nejsem nervózní, protože pokud to zvořu, tak se to s ním potáhne celý život, čímž totálně rozesmál půlku osazenstva pokoje a i později se mnou rád slovíčkařil. :)

 

Markusi, tenkrát na Transmission 2010 jsi oznámil, že pracuješ na kompilaci věnované Praze. Proč sis vlastně letos vybral Prahu?

Víš, chtěl jsem pro Prahu udělat něco výjimečného už dlouho a letos jsem se k tomu konečně dostal... Byla to pro mě naprosto přirozená volba díky vztahu, který jsem si k tomuhle městu skrze halovky Transmission a všechny ty klubové noci, na kterých jsem tu hrál, vypěstoval. Praha je pro mě městem, kam jezdí pařit lidi z celého světa a rozhodně tu není zajímavá pouze místní taneční scéna, ale také všichni ti lidé, kteří se sem za všech koutů sjíždí.

Markus Schulz + Mar-All

Všiml jsem si, že na kompilaci nejsou pouze skladby od známých a slavných hvězd. Najdeme tu také tracky od těch, kteří buď ještě nic nevydali, nebo mají na svém kontě pouze jeden dva singly...

Mě tohle objevování nových talentů i následné pozorování, jak krůček po krůčku stoupají nahoru, strašně baví... Je to svým způsobem vzrušující. Navíc já nechci své kompilace dělat tak, že se jen přihlásím na Beatport, stáhnu si pár nových tracků, smíchám je do sebe a pak řeknu: "Tady mám novou kompilaci!" Já se všemi těmi autory spolupracuji, abychom společně vytvořili "náladu" přesně takovou, jakou chci následně na tom dalším mixovaném dílu prezentovat. S některými z nich jsem začal pracovat už na jaře loňského roku. Takhle nějak si ty budoucí kompilace představuji... Dalo by se říci, že jsem vlastně takový koproducent, protože za těmi autory chodím a říkám jim: "Hej, tohle nech znít trošku jako tohle, změň tuhle basovou linku na tuhle, změň tohle..."

...a víš, že je to v tom fakt poznat? Já tam slyším ten klasický Coldharbour zvuk, ale i elektro a dokonce i industriální techno zvuky!

Jak asi víš, hodně rád používám různorodé zvuky v mých DJ setech, takže je úplně přirozené, že se to i na téhle kompilaci projevilo...

Jasně, slyšel jsem záznam tvého setu z Transmission 2010 a ten set je úplně jiný, než to, na co jsem býval od tebe zvyklý. Hrál jsi tam dokonce tech-trance...

Abych byl upřímný, byl jsem už poněkud otrávený celou tou uplifting-trance scénou, takže jsem tenhle rok svou hudbu, respektive skladby, které hraji, trochu více v setech obměňoval.

Zkrátka jsi zatoužil po změně...

Přesně tak, teď to právě takhle cítím. Trochu víc zlý, drsnější a lehce zlověstný - zrovna takhle si ve své tvorbě připadám...

Markus Schulz + Mar-All

A to je super, mně se to takhle líbí, ale teď zpátky k tvé nové kompilaci... Všiml jsem si, že na ní používáš pseudonym Mikuláš. Čí to byl nápad?

Můj. :) Mikuláš byl ten chlapík, který vám tady v Praze navrhl a sestrojil orloj a ten je pro vás velmi unikátním. Není to tak, že bych měl v plánu teď vydávat více skladeb pod tímto jménem, je to pouze nick, který jsem si vybral, protože je pro Prahu hodně specifickým.

Stejně, jako jsi to udělal s předchozími městy...

Přesně tak a dělám to takhle moc rád. Prostě si najdu nějakou součást města, která je pro něj jedinečná. Na první poslech sice lidi nebudou vědět, že to je něco, pod čím jsem podepsaný, ale po chvilce si řeknou: "Počkat - tohle přece musí být Markus!"

Jojo, přesně takhle to bylo i u mě...

No vidíš to... (směje se)

Teď bych se ale chtěl zeptat na jednu předchozí kompilaci. Našel jsem na ní skladbu, pod níž jsou podepsáni Markus a Alex Schulz...

(Markus se směje ještě víc) No jasně... Jednou jsem takhle pracoval na intru a můj syn, který umí hrát na piáno, se se mnou poflakoval ve studiu a jen tak jsme začali hrát nějaké akordy. Já jsem pustil nahrávání na sekvenceru, nechal jsem ho hrát a on přišel s něčím fakt úžasným. Úplnou náhodou...

Markus Schulz + Mar-All

Takže to piáno je od Alexe?

Jasně. Ta posloupnoust akordů, ten nápad, to celé je jeho práce. Bylo to fakt "cool"!

To je prima. :)

Rozhodně je to okamžik, na který jsem moc pyšný!

Nyní jsi na špičce kariéry...

...no, doufám, že ne. Protože, pokud jsem opravdu na špičce, tak to znamená, že bude logicky následovat pád... :)

Promiň, myslel jsem...

Vrchol! :)

OK. Chtěl jsem jen říct, že jsi teď mezi těmi nejznámějšími a nejúspěšnějšími DJi na světě. Ale jaký bude tvůj další krok? Čeho chceš ještě dosáhnout?

Byl bych rád, aby byl rok 2011 mnohem více zábavnější... Tahle práce je poměrně stresující a může se ti snadno stát, že zapomeneš, kvůli čemu jsi vlastně s taneční scénou začínal. Takže to je jedna z věcí, na které se v tomto roce zaměřím – užívat si více zábavy! Protože tu chci být ještě o dost déle... Miluji hudební průmysl, miluji hudbu a jsem taky fanoušek této hudby, takže mé cíle jsou jasné: užívat si více zábavy, hrát delší sety v klubech a jenom tak se ten letošní rok povede!

Markus Schulz + Mar-All

Děkuji moc za rozhovor, vždycky je pro mě velkým potěšením, povídat si s tebou...

To já díky a uvidíme se večer!

foto: Skybeam skybeam@email.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016