ROZHOVOR

 

Milan Kroutil: "Jen si představ, že stojíš na Kampě za pultem, sluníčko za hlavou a koukáš na Karlův most..."

Co se dá dělat v létě v Praze? Jasně, nejlépe k vodě a nějak to vedro v tom smogovém oparu přežít... Ale proč se hned rozplácnout v Podolí na deku s pár centimetry místa okolo, když to jde i jinak. Což takhle do uší příjemnou muziku, kterou máte tolik rádi, stejně naladěné kámoše kolem sebe, jimž bylo také smutno z toho, že se tu žádné akce přes den nekonají, a k tomu vychlazený drink do ruky v jednom příjemném zákoutí, kde vám během sobotního odpoledne může být tak dobře? La Bella Vida je akce, která se premiérově uskuteční na Kampě před stejnojmennou kavárnou. Co se bude hrát? Na co se bude hrát? Kdo tam bude hrát? A kam potom, až to všechno skončí? O tom a nejenom o tom jsem si povídal se dvěma nadšenci a zároveň organizátory tohoto netradičního setkání - s Milanem Kroutilem a DJem Awacsem. Tak hezké čtení a určitě se stavte aspoň na chvilku...

 

Hned na úvod bychom si měli kluci říci, jak se vlastně člověk dostane k tak hezkému místu v samém centru Prahy, kde se dají pořádat venkovní akce... Zase jen ta náhoda?

Milan Kroutil: To takhle jednou zavoláš Honzovi: "Uděláme letní odpolední akci na Kampě, jo?" O jednom místě jsem věděl, ale nakonec jsme našli ještě hezčí! Takových nápadů já mám pár denně, ale po tomhle jsme nakonec fakt šli... :)

Awacs: Pak jsme se opravdu šli jednoho dne projít kolem řeky, na Střeleckém ostrově jsme si sedli na lavičku a přes ní uviděli místo, které přesně naše záměry splňovalo. Navíc tam už bylo hotové pódium, tudíž nebylo co řešit... Takže to o těch náhodách vlastně opravdu je.

Awacs + Milan Kroutil + Myclick
Awacs + Milan Kroutil + Myclick

Pak už tedy jen sehnat majitele, seznámit ho s tímhle nápadem, přivézt si vlastní zvuk a je to. Ach, jak snadné...

Milan Kroutil: Ten prostor u řeky je až příliš podezřele blízko kavárny La Bella Vida, tak nás napadlo, že se poptáme, zda náhodou ta teráska u vody nepatří k podniku. A samozřejmě, že ano! Dostal jsem kontakt na majitelku a druhý den jsem jí volal. Opatrně jsem sondoval, co že s tím mají v létě v plánu. Nechtěl jsem paní moc vystrašit elektronickou muzikou, protože mám pořád pocit, že většina lidí si hned představí zátah na CzechTeku, který viděli ve zprávách na Nově... Houby, paní na mě vychrlila, že minulý rok tam měla živě jazz a ptala se, jestli my jsme taky nějaká kapela. Seznámil jsem ji s tím, co by se nám líbilo a zda by se jí to zamlouvalo a ona nám vyšla vstříc. S velice sympatickou paní Gabrielou jsme se bez problému dohodli i na upraveném nápojovém lístku. No prostě...

Předpokládám, že ten nápad přijít s tímhle hudebním sobotním odpolednem ve vašich hlavách vznikl proto, že se tu vlastně v tom našem městě, kde spolu žije přes milion lidí, nic podobného nekoná...

Awacs: Přesně tak. To, že se tu nic podobného neděje, bylo jedním z impulsů k tomu, že jsme se rozhodli začít s tím sami něco dělat. Jednoduše jsme v létě zatoužili po nějakém fajn venkovním místu u vody a s dobrou hudbou k tomu.

Milan Kroutil: Přitom možnosti tu jsou... Jenom teď, když jsme se prošli po Kampě, jsme objevili další dvě místa, kde by se dalo něco podobného udělat. Záleží na tom, co si od toho všeho slibuješ. Pokud ti nejde o prachy, tak se dá uskutečnit spousta srandy.

Takže pokud bych to měl nějak zjednodušit, čeká na nás takový sound system v Praze, kde se bude hrát deep house...

