ROZHOVOR

 

John Digweed: "Nemám zálusk na filmovou kariéru, byla to jen zábava..."

Potvrzeno, odhaleno, víme první! :) Ano, John Digweed se rozhodně neřadí k těm, kteří vám zahltí diktafon informacemi, či popíší několik listů papíru... Ani náš redakční hever tentokrát nepomohl a holt se musíte smířit s tím, že to muzika pod jeho dvěma dlouhýma rukama je o poznání hlasitější, barevnější a pěkně tvarovaná. Ale přesto! Nakonec se nám Mistr před svým pátečním setem na Flow svěřil, že tenkrát šel při vichřici nad Břeclaví brzy spát, jaká sestava mašinek se bude na jeho pultu v Roxy vyhřívat, že si Prahu příliš neužije, že najít novou muziku do dalších dílů své legendární show Transitions je zatraceně snadné, že za drinky pro něj ušetříte a jak se dá po čtyřicítce bojovat s únavou a časovými posuny. Hezké čtení před páteční návštěvou a jen doufejme, že tentokrát se to obejde bez povodní i tornáda. I pátek třináctého už máme za sebou...

 

Johne, jak se ti právě vede a jak se těšíš k nám do Prahy? Prozraď, co o Praze víš a když už tu budeš, najdeš také nějaký čas na to, aby ses zde porozhlédl, nebo jen v pátek přiletíš, zahraješ a uháníš za dalším sobotním vystoupením?

Máte vážně překrásné město, toho si při mých návštěvách skutečně nešlo nevšimnout! Ale díky mým dalším povinnostem to bude bohužel přesně ten model: přiletím, zahraju a hned zase letím dál...

John Digweed

V pražské Roxy už vystupovala snad všechna DJ esa jako např. Sasha, Laurent Garnier, Jimmy Van M, Nick Warren a další... Ty sám jsi měl v tomto nejznámějším českém klubu hrát v roce 2002, bohužel v té době byly v Praze velké povodně, takže se párty přesunula do většího prostoru. Máš od svých kolegů nějaké ohlasy na Roxy?

Slyšel jsem, že je to skvělé místo a tím pádem se už teď moc těším, až si  v něm zahraju. To je to vážně tak dlouho, co jsem byl naposledy v Praze?!

Často hraješ na festivalech, velkých eventech a v obřích klubech, ale slyset tě v takovém, jako je naše Roxy (pro cca 1000 lidi), je podle nás docela velký úspěch... Kdy naposledy jsi hrál pro takový počet lidí, jak velké prostory preferuješ a jak moc se liší tvůj výběr tracků dle velikosti místa?

Letos v březnu jsem hrál ve Vagabondu v Miami a tam bylo "jen" 650 lidí... Mám přitom sety na těch menších akcích rád úplně stejně, jako ty na těch obrovských. Ty menší můžou být přitom o dost zábavnější. :)

Sasha + John DigweedSasha + John Digweed

Zároveň jsi znamý svými předlouhými sety... Když hraješ čtyř a více hodinový set, tak je to
vždy na výslovné přání  promotéra, nebo prostě jen oznámíš, že bys zrovna rád hrál takhle dlouho? A jak se tím pádem cítíš před pátečním vystoupením? :)

Každá akce je jiná, takže uvidíme, co se u vás stane a jak se bude ten večer vyvíjet... Vážně ještě vůbec netuším, jak dlouho budu hrát, to po mně fakt nechtějte. :)

Tvoje radio show Transitions běží neuvěřitelně dlouho... Týden co týden nás zásobuješ svým hodinovým mixem čerstvé muziky. Jak tuto show připravuješ a jakým způsobem vybíráš hosty do show?

To je přece hrozně jednoduché. Mám pořád nastražené uši a sleduju všechna ta nová jména po boku TOP DJs téhle planety. Show funguje už přes 11 let a já jsem spokojen, jak s jejím formátem, tak s výběrem hostů. Momentálně vysíláme do více než 45 zemí pro víc než 14 milionů lidí...

