ROZHOVOR

 

Bedřich "Ciggi" Vlach: "Na party designu mě baví možnost seberealizace..."

Aniž byste si to museli uvědomit, provází vás všudypřítomný Ciggi Design na každém kroku nejen po matičce Praze. Nespustí vás z očí na zářivých zastávkách MHD, narážíte na něj v metru i na billboardech podél rušných bulvárů. Bedřich Vlach je totiž grafikem, kterého mají v rychlé volbě mobilu uloženého promotéři největších akcí, věhlasných klubů i obdivovaní DJs. Namátkou Sensation, Pleasure Island, SaSaZu či Mecca. Konečně si ale jeho nejlepší grafiky můžete vychutnat v klidu se skleničkou v ruce. Ciggi Design vystavuje ve slušivém prostředí nového klubu Atelier v pražské Žitné. Pozornost ctěných hostů ale není samozřejmostí. Dejme tedy Ciggimu trochu prostoru, aby vás na svou výstavu tento pátek v rámci akce Shake Stream patřičně nalákal...

 

Co tě vlastně přivedlo ke kreativní grafice pro hudební svět?

K party designu jsem se dostal v podstatě náhodou. Zúčastnil jsem se jedné soutěže, kterou vyhlašovala agentura Freeproduction. Hlavní náplní bylo vytvoření letáku na akci SexPlosion. Soutěž jsem tenkrát vyhrál, a díky ní začal spolupracovat na dalších akcích pro tuto agenturu. Postupem času jsem dostával další a další zakázky na menší akce i od samotných DJs, a tak jsem se mohl dále zlepšovat a rozvíjet kreativní nápady. Díky neustálé práci a s tím spojenými kontakty jsem dostal možnost vypracovat leták narozenin klubu Mecca s Rogerem Sanchezem. Ten se v Mecce natolik zalíbil, že mi otevřel dveře k další spolupráci. Ve spojení s Meccou a její tehdejším produkčním Honzou Novotným jsme začali pracovat na Meccamagazínu, který se stal dlouholetou záležitostí. Během této práce jsem dostal nabídku dělat návrhy pro agenturu United Music. Pro tu jsem pak tvořil grafiku na akce, jako jsou např. Transmission nebo Pure, či podpůrné grafické práce na akce jako Sensation nebo Pleasure Island. Na party designu mě jednoznačně baví možnost seberealizace, kdy člověk není příliš limitován identitou zákazníka na rozdíl od standardních korporátních zakázek mimo party design. Jednoznačnou inspirací jsou pro mě grafiky zahraničních akcí, především ze stáje ID&T apod.

Ciggi

Jaká je za tvou grafickou kariérou historie? Od útlého věku s pastelkou v ruce?

:) Od malička jsem měl rád kreslení a malování, od základní školy jsem chodil do lidové školy umění. Při studiu na střední škole jsem navštěvoval večerní kurzy figurální kresby na Hollarově škole. Díky rozmachu počítačů mě později přilákala počítačová grafika, které se nyní věnuji již deset let. V budoucnu se chci opět vrátit i ke klasické grafice, kreslení a malbě.

Tvou zásadní tvorbu můžeme vidět na páteční párty Shake Stream, ale přeci jen, kterou grafiku nebo zakázku považuješ za zlomovou ve tvé kariéře?

Nechci říkat, která grafika je nějakým způsobem zlomová, snažím se každou grafiku dělat trochu jinak. I když samozřejmě nelze po takové době ukrýt určitý styl, který se u mě za ta léta vytvořil a který ode mě svým způsobem zákazníci čekají. Nicméně mezi grafiky, které považuji za stěžejní, jsou určitě návrhy na akce, jako jsou Transmission, PURE a v neposlední řadě grafika pro kluby Mecca nebo Duplex.

Ciggi Design

Shake Stream kombinuje live hudbu, DJs, online streaming i tvou výstavu. Jaký vidíš potenciál v takovém spojení?

V dnešním světě technologií je úžasné, že lze všechny tyto možnosti propojit navzájem, vytvořit tak pro clubbery další přidanou hodnotu a pozvednout párty na další level. Doufám, že do budoucna bude stále více k vidění nejen toto spojení, ale i využití hudební součásti párty, její vizuální pojetí a případné využití internetu. Jako je tomu u akce Shake-Stream.

Co říkáš novému designu klubu Atelier. Už to není Prdel?

Klub se podle mě velice povedl, má moderní design a příjemné prostředí. V neposlední řadě představuje opět něco nového nejen pro pražské clubbery.

Ciggi Design

Tvá výstava začíná tento pátek už v 19:00. Budeš na místě připraven ztratit pár slov s fanoušky?

Samozřejmě se zastavím a jsem otevřen diskuzi případným fanouškům. :)

Ptal se Bronislav Winkler v listopadu 2011.

foto: archiv

Bedřich "Ciggi" Vlach představí svou autorskou výstavu grafického designu na párty Shake Stream 25. listopadu od 19:00 v klubu Atelier.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016