ROZHOVOR

 

Moguai: "Předsevzetí jsem si dal už v průběhu roku..."

Moguai. Těch šest písmen zná český tanečník už velmi dobře - německý DJ a producent by si u nás mohl pomalu zařídit přechodné bydliště... Před čtyřmi měsíci se na něho křepčilo na promáčeném festivalu Pleasure Island, teď, v poslední den v roce, se s ním před nepřízní počasí bezpečně uschováte v SaSaZu. Ano, právě on bude hlavní hvězdou silvestrovského dovádění a tak se důvod k rozhovoru sám nabízel... Ochotně prozradil, jak došlo k tomu, že bylo jeho album We Ar Lyve vydáno u Deadmau5e, kdy se můžeme těšit na desku novou, jak moc mu záleží na značce šampáňa, kdy za něho promluvil WestBam, kolik prom je schopný naposlouchat kvůli svým třem radio show, kdy konečně oživí svůj label Punx Recordings, i proč po remixech pro Beyoncé a Britney další nabídky odmítal. Hezké čtení a na zdraví!

 

Tvé loňské album We Ar Lyve bylo prý historicky první deskou, která se objevila na labelu Mau5trap, o který se tak dobře stará Deadmau5. Jak jste se vlastně s tímhle slavným Myšákem dali dohromady?

Bylo by fajn, kdybych měl pro média k tomuto tématu vymyšlený nějaký netradiční příběh, ale kupodivu to všechno šlo úplně standardní cestou... Před dvěma roky se mi zdálo, že by zrovna Mau5trap mohl můj tehdejší zvuk zajímat a tak jsem jim jednoduše pár tracků poslal. Štěstí bylo, že si to samé myslel i Joel. :) Nejdřív jsem dostal prostor pro pár singlů a pak následovalo i vydání celého alba, což pro mě samozřejmě byla obrovská čest!

Moguai

Na Tvých letošních singlech Oxygene a Beat Of The Drum, opět u Mau5trap, ti hostují fajn vokalistky – Sofi a Fiora. Co pro tebe vlastně znamená ženský hlas? Jen další nástroj, který tvou produkci příjemně ozvláštní tak, jako to žádný jiný nedokáže?

Pro mě je to hlavně příjemné rozptýlení od klasických klubových tracků a samozřejmě jsem zároveň zacílil na posluchače, kterým vyhovují klasické písničky. Myslím, že zrovna Sofi a Fiora se musí líbit každému a všechny ty reakce tomu zatím odpovídají...

Myslíš si, že se s přibývajícím věkem pustíš od klasických tanečních tracků k normálním písničkám?

Mám takový pocit, že klubové tracky mě asi hned tak neomrzí. Jako by před časem můj kamarád WestBam mluvil trochu i za mě, když vypustil do světa singl s názvem "We´ll never stop living this way"! Myslím, že to řekl poměrně srozumitelně a výstižně...

Moguai

Když jsme u těch vokalistek, letos jsi remixoval Britney Spears a Beyoncé. Má vlastně dneska remixér šanci poznat ty, kterým upravuje originální verze osobně, nebo už je ten showbusiness nastaven tak, že získáš jen jednotlivé stopy a hvězdy pop music ani neví, kdo vlastně jsi?

Co jsem slyšel, tak konkrétně k Britney a Beyoncé se jednotlivé mixy opravdu dostanou a ony mají pak při schvalování to hlavní slovo... Ale vážně si nemyslím, že se s jednotlivými autory touží poznat osobně, což však vůbec nevadí. Mám pocit, že všichni děláme maximum hlavně pro to, abychom zůstali stále aktuální v tom našem hudebním stylu, který nás baví. To nás dneska tolik zaneprazdňuje...    

Po takovém úspěchu by se logicky další nabídky na remixy od zvučných jmen měly jenom hrnout... Víš už na začátku, jak se s originálem poprat, nebo jsou to hodiny a hodiny laborování?

Je pravdou, že takovýhle úspěch strhne jen další lavinu nabídek, ale co se týče remixů, tak mám momentálně "stop stav" a za poslední měsíce jsem odmítal jeden remix za druhým. Musel jsem se totiž plně soustředit na mé druhé studiové album, které by mělo být venku už koncem ledna. To pro mě teď byla vážně priorita. Ale obecně to funguje tak, že pokud tě už při prvním poslechu nenapadne, jak tu skladbu uchopit, nebo máš pocit, že už v originále bylo vše podstatné řečeno, bude to velký boj... V opačném případě je remix mnohem jednodušší než výroba vlastního tracku. To, co se ti momentálně honí hlavou, postavíš kolem těch původních základů a je to. :)

Moguai
Poslední dobou je poměrně v módě předělávání originálních skladeb do symfonických aranží se skutečným několikačlenným orchestrem. Nepřemýšlel jsi někdy o tom, že by se tvé loňské album We Ar Lyve dočkalo nových verzí, aby znělo ještě více "lyve"?

