ROZHOVOR

 

Jak se vlastně žije párty fotografům v roce 2011?

Napadlo mě, jako obyčejného kluka, který již více jak jedno desetiletí lítá po akcích, zamyslet se nad tím, jaké to asi je, být na akci fotografem. Být tím, který nás zvěčňuje na parties, na místech, kde se nepřetvařujeme, užíváme si a bavíme se. A že je to někdy pěkná řehole, o tom není pochyb. Tak jsem si jednoho večera vzal na pokec naše tři přední fotografy serveru techno.cz, sedl si s nimi poněkud nervózní k jednomu stolu, ale chvíli nato už o poznání klidnější jen tak "pokecal" o tom, co tahle práce i koníček v jednom vlastně obnáší...

 

Kluci, rozhovorů s DJi, promotéry a dalšími u nás už bylo hodně, takže teď jen doufám, že někoho bude zajímat i tohle téma... Představte se nám tedy krátce.

Ondřej "Cray" Hájek - fotograf, ne až tak mainstremového ražení, co do výběru akcí, které fotím. Fotím už od svých dvanácti let, za tu dobu jsem si zkusil fotit většinu toho, co se fotit dá. Dodnes uznávám a fotím za použití starých věcí, manuálně atd. Můj pohled skrz hledáček je myslím trošku jiný, než pohled ostatních...

Karel "Monty" Pražák - clubber, fotograf a promotér. Za tu dobu svého focení jsem si prošel pěkným vývojem z clubbera až po fotoreportéra, nyní s mašinkou D300. Mé nové alter ego "Montana" poodhaluje větší zaměření na umělecké zachycování akcí...

Vítek "Vítek" Höfer - fotograf profesionál od roku 2000, fotím s pauzou přes deset let pro techno.cz, v mezidobí pro hudební časopis Report a vlastní projekt fo.cz (fotečka). Fotograf asi spíše toho "komerčnějšího" ražení s obrovským nadšením, chutí a kvalitní technikou...

Vítek + čéša
Vítek + čéša

Monty, já o tobě vím, že jsi kdysi normálně chodíval na párty jako obyčejný kluk,
tedy jako pouhý clubber, který jde zapařit a užít si to... Co tě přivedlo k myšlence, že budeš fotit a zachycovat okamžiky, které jsi si sám předtím jen a pouze užíval?

Monty: Já si v průběhu toho všeho fotil nejdříve věci mimo párty, svoje nálady, svoje věci, lidi, zkrátka to, co mě zajímalo. Posléze, když jsem se dozvěděl o tom, že je tu možnost fotit na akcích, přišlo mi to hodně lákavé a zajímavé. Chtěl jsem být u toho a snažit se to všechno zachytit...

Takže jsi to nezačal dělat kvůli tomu, aby jsi už jako clubber nemusel platit vstupy? :)

Monty: Tak to ani náhodou! O vstupy mi nikdy nešlo a tímhle směrem jsem naštěstí nešel...

Co vy kluci, jak tomu bylo u vás?

Vítek: Já začal chodit na párty asi jen půl roku předtím, než jsem je začal i
fotit. Respektive fotil jsem již předtím jiné věci, ale hned, jak jsem vstoupil do toho párty světa s foťákem na krku, začali mě lidi oslovovat, zda-li bych nemohl fotit pro ně a tak jsem vlastně začal... :)

Cray: Já fotil ve svých začátcích všechno, co se fotit dalo. K párty focení jsem se dostal od DJingu - měl jsem takovou tu potřebu zaznamenávat si akce, kde jsem hrál, ale už jsem "DJ v důchodu" a v poslední době je to velkou a nedílnou součástí mého života i pracovní náplně.

Kluci, fotíte přes víkendy, někteří i přes všední dny... Jak relaxujete? Kde berete sílu na další celonoční focení a nejste tím občas unavení a znechucení?

Vítek: V podstatě hned, jak se vyspím, zpracuji ten určitý fotoreport a už zase jen sleduji, kde a jak dobiju baterky a doslova už zase koukám po nějaké akci, kterou budu moci nafotit. :) Já jsem vlastně celý život reportážní fotograf, takže s tím problém opravdu nemám...

Monty
Monty

Monty:
Abych řekl pravdu,  focení na akcích mě totálně zničilo ve focení něčeho jiného a hodnotnějšího, než je párty. V tuhle chvíli se proto snažím svým druhým alter egem fotit "jinak" a vrátit se pomalu k něčemu normálnějšímu, zajímavějšímu. Prostě se pomalu dostat z té párty komerce, obličejů a póz. Ne se toho úplně zbavit, ale navrátit se ke kořenům kvalitního focení...

