ROZHOVOR

 

D-Nox: "V Brazílii je elektronická hudba móda, v Argentině vášeň..."

Všechno je jednou poprvé a producent D-Nox Českou republiku konečně poprvé navštíví tento pátek a ještě se v noci představí na párty Believe v klubu Venue... Proč vyměnil Německo za Brazílii? Proč se album dvojky D-Nox & Beckers objevilo právě na značce Tronic, o níž se tak dobře stará Christian Smith? Jaký je podle něho jejich největší hit a v jakém zázemí tohle album vznikalo? Kde se mu za těch 19 let po světě nejlépe hrálo a jaké má plány do budoucna? Příliš mnoho otázek, ale naštěstí na ně známe také odpovědi. A kdo se rozhovorem prokouše až do konce, ten se dozví i Christianovu aktuální TOP 10. Tajnůstkář tedy rozhodně není...

 

Nedávno jsi se přestěhoval z Německa do Jižní Ameriky. Z jakého důvodu? Jak bys srovnal tamní taneční scénu s tou evropskou?

Je to tak, posledních šest měsíců žiju v Brazílii. Vždycky jsem snil o životě v tropech s domem, u kterého rostou kokosové palmy a teď jsem si svůj sen splnil. Vybral jsem si Brazílii, protože je to pro mě jako DJe trh číslo jedna. Už od roku 2003 jsem tam jezdil hrát přibližně čtyřikrát za rok a tahle scéna je oproti té evropské mladší a intenzivnější. Mezi jednotlivými jihoamerickými zeměmi jsou ale velké rozdíly! V Brazílii je třeba elektronická hudba spíš móda, v Argentině víc vášeň, ale na to, abych tohle téma rozebral do hloubky, bych zřejmě potřeboval celou stránku a tu mi asi nedáte, viď? :)

V květnu vydáváte s projektem D-Nox & Beckers nové album "Distance" na labelu Christiana Smithe Tronic. Jak jste se ke spolupráci s Christianem vlastně dostali?

Christiana Smithe už nějakou dobu známe a byl to právě on, kdo nám udělal nabídku... Už od začátku jsme věděli, že chceme album vydat na nějakém dobře známém, respektovaném techno labelu. Měli jsme pár dalších nabídek, ale nakonec jsme se rozhodli právě pro Tronic, protože s Christianem si dobře rozumíme i na osobní úrovni a máme hodně rádi jak jeho label, tak i jeho filozofii.

Jak by jsi svými slovy popsal tohle album? Máš pocit, že se hudebně liší oproti vašim předchozím releasům? Je za ním nějaký hlubší hudební koncept a jak dlouho jste na něm pracovali?

Je to tak... Naše hudba se rozhodně změnila. Vlastně se pořád mění. Jsme dva DJs, hrajeme často na parties a pořád se snažíme hrát novou hudbu. Poslouchat to samé pořád dokola by byla nuda. V hudbě se navíc ničím neomezujeme, jen chceme dělat to dobré techno po svém. Tohle album je úplně odlišné od toho prvního, ale podle mého názoru v tom dobrém slova smyslu... Má mnohem hlubší a dospělejší zvuk a mám pocit, že je mnohem lepší než náš debut. Pracovali jsme na téhle desce s přestávkami celý loňský rok a myslím si, že je to znát.

Co můžeme očekávat od tvého DJ setu (kromě tvé vlastní produkce, pochopitelně)? Můžeš se s námi podělit o své oblíbené labely a producenty, kteří se pravidelně v tvých setech objevují?

Ty sety jsou pokaždé jiné - hodně záleží na konkrétním klubu nebo konkrétní párty. Co budu hrát, se vždycky rozhodnu až pět minut před tím, než začnu. Mezi mé oblíbené producenty momentálně patří Maetrik, který dělá deep psycho techno a dále Argy, Lemos, Christian Burkhart a spousta dalších.

A jak to vypadá s tvými vlastními labely Sprout a Plastik Park? Nějaké zajímavé releasy na cestě?

K práci na Sprout se musím brzy vrátit, teď v poslední době se toho moc nedělo, byl jsem fakt dlouho v Brazílii. Nicméně pár tracků jsem dal dohromady s různými přáteli ze všech koutů světa a chci se o ně samozřejmě co nejdříve podělit s ostatními. Co se týče Plastik Park, vydáváme tam pořád něco. Aktuálně je venku nové album dua Riktam & Bansi, vydáváme i novinky projektům Weekend Heroes a FM Radio Gods. Funguje to dobře, i když pro labely teď nastávají těžké časy... My se přesto snažíme dělat všechno pro to, aby z nás i nadále měli fanoušci radost.

Jaké vybavení aktuálně používáte ve studiu?

Je toho spousta, hodně teď používáme Ableton Live a hardware už skoro ignorujeme. Máme pár prima nástrojů na mastering, k tomu místnost se super akustikou a jako bonus monitory Adam. K tomu tuny pluginů a samplů a v poslední době Beckers využívá opravdickou basovku a piáno. Nechceme ale dlouho stát na jednom místě, takže často ty postupy měníme a záleží jen na naší momentální náladě a kreativitě.

Co je podle tebe váš největší hit?

Ten největší Beckersův hit je jednoznačně Switch a z těch mých 7 Hours. Mezi ty společné patří třeba Jetlag Slave, remix skladby Paperboy, Memory Cell a další...

Na jakou párty nebo festival nejraději vzpomínáš?

Během těch devatenácti let DJingu jsem jich zažil fakt spoustu a hodně speciální byly vždycky akce právě v Argentině a v Brazílii. Tím nejlepším festivalem je pro mě Rainbow Serpent v Austrálii a tím nejlepším klubem asi Ageha v Tokiu. Skvělé párty zažívám i v Izraeli, tam to vždycky stojí za to...

Nějaké zvláštní plány do budoucna?

Hudba, rodina, láska a štěstí...

Poděl se s námi o svou momentální TOP 10, prosím...

1. D-Nox & Beckers – My Voice * Tronic

2. Timo Maas – Kick 1, Kick 3 (maetrik Remix) * Rokets And Ponnies

3. San Waller – Tin Man * Punch Music

4. Audionatic -  Black Tower * Gon

5. Ian Odonovan - Aurora Borealis (Marc Marzenit  Henry Saiz Atilan Remix) * Bedorck

6. Christian Burkhardt - Stopover Goa * Cocoon

7. Jens Bond and Tigerskin - Elephant Man * Upon U

8. Jerome De Isma-ae Feat Snap – The Cult Of Snap (D-Nox & Vincent Thomas Remix)* Jee Productions

9. D-Nox & Beckers – Castor * Tronic

10. Coyu & Uner – Up And Run (Wehbba Remix) * Lo_kik_Records

Producent D-Nox se představí v pátek 29. dubna poprvé v České republice v rámci párty Believe v klubu Venue. Vy se na jeho návštěvu můžete náležitě připravit už teď s jeho zbrusu novým setem ke stažení.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016