Awacs: Ten deep house není vůbec podmínkou... Jasně, že máme tenhle styl rádi a sami ho hrajeme, ale spíš nám šlo o to, udělat nějakou akci venku, kde se bude hrát muzika, která nás baví. V lepším případě tam snad i budou chodit lidi, které to postupně chytne taky.

La Bella Vida

Takže už také, stejně jako ve světě, cílíte na ty vytančené maminky s kočárky, které se teď díky okolnostem do klubu v noci nedostanou a muzika jim chybí...

Awacs: Necílíme na nikoho konkrétního, ale ty jsou samozřejmě vítané...

Milan Kroutil: Jasně, mamky ať přijdou - děti si můžou hrát s labutěma a se strejdou Milanem. :) A klidně i moje mamka! Odpoledne. Večer už ale ne...

Co se bude proboha dít večer?! :)

Milan Kroutil: Večer samozřejmě budeme pokračovat dál, když už jsme tak hezky začali. V O2 Baru na Karláku, což je odtud fakt kousek. Takže taková after party po téhle venkovní akci a pokaždé s hostem, který hrál přes den u vody, když už bude ten den v Praze... A hrát se bude tanečněji.

Zatím to všechno vypadá slibně, ale za poslední roky známe moc dobře typické léto v Praze... Co tedy dělat v okamžiku, kdy začnou padat trakaře? Ráno obvoláte DJe, ať nejezdí a prostřednictvím sociálních sítí řeknete lidem, ať nechodí?

Milan Kroutil: Přesně tak. To je na tom to kouzelný, může nás to mrzet, ale nikde nás netlačí prodělek peněz, protože není jakých. Mám rád hipsterské stage projekty, světelné show, ale na druhou stranu sednout si takhle na Kampě u vody, k tomu vychlazené pivko, kvalitní zvuk...

Awacs: V tom případě máme připravenou náhradní variantu – v O2 Baru můžeme začít hrát už třeba v pět odpoledne, takže nic nebude ztraceno...

Jak často se bude tahle akce pořádat?

Awacs: Chceme ji dělat jednou za měsíc a až do konce září se tedy jedná o čtyři soboty...

Milan Kroutil: ...ovšem s tím, že jich klidně může být i víc.

Milan Kroutil + Myclick

A první deska se tedy roztočí v kolik hodin?

Awacs: Start by měl být vždy ve dvě odpoledne a konec v deset večer s tím, že pak se lidi rovnou mohou přesunout do toho O2 Baru, který je odtud pěšky kousek a tramvají jen pár stanic.

Nebýt kvalitní aparatury, odnesli by si lidi z téhle nadějné akce asi jen poloviční zážitek, takže co všechno na místě bude?

Awacs: Vstříc nám vyšli v T-servisu a to, co potřebujeme, by se mělo vejít do malé dodávky. Takže klasicky dva kvalitní monitory, basák, zesilovač, mixážní pult, dva gramce, dva CD přehrávače a víc snad není potřeba... Zvuk bude osvědčený L-Acoustics.

Dobře, pojďme se přesunout k další důležité věci a tou je line-up... Podle čeho jste vybírali hráče?

Awacs: Vybírali jsme pečlivě, ale přitom to bylo v podstatě hrozně jednoduché... Hudbu, kterou máme rádi, hraje většina našich známých a kamarádů. Druhým kritériem bylo, aby nám dotyčný seděl samozřejmě i lidsky. Ještě bych tam rád viděl několik jmen z ČR, ale finanční možnosti akce to zatím bohužel neumožňují (rozuměj náklady na cestu, např. ze Vsetína).  

Milan Kroutil: Všechno to jsou lidi, kteří jsou známí určitým skupinkám clubberů a zaslouží si větší pozornost. Naprostá většina by bez nejmenších problémů pobavila lidi kdekoli ve světě, jen u nás je trošku zaprděno a nová jména a směry se prosazují jen stěží. Cigaretoví magnáti už tolik nelepí akce a scéna je vesměs komerční, až hrůza. Situace se však zlepšuje - vozí se k nám jména, o kterých se nám donedávna ani nesnilo. A ještě k těm hostům... Většina z nich už někdy hrála v podnicích jako Bukanýr, O2 Bar, Moje Múza, Sklenick, Central Station...

Awacs: Ti všichni vlastně hrají pro nás (a doufám, že nejen pro nás) dobrou a zajímavou hudbu – tohle bylo to naprosto zásadní kritérium... Stylově to lze definovat jako deep house, slow-mo, nu jazz, chillout, apod. Tedy přesně to, co sami máme rádi a co se podle nás na tuhle venkovní akci v Praze k vodě ideálně hodí.

