ROZHOVOR

 

Pendulum: "Když máš možnost pomoct tam, kde je třeba, tak pomoct musíš"

Jedni z headlinerů letošního festivalu Rock for People budou australští drum'n'bassoví šílenci Pendulum. Před pár dny jsem měl možnost chvilkového telefonátu s Garethem McGrillenem, basistou a DJem této skupiny. Spojení nebylo nic moc a jeho australsko-britské angličtině také nebylo dvakrát dobře rozumět, ale popral jsem se s tím a výsledek si můžete přečíst níže...

 

 

Ahoj Garethe, v České republice jsi nebyl už nějakou chvíli. Těšíš se na vaše vystoupení tady? Co na to zbytek kapely?

Jasně, každopádně se všichni těšíme. Já tu sice byl hodněkrát jako DJ, ale tentokrát konečně přijedeme s celou kapelou a to je úplně jinej zážitek.

Budete teď hrát na mnoha festivalech po celé Evropě - každé dva - tři dny nějaká akce. Jak to zvládáte?

No... Naše vybavení je po vystoupení rovnou naloženo do náklaďáků a ihned odjíždí do dalšího místa. Ihned po vystoupení se jdeme vyspat do hotelu a druhý den sedneme na letadlo. Stává se taky, že hned večer po vystoupení nasedneme do našeho tour autobusu, jdeme spát a probudíme se až na další štaci. Tak to chodí, když musíme zvládat jednu show za druhou - prostě musíme být pořád v pohybu.

Jaký je pro tebe rozdíl, když hraješ samostatně (sám) jako DJ a když jezdíte celá kapela? Co ti přijde zábavnější/lepší?

S kapelou jezdí obrovskej tým přibližně dvaceti lidí a při DJském setu jsem to jen já a MC... Nebo taky Paul a MC...

 

 

Vaše zatím poslední album už vyšlo před více jak rokem. Pracovali jste od té doby na něčem novém?

Jasně, pořád spoustu nových věcí, ale nic jsme zatím nevydali. Nikdy nepřestáváme tvořit hudbu. V tuhle chvíli nepracujeme na žádné hudbě jako kapela, ale hádám, že již brzy ano. Nejdříve ale objedeme veškeré festivaly, a až pak nahrajeme nějaké desky.

Takže se můžeme brzy těšit na nějaké nové releasy?

Možná později v tomto roce nějaký singl nebo EP, ale zatím žádné album. Alespoň ne dřív jak příští rok.

Zpátky k Immersion - který track máš osobně nejradši?

Crush nebo Witchcraft.

 

 

A proč? Co je na nich tak zláštního?

Nic extra. Jen je mám v poslední době nejvíc v oblibě - často je hraji ve svých DJ setech a rádi je hrajeme samozřejmě i jako kapela.

Před měsícem jste konečně vydali starší singl Ransom a rozhodli se darovat veškeré zisky z prodeje tohoto singlu charitě. Čí to byl nápad?

Řekl bych, že to bylo tak nějak rozhodnutí celé kapely. Věděli jsme, že máme track, který lidé chtějí a ještě jsme jim ho nedali, protože neseděl na Immersion - byl prostě příliš odlišný. Každému se ale ten track líbil, tak jsme se rozhodli ho vydat a dát ty peníze na pomoc Japonsku po té strašlivé katastrofě.

Je to pouze jednorázová akce, nebo budete dávat peníze na charitu pravidelně?

Vždycky dáváme peníze na charitu. Stále je co dělat - dobročinné koncerty či peněžité dary. Je to dobrá věc, zvlášť když má člověk tu možnost. Když je člověk ve známé kapele a má možnost něco změnit či nějak pomoci, tak prostě musí.

 

 

Nedávno bylo oznámeno, že budete hrát na festivalu v Glastonbury - to pro vás asi hodně znamená, že?

To stoprocentně. Už jsme hráli na druhé stagi a byla to skvělá show. Tentokrát hrajeme na hlavním pódiu a už se nemůžeme dočkat.

Jasný, tentokrát hrajete na Pyramid stagi.

Bude to fakt velký!

Na jaké jiné festivaly se těšíš?

Těším se hodně na Download festival příští týden. Také na nějaké evropské festivaly, na kterých jsme již dlouho nevystoupili. Třeba i ten v České republice, protože jsme u vás nebyli zatraceně dlouho. Moc se těšíme a bude to určitě skvělý.

Rád bych si teď promluvil o zvuku Pendulum - trošku se během té doby změnil a někteří lidé si stěžují, že dříve jste hráli líp. Co na to říkáš?

No... Hold Your Colour bylo sriktně drum'n'bassové album. In Silico jsme my experimentující s drum'n'bassem a Immersion bylo ovlivněno oběma předchozími alby. Takže si myslím, že v podstatě ovlivňujeme sami sebe - svou vlastní tvorbou. Tak to prostě děláme. Tak tvoříme hudbu a je to hlavně o momentální inspiraci. Pokud se lidé rozhodnou, že se jim nový zvuk nelíbí, tak stále mají dvanáct či čtrnáct tracků na prvním albu, které mohou poslouchat. Hudba je prostě subjektivní a je na každém, co se mu líbí.

Takže to není tak, jak se říká? - že jste podepsali smlouvu s Warner Brothers a ti vám řekli, ať nahrajete něco trochu komerčnějšího?

Vůbec ne. Smlouvu jsme podepsali až poté, co bylo album nahráno v jeho nynější podobě. Do budoucna ale chceme produkovat tracky zvukově blíž Hold your Colour.

Tak díky za rozhovor. Chtěl bys ještě něco vzkázat našim čtenářům?

Přijďte si nás poslechnout. :-)

Díky a ahoj na Rock for People.

Taky díky. Ahoj!

 

autor: Mar-Gec-Al

foto: MHD

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016