ROZHOVOR

 

Bjorn Wilke: "Ve skutečnosti to byl Sven Vath, kdo mě nakopl..."

Svou kariéru odstartoval ve vyhlášeném klubu Space na Ibize, je majitelem známého labelu Kaato Music a kromě něj vydává své osobité počiny například u Get Physical, Nine nebo Beef Records. Řeč je o charismatickém Němci Bjornu Wilkem, který se 29.7. představí v pražském Chapeau Rouge na párty Creative. V souvislosti s tímto eventem jsme Bjorna trochu vyzpovídali a vy se tak můžete dovědět například to, kdo mu dal první impulz k tomu, aby se stal DJem, na čem v současnosti pracuje, co on a afterparties, jak vypadal klub Space před více jak deseti lety a jak se do Prahy vlastně těší... Přeji hezké čtení!

 

Bjorne, léto je v plném proudu... Jak si ho užíváš, kde všude jsi zatím vystoupil a kam se kromě své pražské zastávky ještě chystáš?

Abych řekl pravdu, tak tohle léto moc cestovat nebudu... Spíš jsem se letos soustředil na novou produkci ve studiu a příchod našeho prvního dítěte koncem září.

Tak to gratuluji! Na čem momentálně pracuješ?

V tuto chvíli zrovna makám na dvou nových EP pro můj label Kaato Music a na několika remixech pro další značky. Také jsme podepsali vydání nového EP pro Get Physical, které půjde do světa v září a které bude remixovat Aki Bergen a Butane.

Bjorn Wilke

Na taneční scéně působíš bez tří let již dvě desetiletí. Pamatuješ si co, nebo ještě lépe kdo ti dal první impulz k tomu stát se DJem a producentem?

Ve skutečnosti to byl Sven Vath, který mě nakopl a kterého jsem viděl hrát v klubu Warehouse v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. Mně bylo šestnáct a byl jsem pěkně rozjetý... (smích)

Pokud se nepletu, tvoje kariéra nabrala obrátky v okamžiku, kdy jsi začal vystupovat v dobře známém klubu Space na Ibize. Jak na ty časy vzpomínáš a jak v té době Space vlastně vypadal?

To byly ohromné časy. Byl jsem mladý a užíval jsem si života, jak jen jsem mohl. Tenkrát to byla fakt super doba, kdy jsme nečelili takové komerci. Space nebyl na takové technické úrovni jako dnes a Terrace byla v té době open air stage. DJs hráli před barem a povídali si s hosty. Bylo to více barové prostředí a vnitřní prostor opravdu "high end superklub". Bylo to hodně odlišné a jiné, ale život jde dál!

Kdo všechno byl kromě tebe v té době rezidentem tohoto klubu?

Alfredo, Brandon Block, Pippi, Jonathan Ulysses a nebo Daniel Klein byli tenkrát rezidenty...

Doslechl jsem se, že kromě DJingu a produkování vlastních tracků jsi i sportovním trenérem. Co vlastně trénuješ?

Smích. Hraji fotbal a mám i trenérskou licenci, ale žádný tým netrénuji. Spíše náš lokální fotbalový team sponzoruji...

Zveš pak kluky z teamu i na nějaké svoje mejdany?

To ne... Většina kluků, se kterými hraji, na ten underground moc není. (smích)

Bjorn Wilke
Vraťme se ale zpátky k hudbě. Německo je právem považováno za zemi, která patří mezi ty, jež udávají směr světové elektronické scéně. Jak tento fakt pociťuješ ty sám?

To je pravda a nic než pravda! (smích)

V minulosti jsi spolupracoval i s bratrem Svena Vatha - Mikem. Mohl bys nám trochu poodhalit, v čem vaše spolupráce spočívala?

Dali jsme dohromady jeden track, který zatím bohužel nebyl vydán. Snad někdy v budoucnu, ale kdo ví...

Po dvou letech opět zavítáš do Prahy. Jak se na své vystoupení v Chapeau Rouge těšíš a na co se mohou naopak těšit všichni ti, kteří na párty Creative dorazí?

Nemůžu se dočkat, až se v létě v Praze objevím a zase si u vás zahraju. Naposledy bylo v Praze opravdu chladno a neměli jsme vůbec možnost povalovat se na sluníčku. (smích) Teď to snad vyjde se vším všudy a vystoupení v Chapeau Rouge bude jen třešničkou na dortu. Partypeople se mohou těšit na temný a hutný house set a samozřejmě i spoustu zábavy! (smích)

Bjorn Wilke
Po skončení Creative party se tvé kroky budou odebírat do afterhours klubu Studio 54, kde se také představíš. Co ty a afterparties?

Dneska už hraji na afterparties o něco méně než dřív... Zvlášť, když mám nějaké hraní v průběhu noci, ale znám spoustu dobrých afterů, kde si rád zahraju. Za všechny můžu jmenovat třeba Spice v Sydney nebo D´Edge v Sao Paulu. Tam jsem si to vždycky skvěle užil!

Tvé plány do budoucna?

Dítě, strom, dům, zdraví, zábava a láska! (smích)

Co bys vzkázal všem těm, kteří se na Creative do Chapeau Rouge chystají?

Obujte si vaše taneční boty a doražte! Bude to noc plná zábavy a vážně se na vás moc těším.

Ptal se Subgate v červenci 2011.

foto: archiv

Bjorn Wilke se představí 29. července v rámci dalšího dílu párty Creative v klubu Chapeau Rouge - kompletní informace o něm naleznete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016