Mám takový pocit, že moje muzika byla primárně určena do klubů a určitě nemám ambice, aby se z mých skladeb staly nějaké opery pro úplně jiné publikum. Ale pokud se budu v dohledné době aspoň trochu nudit, můžu to zkusit - svým způsobem je to výzva...

Asi se mnou budeš souhlasit, že s Tvým singlem U Know Y jsi na sebe tehdy jako neznámý producent strhl veškerou pozornost... Není po deseti letech čas na nové verze, nebo je to přesně ta pecka, co se jednoduše zremixovat nedá a ještě lepší už prostě být nemůže?

Já si hlavně myslím, že ještě není ten správný čas... Jasně, že U Know Y byl určitou metou mého života, ale možná také právě proto se nechci znovu pouštět do nějakého násilného přemíchávání téhle věci jen proto, aby z toho zase něco káplo. Mám teď spoustu nových příběhů k vyprávění, to má pro mě mnohem větší smysl...

Moguai

Tvůj vlastní label Punx Recordings teď dobré dva roky spí... Chystáš nějaké oživení, nebo je za tím tolik práce, že je pro Tebe o poznání jednodušší vydávat jinde a ať se starají ti druzí?

Zas a znovu to souvisí s prací na mém druhém albu... Měl jsem plány na oživení labelu, ale ty šly teď úplně stranou, protože jsem na nové desce nechtěl mít jediné hluché místo. A taky je pravdou, že tu za tu dobu vznikla spousta nových vydavatelství se šikovnými lidmi, které teď táhnou, takže uvidíme, jak se to bude všechno vyvíjet...     

Dneska už je úplně normální, že má každý DJ svou vlastní radio show, v níž představuje horké novinky. Pokud se nepletu, ty máš po světě hned tři. Jak se to dá všechno zvládat při tom množství různých dem, která ti chodí? Máš na to nějaký tým lidí, nebo posloucháš poctivě všechno od začátku do konce?

Věř mi, že to není vůbec nic jednoduchého, abys v té dnešní konkurenci obstál... A ještě aby ses dostal k zajímavým a hlavně exkluzivním promům v ten pravý čas a na Beatportu a dalších portálech s muzikou jsi měl to štěstí, že narazíš na samé lahůdky. Na druhou stranu, pokud mám být upřímný, je absolutně nemožné, abych slyšel úplně každé promo, které se ke mně dostane. Bohužel...

Moguai
Představuješ se ve velkých klubech a na festivalech hned několika tisícovkám návštěvníků. Máš ale ještě vůbec čas zahrát jen tak pro radost pár kamarádům třeba na oslavách narozenin v tvém rodném městě Recklinghausen, nebo spíš kámoše napíšeš na guestlist nějaké velké párty? :)

To víš, že je pro mě jednodušší napsat kámoše na guest. Mnohem raději s nimi totiž oslavu nějakých narozenin proklábosím a dáme drink v dobrém rozpoložení, když jsme se tak dlouho neviděli, než abych jim musel povinně vyhrávat a vůbec se ten večer nedostal ke slovu... 

Jaký nejpodivnější Silvestr jsi zažil a na jaký naopak budeš hodně dlouho vzpomínat?

Teď se mi asi žádný nevybaví, ale pravdou je, že každá další novoroční oslava je lepší a lepší! Naštěstí... :)

Jaká předsevzetí si rok co rok dáváš a jaká už se ti povedlo splnit do puntíku?

Letos se mi to opravdu podařilo a jsem hrdý na to, že jsem nemusel čekat až na konec roku... Druhé album je hotové a už brzy se k němu všichni dostanou. To bylo pro mě velké předsevzetí!


Jakým nejdražším šampaňským sis na oslavách Nového roku připíjel a jaký požadavek na něj od tebe obdržel klub SaSaZu? Potkáš se tam vlastně také s Philippem Straubem alias Felipem, takže to bude asi velký... :)

Já znám Philippa asi 15 let a ke každému setkání s ním se mi vážou prima vzpomínky... Hrajeme spolu poměrně často, ale nikdy v tak vzácný okamžik, jakým je přelom dvou let, takže se na to moc těším a jasně, že jedna až dvě lahve šampáňa padnou. :) Na značce zas až tolik nezáleží, věřím, že tak jako tak to bude fajn večer od začátku do konce...

Ptal se Myclick v prosinci 2011

foto: archiv

DJ a producent Moguai se opět představí v České republice, tentokrát v Praze na akci Silvestr "Ride On Time" v poslední den letošního roku v klubu SaSaZu!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016