Ondřej zrovna veze fotky na prodejní výstavu a co jsem měl možnost shlédnout, jsou opravdu velmi povedené a krásné...

Cray: Jak už jsem říkal, nefotím pouze akce... Snažím se mít u sebe foťák stále a zachytit vše, co stojí za to. Fotím prakticky cokoliv se fotit dá. Třeba na procházce s přítelkyní a synem, kdykoliv někam společně jdeme, tahám foťák pořád u sebe. Párty mě osobně baví jen ty vizuálně nebo hudebně zajímavější, spíš preferuju koncerty, kde máš co fotit, a to ostatní už je spíš jenom zakázka.

Když vás tu mám takto společně za techno.cz, jak vnímáte konkurenci na ostatních hudebních serverech?

Jednohlasně všichni společně: Jakou konkurenci?! Techno.cz v současné chvíli nemá na poli fotografů konkurenci. Ti, co za to stáli, buď již nefotí a nebo jsme je přetáhli k nám. :)

To je sice trošku odvážné prohlášení, ale asi na tom něco bude...

Všichni: ...ale po stránce fotografů je to holá pravda! :) Prostě promotéři pochopili, kde a kým je nejlepší fotoreporty zveřejňovat...

Ondřeji, ty nejsi přímo z Prahy, takže fotíš určitě i jinde... Jak to vypadá
tam "venku“ s fotoreportéry na akcích?

Cray: Nejsem z Prahy, ale převážně jezdím fotit sem. Pokud ale vyjedu někam ven, tak je fakt, že když někoho potkám, kdo fotí lokálně tu určitou párty, jedná se spíše o záznam pro něho samotného do soukromého archivu, než materiál pro nějaký taneční server...

cray
cray

Když se vrátím k tomu začátku, co vlastně tedy máte k dispozici za techniku?


Cray: Tohle bych raději nezmiňoval. Jsem opravdu dost old-school (smích) a pak by se mi všichni posmívali, co to mám za sra**, ale neboj, už fotím digitálně. :)

Monty: Já jsem začínal se Sony Cybershot, malým kompaktním foťáčkem, ale postupem času, když jsem udělal pár fotek, tak jsem pochopil, že kompaktem cesta nevede. Na splátky tedy doma přistála D70 a v současné době je to D300.

Vítek: Já začínal digitálně pravděpodobně asi jako jeden z prvních na scéně. Už někdy v roce 1999 jsem fotil maturitní plesy a další akce pomocí 2.5 megapixelového Olympusu, který v té době stál s paměťovou kartou asi tolik, jako dnes stojí dobré ojeté auto. Postupně probíhal upgrade a nakonec jsem skončil u nejvyšší řady Canon, kde ta technika je řádově za statisíce korun.

Takže začátky s krabičkou velkou jak cigarety a konec u kufru plného výbavy za cenu auta. :) Slušný vývoj... Kluci, co vám to focení přináší? Baví vás to, nebo už je to jen rutina? Navíc taky celkem zodpovědnost, ne?

Vítek: Mě to pořád baví, dobrý fotoreport je pro mě radost! Spíš mám opačný problém - když jdu jednou za čas někam ven a nemám s sebou foťák, tak jsem hrozně nervózní a celý nesvůj. Nejraději bych i teď všechno dokumentoval a nějak nemám čím. :) V tu chvíli i přemýšlím, co tam všichni ti lidé bez foťáku vlastně dělají! (pozn. čéša: Divil by ses Víťo, ale je toho fakt spousta).

Monty: Mě vždycky párty jako taková zajímala hlavně z hlediska vizuálního a jako fotograf jsem si našel způsob, jak to hezky všechno zachytit. Chození na akce mě jako fotografa rozhodně změnilo. Změnilo to můj celkový pohled na ně... Když bych nezačal fotit, tak se buď projevím časem jinak a nebo bych s tím mohl skončit úplně. Každopádně focení je v pohodě, jen to nekonečné polévání techniky alkoholem, to už je příliš. To je můj největší problém. :)

Cray: Když by mě to nebavilo, tak to nedělám, protože na focení akcí fakt statisíce netrhneš! Klidně oběhnu tři čtyři párty za noc, pokud se to dá rozumně naplánovat. V podstatě nemám rád fotoreporty třeba o tří stovkách záběrů, kde se fotky opakují... Zase jsou ale akce, kde uděláš dvacet záběrů a je hotovo.

cray

Kdy jste zveřejnili svůj první report na techno.cz?

