ROZHOVOR

 

Mike Huckaby: "Lidí touží ke svým zážitkům přiřadit nějakou hudební frekvenci..."

Mike Huckaby: inovátor, učitel, sound designer a zastánce Motor City. Huckaby toho jako extraordinérní vyznavač čistoty stylu v taneční hudbě udělal pro detroitskou elektronickou hudbu opravdu hodně. Mike vystoupí na druhém pokračování klubovky Soul Signal 9. 12. v pražském klubu Yes! Kromě něho tento večer zahraje skvělý italský DJ a majitel labelu Kinda Soul Recordings – K SOUL, kterého doprovodí rezident kvalitní bratislavské klubovky "Populár" - DJ Rafo a v neposlední řadě i rezident "Just Like That" a majitel nově otevřeného pražského deep house labelu "Visky Recordings" – Lukáš Mička. U této výjimečné předvánoční události jsme Mike Huckabyho alespoň trochu vyzpovídali, ale vy si určitě nenechte ujít příležitost vidět a slyšet všechny protagonisty naživo...

 

V jednom ze svých posledních interview jsi zmínil, že tvým nejoblíbenějším synthem je Waldorf Wave. A já si tak říkám, jaký byl tvůj vůbec první kousek, na kterém jsi začal dělat muziku?

Začal jsem s používáním všech klasických Rolandů – Juno 106, 909, 808 a také sampler téhle značky. Pořád používám sampler Roland S770, mám rád jeho hřejivý zvuk.

Mike Huckaby

V dokumentu o Detroitu zveřejněném na Resident Advisor může každý vidět, jakou skvělou práci odvádíš a jakou podporu poskytuješ dětem, které zajímá hudba. Kdo byl tvým mentorem, když jsi začínal s produkcí?

Mými největšími mentory byly chyby, které jsem za dobu své kariéry v produkování udělal. Hodně věcí v Detroitu jsem dělal metodou pokus - omyl. Člověk se tak pomalu ale jistě dopracuje ke svému typickému soundu. Jako DJe mě nejvíc ovlivnil styl, jakým mixuje Ken Collier, stejně jako několik dalších detroitských DJů.

Jak vypadá tvoje hodina v Youthville? Co přesně tam děti učíš?

Vyučuji Reaktor a Maschine od Native Instruments a také Ableton Live. Youthville je soukromé zařízení, které nabízí multimediální programy pro mládež ve věku 11 – 19 let.

Mike Huckaby
Právě jsi vydal vlastnoručně namixovanou kompilaci k 20. výročí klubu Tresor, kde také budeš
na Silvestra hrát. Zajímalo by mě, jaký je tvůj osobní pohled na odlišnosti mezi Detroitem a Berlínem (nebo hlavní rozdíl mezi americkou a evropskou scénou)? Jak to cítíš? Vidíš nějakou podobu?

Evropa má mnohem liberálnější politiku, čímž chci říct, že je hodně věcí, které se díky tomu mohou odehrát. Berlín je hlavním městem světa, co se elektronické hudby týče. V každém případě, pokud si budujete jméno v elektronické muzice, budete jednou muset "projít" Berlínem. Detroit a Berlín se sobě podobají, co se drsných prvků, které ovlivnily každé z těchto měst, týče. V Detroitu je to drsná ekonomika, v Berlíně zase realita poválečného života, které obě města spojují i rozdělují.

V jednom ze svých interview jsi zmínil, že jsi navštívil egyptské pyramidy a že se cítíš být inspirován Imhotepem a Sun Ra akordy. Můžeš nám k tomu říci něco bližšího?

Egypt jsem navštívil v roce 2008. Byl to úžasný výlet, na který nikdy nezapomenu. Hudba je matematická rovnice, která se dá poslouchat. Pro každý lidský zážitek existuje frekvence nebo podvědomý podtón, který mu lze přiřadit. Spousta lidí touží k většině svých každodenních zážitků přiřadit nějakou hudební frekvenci, aniž by o tom vůbec věděli. Imhotep byl prvním "vše" géniem na této planetě. Plánuju se tam zase vrátit, hodně jsem si toho o něm nastudoval...

Ptala se Simona Hypšová v listopadu 2011.

přeložila: Daniela Císařovská

foto: archiv

Mike Huckaby se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 9. prosince v rámci párty Soul Signal v pražském klubu Yes!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016