ROZHOVOR

 

16 Bit Lolitas: "Vypiješ 16 Lolit, přidáš elementární jednotku informace a je to. :)"

Před dlouhými pěti lety hráli Peter a Ariaan v Roxy, v pátek se jeden z nich konečně navrací, aby se v klubu Venue pochlubil s novým materiálem pod hlavičkou 16 Bit Lolitas, s muzikou nového projektu Bug Report, ale i se skladbami, které si v poslední době oblíbil... A byl to právě Ariaan, kdo pár dnů před přistáním ochotně odpověděl na každou mou otázku. Dneska už víme, proč zrovna 16 Bit Lolitas, proč nemůže objektivně zhodnotit holandskou scénu, co si dá večer k pití, že za hraním jezdí už jen s úesbéčkem, prozradil i svou aktuální TOP pětku, i kam budou mířit jeho první kroky, jen co se z Prahy navrátí. Tak hezké čtení před páteční návštěvou a věřte nám - bude to stát za to...

 

Ariaane, doufám, že se máš dobře a už se těšíš do Prahy. :) Je to téměř 5 let od tvé poslední návštěvy, kdy jste hráli v klubu Roxy. Pamatuješ se ještě na tu akci?

Ha ha, to chceš po mně hned na začátku moc, takhle si vzpomínat zpětně... :) Na rovinu si fakt nevzpomenu, ale mám pocit, že jsem pak hrál v Praze ještě v nějakém klubu, který se jmenoval snad Martinův klub, nebo tak něco. Ale to už je doba...

16 Bit Lolitas

Já si to vaše vystoupení pamatuji docela dobře... Hrál jsi tu i s druhou polovinou projektu - Peterem. Jezdíte na svá DJ vystoupení ještě společně, nebo se Peter už DJingu nevěnuje?

Posledních několik let jsme oba intenzivně pracovali primárně na produkci s Lucy Iris. To je pop/rock projekt, který jsme právě spustili. Protože je to velmi časově náročné, rozhodli jsme se, že Peter se více zaměří na práci ve studiu a já budu jezdit po turné a propagovat naši muziku. Takže si při DJingu docela uživám... :) Nicméně hned po návratu do Holandska se okamžitě vracím za Peterem do studia.

Omlouvám se, ale nemůžu si odpustit otázku, jak jste vlastně přišli k názvu 16 Bit Lolitas? :)

Začalo to u nabídky kotejlů Martini v jednom baru, kde měli drink, který se jmenoval Lolita. Popíjeli jsme a vymýšeli nějaký ten název. Nakonec jsme jich dali celkem 16, přidali elementární jednotku informace bit a najednou byl název na světě. :)

16 Bit Lolitas

Mnoho DJs stále přechází z klasických analogových technologií na digitální. Někdo by mohl namítnout, že moderní DJ technika již nemá nic společného s tradičním DJingem s LP deskami, protože digitální technika udělá za DJe hodně práce. Jaký máš na to názor a co ty sám používáš?

Aktuálně používám pouze USB disky na CDJ 2000. Je to velká revoluce, protože tyto technologické pokroky dávají DJům možnost více se zaměřit na celkovou performanci a ne pořád někde honit rychlosti. Ale stále zvažujeme naše možnosti, jaká z těch dostupných technologií je zrovna pro nás nejvhodnější...

V říjnu tohoto roku se chystáte vydat nové album... Co od něho můžeme očekávat? Nějaké experimenty, nebo “pouze” tradiční taneční skladby?

Ano, novou desku připravujeme na konec tohoto roku. Spolupracujeme na ní se spoustou lidí, ale vážně vám teď nemohu prozradit více... Určitě poznáte zvuk 16 Bit Lolitas, ale bude znít mnohem více živěji a myslím, že se vám to bude líbit :)

16 Bit Lolitas

Nedávno jste také odstartovali nový projekt s názvem Bug Report. Jeho první skladby zní hodně zajímavě a zvukově se od vaší dosavadní produkce pod hlavičkou 16 Bit Lolitas lehce odlišují... Jak tento projekt vlastně vznikl?

Loni jsme kontaktovali dva kamarády z Amsterdamu, které známe již roky z klubů. Jsou to Michael Pot a Dan Garfy. Oba mají dost zajímavý zvuk a tak jsme je vzali k nám do studia... Tento projekt nám umožňuje dělat více experimentální věci a užíváme si při tom spusty zábavy a určitě v tom budeme pokračovat.

Jak vlastně vypadá aktuální hudební scéna v Holandsku? V České republice nyní pozorujeme zvýšenou popularitu drum´n´bass akcí a velkých komerčních halovek jako jsou koncepty Sensation, atd.

Holandskou scénu nemohu moc objektivně posoudit, protože hrajeme převážně v zahraničí... Domnívám se, že těmto komerčním akcím se bude dařit vždycky, neboť je pro ně lehké natáhnout na ně lidi, co běžně na párty nechodí. Podle mě je momentálně na vzestupu německá techno scéna, která zažívá další rozmach. Loni byl v Amsterdamu Time Warp, který byl lidmi natřískaný a akce jako Awakenings jsou také vyprodané dlouho dopředu...

16 Bit Lolitas

Abychom se nebavili pouze o hudbě, tak co děláš rád, když zrovna nejsi  zavřený ve studiu, nebo někde nehraješ? :)

Ha ha, ale já jsem pořád ve studiu! :) Přesto se hodně rád dívám na filmy a TV seriály jako například The Wire! A samozřejmě musím mít k životu i něco, co mi úplně vyčistí hlavu... U mě to je pop rock!

Na jaký drink tě můžou návštěvníci párty Believe případně pozvat? :)

Grey Goose prosím, díky! :)

Mohl bys nám na závěr prosím prozradit svou aktuální TOP 5?

Aktuálně si nejvíc ulítávám na našich skladbách, které byly přemíchány známými remixéry. Guy J remixoval "Personal Space" a DAVI zas "Calling New York" a "6 O Clock". Oblíbil jsem si samozřejmě i naše nové skladby, které brzy vyjdou, například "You Are An Astronaut" a "Wall Of Love".

Díky za tvůj čas a budeme se těšit na viděnou v Praze!

Já díky a také se těším!

Ptal se tazz v květnu 2011.

foto: archiv

Ariaan Olieroock z projektu 16 Bit Lolitas se představí v pátek 10. června na dalším dílu noci Believe v klubu Venue (dřive Kostel).

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016