ROZHOVOR

 

Technasia: "Přístup k muzice je v Asii totálně odlišný!"

Již tento pátek se v pražském Yes klubu představí legendární francouzský projekt Technasia, tedy přesněji Charles Siegling, který po odchodu svého japonského parťáka Amila Khana vystupuje pod tímto názvem jako one man project. V souvislosti s jeho návštěvou jsme ho vyzpovídali ve velmi zajímavém rozhovoru. Co si myslí Charles o Facebooku? Měl čas během nabitého léta plného festivalů na relax? Jaký vztah mají lidé v Asii k hudbě? Na čem v současnosti pracuje a na jaký drink ho můžete v pátek pozvat? To vše a mnohem více v rozhovoru s touto ikonou světového techna. Hezké čtení!

 

Charlesi, evropské léto plné festivalů a open airů je za námi. Jak ho hodnotíš a která z akcí, na kterých jsi během festivalové sezony vystoupil, v tobě zanechala nejsilnější zážitky?

V létě jsem hrál po celém světě a bylo to fantastické! Nejsilnější zážitek ve mně zanechal španělský festival Monegros, který byl velmi zábavný, stejně jako v minulých letech, a užil jsem si ho na maximum...

Technasia

Monegros Desert Festival jsem před několika lety sám navštívil a musím ti dát za pravdu, že je to fakt parádní open-air se skvělou atmosférou. Měl jsi vůbec během léta čas na nějakou relaxaci, při níž by ses na několik dní natáhl na lehátko u moře a non-stop popíjel tvůj oblíbený drink s deštníčkem, aniž bys myslel na práci?

Hrál jsem každý týden, ale i přes nabitý párty kalendář jem měl trochu času mezi jednotlivými vystoupeními na to, abych si užíl i nějaké to slunce, pláže a koktejly. (smích)

Zaregistroval jsem, že jsi poměrně aktivní na Facebooku, na kterém osobně komunikuješ s fanoušky a mnohdy se dáváš i do různých diskuzí. Vzhledem k tomu, že pozoruji i jiné umělce, za které komunikují jejich manažeři a spíše se jedná o oficiální vyjádření, je mi to hodně sympatické. Co pro tebe Facebook a další sociální sítě vlastně znamenají?

Facebook je rychlá a účinná cesta, jak být ve spojení s fanoušky. Pro mne je velmi důležité být v kontaktu s těmi mými. Každý den jim mimo jiné můžu sdělit svůj názor na různá témata a podobně, což považuji za důležité...

Technasia

Docela mě pobavil tvůj příspěvek po 13. narozeninách frankfurtského klubu U60311, kdy ses probíral z náročného večírku s Benem Simsem na hotelovém pokoji. Jak sis narozeniny klubu vlastně užil?

Tu noc se hodně pařilo. (smích) Ben Sims je můj velmi dobrý kamarád a hrozně jsme se tam nasmáli. Byla to parádní párty, ale to vstávání pak bylo opravdu těžké. (smích)

Pojďme se trochu pobavit o tvé historii. Francie, odkud pocházíš, je mimo jiné proslulá i díky své gastronomii. Jak jsi na tom s dobrým jídlem a především vínem ty?

Mám rád dobrá jídla a vína. Je to vlastně v naší rodině už taková tradice...



Dočetl jsem se, že tvůj táta ti jakožto studentovi univerzity představil i nějaké rané rave kapely. Pocházíš z muzikantské rodiny, kde každý hrál na nějaký nástroj, nebo jste hudbu jednoduše milovali a užívali si ji?

Celá má rodina hudbu jednoduše miluje a užívá si ji. Díky tomu jsem začal hudbu milovat také a vlastně není dne bez poslouchání nebo vytváření nové muziky.

V rámci studií jsi vyrazil do Japonska, kde jsi poznal svého budoucího parťáka Amila Khana i tamní filmovou scénu. Proč zrovna Japonsko?

Japonsko je fascinující země. Je tam úplně jiná kultura na rozdíl od té evropské. Japonci mají zcela odlišný způsob života a to samé platí i v hudbě a filmu. Jsou zároveň i skvělými tvůrci nových trendů, které ovlivňují celý svět. S Amilem jsem se seznámil vesměs běžným způsobem, ale zato naše spolupráce pak byla impozantní.

Technasia

Pamatuješ si na okamžik, kdy jste se s Amilem poprvé rozhodli spolupracovat na hudební produkci, čímž se vlastně fenomén jménem Technasia odstartoval?

Bylo to krátce po našem setkání v roce 2000, kdy jsme se rozhodli, že budeme spolupracovat a to tak, že spojíme své síly a schopnosti. Tím vlastně odstartoval celý projekt Technasia, který je určitou fúzí Západu a Východu s unikátním a zároveň univerzálním konceptem...

Jak vaše spolupráce probíhala a po jaké době jste se rozhodli, že spolu budete vystupovat?

Rozhodli jsme se prakticky ihned, že spolu budeme vystupovat. Tvořili jsme performaci, která při tvorbě a samotném vystoupení kombinovala různé instrumenty a mašinky. Amil byl vystudovaný muzikant a musím říct, že jsme si okamžitě sedli nejen ve studiu, ale i na pódiu.



Projekt Technasia a domovský label Sino měly základnu v Hong Kongu. Jak v té době vlastně vypadala tamní scéna a párty?