Milan Kroutil + Awacs

Takže jste se jednoduše obklopili lidmi, kteří hrají podobně jako vy sami...

Milan Kroutil: To platí do puntíku. A je jich tady dost, jenom o nich není tolik slyšet...

Awacs: Možná bychom měli zmínit, že určitým pilířem je pro nás parta kolem Sklenicku, Just Like That, festivalu Shotgun, plus všichni kamarádi a známí na stejné hudební vlně. Tihle všichni si rozhodně zaslouží pozornost!

No, je z vás vážně cítit, jak moc vám tahle víkendová hudební odpoledne chybí. Nikdo to tu nedělá, tak jste se toho holt chopili sami...

Milan Kroutil: Jasně a zároveň se jedná o alternativu k tomu, co se tady děje. Nechceme ale, aby ten záměr vypadal nějak elitářsko-sektářsky. Jsme jenom skupinka usměvavých mladých mužů, co má ráda moderní muziku. :) Těch, kteří už měli dost toho, dívat se jen na YouTube na parádní akcičky na březích Sprévy, Balatonu a dalších fajn místech, když si v mini podobě můžeme vlastně bez problémů něco takového udělat i na krásné Kampě, v krásné Praze.

Awacs: Proto také máme minimální náklady... Nechceme dělat akci, kde budeme celou dobu řešit, zda se zaplatí. To totiž zároveň rozhodně neznamená příjemně strávené odpoledne. Kdo chce, cestu si najde. A pokud lidi nedorazí, žíly si zas tolik rvát nebudeme. Primárně to je kvůli příjemnému zážitku na hezkém místě a ne kvůli výdělku, to je třeba zdůraznit. Headliner zde není, respektive headliner je tu úplně každý.

Milan Kroutil: Jen si představ, že stojíš za pultem, sluníčko za hlavou, přes vodu koukáš na Karlův most, Hradčany a na řeku, po níž jezdí lodě plné výletníků a k tomu posloucháš na kvalitním aparátu příjemnou muziku. Pak jsou ti návštěvníci, kteří za námi dorazí, jen takový sympatický bonus k tomu, jak nám v tu chvíli bude dobře.

Awacs + Milan Kroutil + Myclick

Co tam vlastně konkrétně vy dva budete hrát? Co tam bude znít od vás?

Milan Kroutil: Určitě zazní Matt Flores, Todd Terje, Paskal, A. Lodemann, P. Bolivar, Hatikvah a další, které do té doby objevím... :)

Awacs: Za mě rozhodně Mark E, 6th Borough Project, Quiet Village, Move D a další, takže obecně pomalejší deep house. Chceme hrát spíše pomaleji než rychle, takže i chillout a jazz. Prostě všechno to, co se normálně nedá hrát na párty. Na taneční párty.

DJ tedy vůbec nebude mít ambice, aby ty lidi roztancoval...

Milan Kroutil: Oni už si s tím kluci nějak poradí. Já "tančit" budu, vždycky tančím když hezky hrajou... 

No, ty se spíš kroutíš, ale pojďme si raději shrnout, kdo si tam nakonec z těch všech headlinerů tuhle muziku během těch čtyř měsíců zahraje?

Awacs: Zatím je uzavřen line-up na první díl, který se uskuteční 18. června. Zde se objeví Click Joe, Diome, Face, Popshot, Milan Kroutil a já. Večer pak pokračování v O2 Baru, kde se za gramci představí Click Joe, Diome, plus my dva. Další díly nejsou definitivně přesně rozplánovány, zatím je hotova jen taková kostra. Každopádně počítáme s tímhle seznamem hostů: Lukáš Mička, Sat, Bim.bo, Kiko, Besta, Mike H, Monotype, Not_me, Alibabas, NCFX, Spaceboss, Aitcher Clark, Pat Heart, Abu, Mooris, Max Om z Běloruska, Mish Biscombe z Jižní Afriky a seznam není ani náhodou konečný. :)

Tak ať to všechno vyjde na jedničku, počasí je ohleduplné a díky za to, že jste s tímhle nápadem přišli - tohle tady vážně chybělo...

Ptal se Myclick v květnu 2011.

foto: archiv

První díl akce La Bella Vida se uskuteční v sobotu 18. června ve 14:00 na Kampě.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016