ROZHOVOR

 

Gavyn Mytchel: "Ministry Of Sound se nikam stěhovat nebude!"

Uf, dobře to dopadlo! Před časem se nad slavným londýnským klubem stahovala mračna, Gavyn Mytchel, který v sobotu dorazí do Prahy, nám však prozradil, že už není důvod k panice... A nejenom to. V rozhovoru jsme probrali, jak se do tohoto klubu vlastně dostal, co je v něm nového, jak se hraje v Egyptě, že před rodiči slovní spojení "house music" raději nepoužívá, kdy má příležitost zahrát si chillout, i jak moc je důležité, když vám vaši muziku pochválí nějaká super star. Ke čtení si můžete pustit exkluzivní set a ideálně se tak připravit na jeho sobotní hraní v klubu Mecca. Těšíte se?

 

Když jsem v roce 2007 navštívil Ministry Of Sound v Londýně, musel jsem smeknout nad profesionalitou, která na mě dýchala ze všech stran. Zaujalo mě to postupné otevírání dalších místností klubu v návaznosti na počet lidí v něm a ten masivní sound systém, před kterým jste varovali i značkami na zdech. Ty v něm máš už pěkně dlouho rezidentní noc The Gallery, takže jsi v tuto chvíli nejpovolanější – co se za ty čtyři roky u vás změnilo?

Klub se pořád mění k lepšímu - často u nás probíhá upgrade sound systému, rádi se chlubíme novými dekoracemi, každá místnost čas od času prochází renovací, musíme být zkrátka pořád v popředí klubové scény. Už léta přece platí, že Ministry Of Sound nastavuje standard a jsme na to také patřičně hrdí!

Gavyn Mytchel
Jenže nedávno se objevila zpráva o tom, že to s největší pravděpodobností vypadá, že zábavní místo s takovou historií bude muset ustoupit plánům developera v této oblasti. Co je na tom pravdy? Stahují se teď nad tímto kultovním místem mračna a kolik už má petice na jeho záchranu podpisů?

To je pravda, zpočátku to vážně vypadalo, že to všichni budeme muset zabalit, ale nakonec jsme tenhle spor k naší velké radosti vyhráli a klub se nikam stěhovat nebude! Uf, kolik lidí se přesně pod petici podepsalo, to vážně netuším, ale slyšel jsem, že tam bylo zhruba 35.000 jmen, a dost možná bylo těch lidí, co nám v tu chvíli tolik drželi palce, ještě víc. Díky za to, samozřejmě!

Zavzpomínej prosím na své začátky a prozraď všem těm, kteří by si taky jednou chtěli v Ministry Of Sound zahrát, co je třeba udělat pro to, aby se tak stalo... Jak tomu bylo u tebe? Zase jen ta náhoda, někdo známý se přimluvil, nebo to bylo jednoduše v době, kdy dema na CD ještě někdo poslouchal a zrovna to tvé produkčního zaujalo?

To bylo ještě v době, kdy v klubu Turnmills, kde vlastně noc The Gallery startovala, dýdžejové rozdávali cédéčka. Já jsem znal promotéra téhle akce, začal jsem se poflakovat okolo vstupu, abych mu ukázal, že se chci nějak zapojit a pak jsem mu i pomáhal s guestlistem. On brzy pochopil, jak moc mě tahle noc baví, a tak mi jednou svěřil warm-up set. Na takovou událost jsem hned v půl jedenácté přivedl asi 110 lidí a všichni poctivě zaplatili těch 10 liber. Navíc jsem tam hrál úplně zadarmo, takže jsem vlastně klubu vydělal přes 1000 liber jen proto, abych ukázal, jak moc to právě tam miluju. Takhle to tehdy vlastně celé začalo...


Pěkné nastartování kariéry... Na tvém promo videu z MOS jsou mimo jiné k vidění nádherné Go Go tanečnice. Stejně krásných se mimochodem dočkáš i v sobotu u nás v klubu Mecca. Jak moc tě při hraní "goučka" rozptylují a jak moc ti brání v soustředění se na stavbu setu? Nebo raději děláš, že je nevidíš? :)

Ha ha, i tohle je součást mé práce. :) Ale abych byl upřímný, nerozptylují mě ani tak tanečnice jako spíš tanečníci. Docela jim ty jejich úplně přirozené pohyby závidím a moc bych si přál umět tancovat tak, jak to umí jen oni...

Nedávno jste se se Sander van Doornem a Tall Paulem ohlédli za patnácti roky fungování The Gallery a sestavili hned 3CD kompilaci. Jak moc bylo pro tebe těžké vybrat těch NEJ 14 věcí, které se tam za tebe nakonec objevily, a kolik skladeb jsi obrečel, že už na ně jednoduše nezbylo místo?!

Měl jsem v hlavě nahrubo sestavený seznam a brzy jsem přišel na to, že je těžké do toho setu vměstnat úplně všechny pecky, ale nakonec jsem byl ve finále z téhle kompilace fakt nadšený. Přesto bych si moc přál dostat tam ještě další tři tracky, které pro mě znamenaly samé příjemné vzpomínky na klub Turnmills. Ale nevadí, život jde dál...