Přístup k muzice je v Asii totálně odlišný. Ten tvořivý duch Asie je neuvěřitelný! Hudba tam slouží spíš jako prostředek k předání určité zprávy, pocitu nebo názoru. To, že jsme s labelem zakotvili v Hong Kongu, bylo spíše soukromé rozhodnutí. Měli jsme trochu odlišnou vizi, co se týče evropského trhu, ale také jsme chtěli mít větší svobodu a podrobovat se menšímu nátlaku než v Evropě...

Předpokládám, že cestování z jednoho kontinentu na druhý a nabitý párty kalendář plný vyhlášených festivalů a eventů je mnohdy dosti náročné jak po fyzické tak i psychické stránce. K tomu si ještě přidejme práci ve studiu na nové muzice... Co ty a relaxace? U čeho se dokážeš zaručeně odreagovat, ať už je to hudba, nebo nějaká jiná činnost?

Máš pravdu, že každotýdenní cestování po světě je docela nudné, ale jsem jednoduše posedlý hudbou a žiji hudbou. (smích) Když necestuji, tak pracuji na nové muzice ve studiu a nebo si užívám života, aniž bych musel na práci myslet. Taky se rád setkávám s přáteli u dobrého jídla a vína. (smích)

Technasia

Přelom roku 2009 byl pro Technasii dost zlomový v tom, že z projektu odešla japonská polovička Amil Khan, který se rozhodl věnovat narozenému synovi. Co to pro Technasii, ze které se stal one man project, znamenalo?

Amil je můj dobrý přítel a udělal ušlechtilé rozhodnutí - starat se o rodinu. Od roku 2009 je tedy Technasia mým pilotním projektem, který mám teď na starost, a má muzika se za ty roky hodně vyvinula a stále vyvíjí...

Amil už má dítě přeci jen trochu odrostlejší... Nepřemýšlí o comebacku?

Myslím, že v tuto chvíli to pro něj není důležité, ale v budoucnu se třeba dočkáme nějakých překvapení...

Prozraďme čtenářům, že tvá manželka pochází z Vietnamu. Kde jste se seznámili? Že by na večírku? (smích)

Jo, přesně tak! Je to už ale pěkná řádka let zpátky. Bylo to nejkrásnější setkání, které mi změnilo život.



Zpátky k hudbě. Pokud se nepletu, tak vokál v tracku Force patří tobě. Můžeme se v budoucnu těšit na podobně laděný track, ve kterém nám zase zazpíváš?

Nepopírám, že se jednoho dne mého vokálu zase dočkáte, ale teď makám na věcech, které v sobě moc mluveného slova nemají a když, tak opravdu minimum ve srovnání s Force. Dělám na muzice, která v současné době frčí...

Force zremixoval i dle tvých slov velmi nadějný talentovaný producent ze Španělska - Dosem. Musím říct, že spoustu jeho tracků mám i ve svém record bagu a jsou to fakt pecky. Jak ses k Dosemovi vlastně dostal?

Ve Španělsku hraji velmi často a s Dosemem jsme se potkali na jednom festivalu pár let zpět. Je to velmi talentovaný umělec a jeho muzika je temná a velmi moderní. Spoustu jeho věcí hraji a jsou super!

Soustřeďme se teď na tvé vystoupení 4. listopadu v pražském Yes klubu. Letos jsi Českou republiku navštívil a vystoupil jsi jako jeden z headlinerů na festivalu Svojšice. Teď se představíš českému publiku v klubu. Liší se trochu skladba tvého setu, pokud se jedná o klubovku?

Pro mě není zas tak velký rozdíl, když vystupuju před desetitisícovým davem, nebo před pěti stovkami lidí. Moje motivace je v obou případech stejná! Někdy preferuji spíše vystupování v menších klubech, kde jsem blíže publiku a cítím něco opravdu hodně silného - jakési propojení. Na druhou stranu se vždy snažím o to samé - aby se party people dobře bavili a užili si to!

Technasia

Na co se mohou clubbeři v rámci tvého setu těšit?

Na pozitivní a energický DJ set. Moje hudba je pozitivní a chci, aby si všichni tuhle párty skvěle užili!

Jaký dáme drink? Erdbeere tady nemáme... (osudný drink, ze kterého se Charles tak dlouho probíral po večírku s Benem Simsem ve Frankfurtu pozn. red.)

Vím, že Yes klub je poměrně známý koktejl bar, takže vyzkouším nějaké výtvory od mistra koktejlů. (smích).

Tak se uvidíme na parketu nebo za pultem. (smích) Na čem v současné době makáš, co se produkce týče, a jaké jsou tvé vyhlídky v této oblasti do budoucna?

Spousta nových věcí vyjde v následujících týdnech na mnoha labelech - pořád na něčem makám! (smích)



Chceš ještě něco vzkázat clubberům, kteří se na tvé vystoupení v Yes klubu chystají?

Relaxujte klidně i několik dní před tímhle pátkem, protože vás roztančím na dlouhý dlouhý čas. (smích) A raději si vemte tenisky!

Ptal se Subgate v říjnu 2011.

foto: archiv

Charles Siegling aka Technasia se opět představí v České republice, tentokrát 4. listopadu v Yes klubu. Více o tomto projektu naleznete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016