Jak odpovídáš všem těm škarohlídům, kteří tvrdí, že progressive house už je dávno mrtev a je tu spousta nových, zajímavějších a o poznání čerstvých stylů?

Já bych neoznačoval to, co momentálně hraju, jen tak jednoduše nálepkou "progressive house". Dnes a denně objevuji tu nejlepší elektronickou muziku - house music, tech-house i techno. Zrovna tak pro dubstep je přeci tolik důležité, že se každý den tenhle styl nenápadně posouvá s novým zvukem a s novými postupy...

Bedrock
Bedrock

Jak přesně vypadá tvá spolupráce s Nickem Muirem? Tedy mimo jiné s tou druhou polovičkou vašeho projektu Bedrock. Scházíte se ve studiu společně a pracujete na nových věcech a nebo si z nedostatku volného času jednotlivé stopy posíláte tak dlouho, dokud není dílo hotové a vy oba konečně uspokojeni?

Dá se říci, že je to tak půl na půl. Takže jsme spolu ve studiu, ale posíláme si části nových věcí i přes internet...

DJing se pořád vyvíjí a technika jde dál a dál... Mnoho DJs přešlo z vinylu na CDčka a nyní se už hodně hraje z programů jako Ableton, Traktor, Serato. Jaké vybavení pro hraní aktuálně používáš ty?

U mě jsou to CD přehrávače Pioneer CDJ 2000, mixpult od Allen & Heath a externí efektor Pioneer EFX1000.

John Digweed

Vaše společné sety se Sashou jsou neskutečné... Takto spolu jste měli vystupovat i v rámci české edice festivalu Creamfileds, nakonec se akce neuskutečnila, protože silný vítr zbořil většinu pódií a tím pádem byl pouhých pár hodin před vaším startem tenhle set odvolán. Co jste ten večer vlastně dělali? Obvolali promotéry, že máte last minute booking, vyrazili pařit jako návštěvníci, nebo jste byli rádi, že máte konečně po delší době volno?

Kdepak, hned brzy po večeři jsem šel spát... Byla to velká škoda, že se zrovna kvůli počasí musel tenhle festival zrušit. :(

Je jasné, že jsi procestoval celý svět a tím pádem zároveň ochutnal snad všechny kuchyně světa. Jaké jídlo je teď tvoje nejoblíbenější a jaká kuchyně ti nejvíce šmakuje?

Miluji sushi, takže výlety do Japonska jsou vždycky velký zážitek. A to jak atmosférou v klubech, tak i nabídkou velmi netradičních jídel. :)

John Digweed

Jakým pitím nikdy nepohrdneš a čím si tedy v pátek ťukneme? :)

Raději to s drinky během hraní nepřeháním, abych se mohl lépe soustředit na to, co právě vytvářím...

Prozraď všem DJs, kteří už také mají čtvrtý křížek svého života za sebou, jak vydržet při všem tom ponocování a časových posunech stále svěží... Máš na to nějaký zvláštní recept, nebo se nedostatek spánku jednoduše ošidit nedá?

Já jezdím na horském kole, co to jen jde a taky se snažím jíst co možná nejzdravěji...

Před časem jsi dostal příležitost, zahrát si sám sebe ve filmu Groove... Jak ses dostal k téhle nabídce a jak se na tuto zkušenost díváš zpětně? Nečeká tě teď herecká kariéra?

Před lety jsem se seznámil s jedním filmovým režisérem a on se mi pak ozval. Je úžasné, kolik lidí po celém světě ten film vidělo... Všude se mě na to ptají. :) Ale není to tak, že bych měl zálusk na filmovou kariéru, byla to pro mě spíš zábava a zase něco jiného.

Máš nějaký speciální vzkaz pro české party people?

Rozhodně se na vás těším a díky všem za podporu!

překlad: Jaromír Bednář

foto: archiv

John Digweed se českému publiku znovu představí v pátek 20. května v rámci dalšího pokračování noci Flow v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016