Monty: Tuším, že to bylo léto roku 2008. Předtím jsem fotil dva roky pro rave.cz...

Cray: Pro techno.cz teprve před velmi krátkou dobou. Tuším, že loni v lednu, jelikož předtím jsem fotil pro jiný server. K Technu jsem se vlastně dostal přes kluky, které znám už nějaký ten pátek, a v podstatě to byla asi jediná volba v tuto chvíli, pro koho párty fotit...

Vítek: Já začátkem roku 2000 (pozn. Čéša: tak to už je dost old school, to já šel zrovna na první mejdan).

Co vám jako fotografům na akci nejvíc vadí?

Vítek: Nejhorší je mlha a tma. Jo a taky občas to červené světlo, které podtrhne naprosto všechny nedostatky, například u tanečnic. To je opravdu hodně špatná volba! Také například ve Vídni, když jsem fotil Gazometr, tak jsem trpěl hodně tím, že tam jsou naučení nechat se vyfotit a v omezené míře tě využívat. Prostě si myslí, že jsi tu jen a jen pro ně. Vyfotit, odevzdat vizitku a nazdar!

Monty: V době rawu už naštěstí takový problém s tím světlem není...

Cray: Jak říkal Vítek, mlha a tma je pekelná kombinace! Taky zrovna moc nechápu fenomén svícení samotnou červenou. Pak je to jak někde na koridě a fotky jsou jeden velký rudý flek, takže to většinou musíš hodit do černobíla. Také mi vadí omezení návštěvnící, co sahají na foťák, sráží objektiv a podobně. Málo lidí na akcích je pro nás mnohem větší problém, než když je jich hodně...

Když jste na akci, fotíte raději momentky, nebo si obcházíte lidi, co "pózují"? Jak k tomu přistupujete?

Monty: Díky všemu tomu pózování jsem už začal fotit trošku jinak. To pózování mi už začalo malinko vadit... Já si lidi nevybírám, nefotím pro větší návštěvnost mého fotoreportu, o to mi nikdy nešlo. Jdu, kalím a fotím - nějak tak to je. :)

Vítek: Tenhle trend focení se sem asi dostal postupně, tak jako vše. Velké párty projekty přitahují publikum, které chce být vidět, prostě je to na těch akcích naučili. Oni chtějí, aby se lidé hledali a tím zvyšovali i sledovanost. Já díky tomu, že znám dneska už spoustu lidí, jsou to v podstatě všichni známí, takže mě to nedělá takový problém... Nicméně mám raději takové ty neumělé záběry, což je čím dál těžší.

Vítek

Ondřej fotí poněkud jiný styl a zaměření klubovek... Jsou pro tebe vlastně lidé na akcích, které fotí například kluci, alespoň trošku zajímaví?

Cray: Po pravdě, pokud nejsem donucen nějaký report shlédnout, tak žádný cíleně nevyhledávám. Výjimkou jsou pouze ty akce, na kterých se sám pohybuji a mám tak možnost následně porovnat, jak to samé místo viděl přes hledáček někdo jiný...

Co je pro vás tím impulsem, že vyrazíte a určitou akci nafotíte?

Cray: Peníze! (smích)

Monty:
Já si buď něco sám vyberu a nebo mě pozvou...

Vítek:
Mě vlastně skoro všude zvou...

Je těžké vás dostat na konkrétní akci a jste ochotni jít nafotit cokoliv?

Monty: Není. Já nejsem náročný, ale asi by jsi mě nedostal na focení nějaké gay párty, to pro mě prostě není...

Vítek: Mně se ozývají promotéři hlavně sami a pak, když je nějaký termín volný, tak si vyberu já. Objel jsem už celou republiku a nemám s tím problém, i když to cestování už pro mě dneska moc není...

A nafotit něco zadarmo? Šlo by to?

Monty: Ale klidně... Jen si musí všichni uvědomit, že v dnešní době se bez fotoreportu o té akci posléze nic nedozvíte. Je to reklama a bez fotek, jako by ta akce prostě nebyla.

Cray: Proč by ne? Hlavně záleží na tom, o co jde, jestli mě to osobně nějak oslovuje, pak na čase a na místě, ale ne všechno potřebuji mít zaplacené. Každopádně nesouhlasím s tím, když si někdo myslí, že dostane fotky druhý den po akci a automaticky je má zadarmo. Dost se tu opomíjí ta reklama, kterou fotky udělají, když promotér ví, jak s nimi naložit...