Gavyn Mytchel

Jak vlastně popisuješ svým rodičům hudbu, kterou hraješ? A byli už se za tebou někdy podívat?

Hrát v klubu, mě nikdy neviděli, přeci jen jsou na to už příliš staří! :) Prostě jsem jim vysvětlil, že je to taneční hudba. Když jim řekneš "house music", vůbec nebudou vědět o čem mluvím, ačkoliv je můj táta velký fanoušek Faithless...

Nedávno Prahu navštívil egyptský DJ Hisham Zahran a tak jsem měl možnost s ním prohodit pár slov. On sám třeba doma v Egyptě nehrál tři roky a mluvil o tom, že diskotéky jsou tam v převaze. Jak ty vzpomínáš na tvé hraní tam a je situace v téhle zemi, co se klubové scény týče, vážně tak špatná?

Vždycky jsem v Egyptě rád hrál - dvakrát jsem se představil v Cairo a třikrát v Sharm el Sheik. Právě Sharm byl orientován mnohem víc na tu komerční muziku, zato Cairo... To byl opravdový underground a já se tam představil spolu s Nickem Warrenem a Sanderem Kleinenbergem. Jako každého turistu mě dostaly pyramidy - tyčily se přímo před balkónem mého pokoje. :)

Gavyn Mytchel

Na portálu Mixcloud můžeme najít i tvůj zajímavý "chillout set". Při jakých příležitostech si tuhle úžasnou oduševnělou muziku zahraješ?

Ten set vznikl při loňském vystoupení v Singapuru. V pátek jsem tam hrál v klubu tech house a v sobotu mě organizátoři pozvali na jednu beach party. Dal jsem si pár driinků a pak nahrál tenhle chill out set. Já tuhle muziku miluju, ale bohužel nemám moc příležitostí, kde bych si ji mohl zahrát...

Vlastní muzice se věnuješ zhruba sedm let... Ve srovnání s ostatními producenty, kteří chrlí svůj nový materiál každý týden, se můžeš ty ohlédnout jen za pár tituly. Rýsuje se nějaký nový materiál?

Moje produkce se za poslední roky hodně změnila... Konečně teď dělám muziku, která přímo zapadá do hudebního záběru na The Gallery. Třeba aktuální titul Life In Orbit se objevil na labelu Celestial. Jedná se dva deep house tracky, které pro rozehřátí publika v MOS fungují naprosto spolehlivě a jsem z nich hodně nadšený...

V žánru, který skládáš, je dneska po tolika letech hrozně těžké přijít s něčím novým. Kam si chodíš pro inspiraci a jak postupuješ? Různě zvuky deformuješ a kombinuješ, aby z nich vzniklo něco nového, nebo jaký na to máš recept?

To je různé... Třeba zrovna teď při poslechu kompilace Balance, kterou sestavil Henry Saiz, jsem dostal hned dva skvělé nápady, které musím co nejdřív zrealizovat. Takže inspirace do nových tracků přichází, když to nejmíň čekáš. Spousta myšlenek tě jednoduše napadne i při sledování televize nebo filmů, což je prima - pak už jde jen o to, aby člověk tu myšlenku nějak zhmotnil.

Gavyn Mytchel
Každý den se dočtu, že nějakou skladbu zařadil do své radio show Armin van Buuren... Ty nejsi výjimkou a i tebe Armin podporuje. Jak to však probíhá v praxi? Dostaneš nějaký automaticky vygenerovaný mail, který říká: “Ahoj Gawyne, tvůj track je vážně super a tehdy a tehdy ho budu hrát“?

Mám mezi opravdovými DJ hvězdami spoustu kamarádů a hodně z nich týden co týden také vídám na The Gallery. Není tedy žádnou výjimkou, že čas od času dostanu SMS nebo mail, v nichž mi dotyční píší: "zrovna hraju tvůj track v rádiu a je fakt skvělej..." Je milé, když dostáváš podporu od velkých DJs, to mi věř...

Chápu, ale teď již tradiční otázka na závěr – přiletíš pouhý den po hraní na The Gallery. Co si dáš k pití? Něco ostřejšího, abys zahnal únavu, nebo snad minerálku, aby ses po dlouhé a náročné noci vyčistil? Jakým drinkem tedy nepohrdneš?

Vidím to na pár piv v letadle a pak budu pokračovat vodkou s brusinkovým džusem přímo do párty módu! To by mohlo skvěle zafungovat...

Ptal se Myclick v listopadu 2011.

foto: archiv

Gavyn Mytchel se představí v sobotu 3. prosince na akci Impress - Revis B*Day v klubu Mecca a nejlépe se na jeho vystoupení nažhavíte s tímto exkluzivním setem:

Gavyn Mytchel (UK/MINISTRY OF SOUND) for party Impress 3.12.2011 at Mecca - Prague by impresseventcz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016