ROZHOVOR

 

Marcus Intalex: "Mohl by ze mě být dobrý účetní, čísla mi totiž vždycky šla!"

Ačkoliv noc s názvem Shadowbox @ Roxy přivítala svého prvního hosta teprve před několika měsíci, na kvalitě rozhodně neubírá... Tento pátek se zde představí Marcus Intalex, jeden z nejdůležitějších drum´n´bassových producentů současnosti, který ani náhodou není odepsaný a hodlá se v hudební branži posouvat dál a dál. Jaký má názor na současnou scénu, a nejenom to, se dozvíte v následujícím rozhovoru. Hezké čtení!

 

Marcusi, je to pro mě velká čest, dělat rozhovor s tak úspěšným a legendárním drum´n´bassovým DJem, jakým jsi právě ty. Jaký ty sám máš pocit z toho, čeho už jsi v životě dosáhl? Jsi sám se sebou spokojený?

V zásadě jsem se svou minulosti docela spokojený, ale mám ještě několik cílů, kterých chci dosáhnout, takže možná až teprve pak budu spokojený na sto procent. Nejsem zrovna ten, který se rád usadí a buduje si život, mám ještě pořád ten pocit, že se potřebuju někam dál ubírat. Můj současný stav se mi nicméně zamlouvá, jenom vím, že musím ještě hodně tvrdě pracovat a dál se rozvíjet...

Tvoje nejnovější album s názvem "21" vyšlo letos v dubnu. Dokázal bys ho charakterizovat jenom pěti slovy?

70 minut s Marcusem Intalexem. :)

Marcus Intalex

Ačkoliv je to to jenom tvoje deska, přizval sis k ruce hned několik šikovných pomocníků... Kteří to jsou?

Jde především o lidi, se kterými jsem za těch dvacet jedna let pracoval nejčastěji (Calibre, DRS, S.P.Y.) a pochopitelně mám ještě spoustu nápadů se s nimi opět spojit... O tom však uslyšíte v brzké budoucnosti!

Zdá se ti drum´n´bass po 21 letech  ještě stále tak svěží a inspirativní?

Abych byl úplně upřímný, tak v dnešní době mi už tak moc inspirativní nepřijde. Stále si užívám hraní, i když tak nějak po svém. Dokážu vyjmenovat i pár producentů, kteří mě svým zajímavým zvukem baví, ale pořád se nemůžu zbavit toho pocitu, že dneska je tenhle žánr buď až moc komerční záležitostí, nebo je z nepochopitelného důvodu ta hudba až příliš temná a tím pádem opravdu příšerná.

Marcus Intalex

Až tak se celá tahle scéna změnila?

Hudba se pořád mění a vyvíjí a to je přesně to, co je na tom všem tolik vzrušující. Na druhou stranu, kdyby zůstala neměnná a všichni by stáli na jednom místě, určitě bych se o to přestal zajímat...

Budeš v tom případě produkovat i nadále? Dejme tomu dalších 21 let…

Pochopitelně! Teď mě zajímají tak trochu jiné žánry a sice house a techno. Po tom, co se mi podařilo vydat LP, jsem si chtěl dát menší pauzu od drum´n´bassu. Já si stejně myslím, že je prospěšné občas tak trochu zpomalit a přesedlat na jiné tempo. Když se potom zase posadím do studia a začnu skládat drum´n´bass, mám mnohem víc nápadu a cítím se svěží. Musím říct, že teď se do svého studia zavírám mnohem častěji a opravdu si to skládání užívám naplno. Ale co vám budu povídat, sami o tom brzy uslyšíte...

Vypadá to, že tvůj život je opravdu naplněn hudbou. Dokázal by sis představit, že by ses živil něčím jiným?

Já vlastně ani nemám ponětí, kým bych mohl být, možná tak účetním... Matematika mi vždycky šla. :) Mám však pocit, že by můj život určitě nebyl bez hudby zcela naplněn a s každým dalším dnem si uvědomují, jak moc jsem rád za to, že mám šanci živit se právě hudbou.

Marcus Intalex

Co můžeme očekávat od tebe, už víme, ale prozraď nám, co všechno ještě chystá vydávat tvůj label Soul:R?

Zatím toho nemůžu moc prozradit, ale ve frontě už čekají producenti jako S.P.Y., Dub Phizix, Phil Tangent, Stray, Sabre a pochopitelně i já sám. :)

Jaký to je pocit, cestovat po světě a zažívat různé reakce publika na tvá vystoupení? Kde ti bylo nejhůře a kde naopak nejlépe?

V mém pomyslném kalendáři mám pokaždé vyznačené především festivaly nebo vystoupení na Novém Zélandě, v Jižní Americe, Japonsku a za všechny musím vypíchnout Sun and Bass festival. Ale pochopitelně miluju i svoje rodné místo v Manchesteru. Upřímně si ale nedokážu tolik užít velký festival, jak se asi sluší, nejlíp se cítím na těch malých - tam je ta atmosféra přeci jenom jiná.

Poslední otázka na konec - kdo jsou tvoji nejoblíbenější interpreti?

Těžko říct, je toho opravdu tolik, co mám rád, ale možná opravdu ti TOP budou Coldplay a Joy Division. Nejoblíbenější album už vůbec nedokážu určit, třeba ho ještě objevím...



Už teď si myslím, že tvoje hraní v Roxy bude stát rozhodně za to a děkuju moc za tenhle příjemný rozhovor!

To já děkuju!

Ptala se mamba v květnu 2011.

foto: archiv

Marcus Intalex představí své debutové album 21 v pátek 10. června na dalším dílu párty Shadowbox @ Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016