Monty + Gusman
Monty + Gusman

Vítku, ty jsi byl kdysi oceněn v Dance Music Awards, jen tuším, že to bylo v roce 2009... Může to fotografovi pomoci v jeho "kariéře"? A jaké cíle může fotograf vlastně mít?

Vítek: Ne, vůbec nic se nezměnilo...

Monty: Na akcích žádné cíle nemám, žádných cílů tam vlastně ani dosáhnout nejde, není tam nic tak atraktivního. Jednou bych chtěl vystavovat své fotky, ale ty nebudou z klubů...

Vadí vám někdy podmínky promotérů? Zákazy focení DJs zepředu, omezený vstup na stage a tak podobně?

Monty: Už moc nemám zapotřebí fotit takovéto akce. Víš, pokud mi někdo není schopen zajistit adekvátní podmínky k dobrému zachycení té párty jako takové, jdu tam, ale neberu to tak vážně.

Vítek: Já jsem v podstatě jedním z těch, kteří prosazovali tato omezení a to z jednoho prostého důvodu. Před pár lety se s fotografy roztrhl pytel, mnozí fotili pro hejpočkej.info a všude se to hemžilo těmito rádoby fotografy. Nedalo se mluvit o žádné kultuře fotografování! Jen zaclánět a cvakat snímky. O tom to ale není - je lepší, když si promotér vybere pár z nich a těm dá volnost. Takhle se mi to zdá v pořádku...

Monty:
No jo, ale někdy je problém tam dostat i toho jednoho. Hlavně někteří promotéři s tím mají problém.

Máte někdo zkušenost s focením v zahraničí?

Vítek: Je to tam vedené trošku jinak, než u nás. Zavedené velké akce, kde se nemůže stát nic neočekávaného. Je tam takový větší pořádek, jsou to velké akce s profi přístupem a to se pak odráží i v těch fotografech...

Vítek

Kluci s foťákem na krku... Funguje to na holky? Máte nějaké pikantnosti, nějaké kompromitující fotky? :)

Monty: No jo, je to tak. (smích) Fotografové a dýdžejové jsou žádané zboží, ale rozhodně jsem tohle nikdy nedělal a nedělám s tímhle úmyslem...

Cray: Pár let zpátky to byla taková módní vlna... Fotografové, co tahali holky bůhvíkam a fotili je na různých místech a v různých pózách, to bylo až zbytečně vulgární... Naštěstí to nemělo dlouhého trvání, o tom ty párty fotky nejsou. A co se týče kompromitujících fotek? Hele, kdo kalí, tak ať se chová tak, aby se nemusel druhej den stydět za to, co uvidí na fotkách, nebo ať se nefotí raději vůbec! :)

Vítek: Já s oblibou říkám: "fotíme zadarmo, mažeme za 500". Kdo by se v budoucnu nechtěl dočkat nějakého překvapení, tak ví, jak a kde mě má kontaktovat. Jinak bulváru bych se nikdy neprodal, za to mi zničená karma nestojí. Ale už jsem měl fotky i v Blesku a jedna účastnice MISS měla díky tomu trošku problémy, aniž bych o tom věděl. Prostě vzali mé fotky a použili je do tisku.

Když tak sleduji fotoreporty na techno.cz, co vás vlastně láká na focení těch after parties?

Monty: Já tam fotím už dlouho, chodím tam osm let a tak je to pro mě taková srdcovka. Mně se to tam prostě líbí a baví mě to fotit. Je to samozřejmě i byznys, ale hlavně mám k tomu Studiu vztah.

Co budoucnost fotografů? Na jak dlouho to ještě vidíte?

Vítek: Nadějí je spousta, zklamání také, ale po deseti letech toho asi jen tak nenechám...

Cray: Fotím od dětství už nějakých 17 let, tak je to asi na celý život... Vidím to pozitivně a určitě mě to jen tak nepřejde.

Monty: Tak dlouho, jak dlouho mě to bude prostě ještě bavit.

Tak a tahle to skončilo... Díky klukům za jejich čas a jak je vidět, není to žádný med. Celou noc se trmácet po parketu s foťákem, dělat někdy věci tak, jak chceme my, jak chtějí promotéři a občas za to nedostat ani to vlídné slovo. Až se tedy budete příště nechávat fotit, buďte milí, bavte se, užívejte si a nechť vám to všem na fotkách sluší!

foto: Markéta Schusterová (CAN), cray cray@techno.cz + archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016