ROZHOVOR

 

DJ Food: "Mnohem častěji pracuji s formátem MP4..."

Záchranář? Už to tak bude! Strictly Kev měl v půlce prosince vystoupit na oslavách dvacátých narozenin labelu Ninja Tune jako zlatý hřeb večera, místo toho však musel v Akropoli předskočit Grasscut... Ti totiž vinou špatného počasí místo v Praze přistáli v Mnichově a čekali na náhradní spoj. :) Nejen o tom jsme si popovídali v našem rozhovoru. Kevin prozradil, že víc než současná produkce ho baví skladby staršího data, jak to má se Star Wars, zda v pátek přiveze nové projekce, kdy se konečně dočkáme nového alba i proč se vyplácí do setu zařazovat známější věci. Takže... Skočte si v pátek na véču, přičemž to v Radosti zase nemáte tak složité, a pak už vás zaručeně pobaví DJ Food a to jak zvukově, tak i obrazem. Kevin se vrací a jak se zdá, opět v plné síle!

 

Ahoj Kevine, mám na tebe takovou netypickou otázku. Jak se máš? :)

Mám se skvěle, teď jsem zrovna dělal na posledních pěti skladbách, které výjdou v září na labelu Ninja Tune...

Není to tak dlouho, co jsme měli tu čest tě tady přivítat. Jak sis užil svoje poslední hraní v Paláci Akropolis?

To bylo myslím někdy v prosinci, viď? Vystupoval jsem tam spolu s Grasscut, kteří měli zpoždění, tak jsem je zachraňoval a nakonec šel hrát před nimi, což v praxi znamenalo přiletět z letiště, vletět do klubu a začít rovnou hrát. :)

DJ Food

Slyšela jsem, že tu noc jsi míchal samé oldschool věci a převážně drum’n’bass... Muselo to být super, proč ses ale tak najednou rozhodl vrátit se v čase?

Já myslím, že na tomhle vystoupení jsem dal dohromady takový Ninja Tune a Big Dada set, protože jsme v podstatě slavili dvacáté výročí labelu a asi by se to bez toho neobešlo. Nesměly chybět skladby z poloviny devadesátých let, ale stejně se snažím hýbat v čase a hrát i muziku staršího data. Mám pocit, že taková ta posedlost DJů hrát pořád jenom samé novinky, může být občas až nezdravá. Publikum totiž chce slyšet něco, co už pár let zná a vzájemně si pak o tom povyprávět.

Ještě mi ve spojitosti s hudbou řekni, jestli jsou tvoje projekce fixované a dopředu nastavené, nebo jsou nějak spojené s hudbou, kterou právě hraješ?

Hraju a mixuju především se střihy projekce, zvuk je vložený do toho konkrétního úseku právě z projekce. Mnohem častěji pracuji s formátem MP4, než jenom MP3 - prostě dávám dohromady projekci a zvuky. Většina z toho je pečlivě předem upravena a mojí práci je pak živě míchat audio a video dohromady.

DJ Food

Jak se v současnosti daří Ninja Tune? Je něco nového, s čím se teď s námi můžeš podělit?

Ale to víš, že jo! :) Po deseti letech vyjde album projektu DJ Food a zhruba polovinu jsem dostal za úkol korigovat jenom já. Strašně se těším na to, až to konečně budu šířit po světě, to mi věř...

Hodně tvé hudby směřuje ke sci-fi filmům a často tam slyším i vliv Star Wars... Co tě doopravdy inspiruje?

Sci-fi mě dokáže inspirovat vždycky. Jsem jeden z těch, kdo na filmech právě jako Star Wars vyrůstal. První díl vyšel, když mi bylo zhruba sedm let a další rok jsem začal číst British Comic 200AD, který byl jenom a jenom o budoucnosti. Teď se právě snažím vynalézt jakousi psychedelickou vesmírnou hudbu. Jeden z mých nejoblíbenějších stylů je právě filmová hudba ze snímků, které byly natočeny někdy na začátku sedmdesátých let. Skvělým příkladem zastánce tohoto stylu je Mike Hinge, který ilustroval hodně sci-fi a fantasy knih nebo časopisů...

DJ Food


Jaký máš vlastně pohled na tu současnou hudební scénu? Snažíš se tu najít nové talenty, nebo si myslíš, že se to nové vůbec nedá poslouchat?!

Pořád poslouchám novou hudbu a taky sleduju nové umění a filmy. Ono to vlastně ani nejde všechno to nové ignorovat. Právě o tomhle teď píšu na svůj blog. Když mě někdo konkrétní zaujme, tak si to pamatuju a občas ho dokonce i oslovím, jestli by nestál o nějakou spolupráci, nebo jestli si můžu koupit jeho desky. Ale přiznávám, že je pro mě teď hodně těžké najít něco, co by mě fakt dostalo. V posledních pár letech mi přijde, že nepotřebuju nutně slyšet všechnu tu novou hudbu, to se radši snažím najít věci z minulosti. Ale jak říkám, najdou se i výjimky!

Co od tebe můžeme čekat v Praze?

Tak to fakt nikdy dopředu nevím, dokud nejsem na místě. Možná už přivezu pár nových video projekcí a samozřejmě se budu snažit vyhovět úplně všem, jako to ostatně dělávám vždycky...



Děkuji ti za krátký rozhovor a přeju hodně toho štěstí!

Já taky moc děkuju a uvidíme se v pátek v Radosti...

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016