ROZHOVOR

 

Sean Miller: "Musíš si věřit, makat na sobě a vše přijde samo!"

Sean Miller. Kanadský sympaťák tradičně oděný v tričku s velkým véčkem, který vstoupil do povědomí DJských kolegů, producentů a samozřejmě i clubberů skrze úspěšnou předělávku hitu Niny Simone Sinnerman, jenž se držel na špici Beatportu několik měsíců... Seanovy počiny se pravidelně objevují na renomovaných labelech jako Supernature, Saved Records, Area Remote, Viva Music nebo Mobilee. Jeho um si budete moci naživo užít již příští pátek 20. ledna v pražském Chapeau Rouge na párty Creative a v souvislosti s ní vám s tímto producentem a osobitým DJem, který se v ČR představí vůbec poprvé, přinášíme zajímavý rozhovor. V něm se dočtete například o jeho spolupráci se Stevem Lawlerem, rezidenci v klubu Boa, o tom, co dělal Sean o Vánocích, nebo jak se do Chapeau těší... Hezké čtení!

 

Seane, je začátek roku 2012 a několik málo dní po Vánocích... Jak sis užil svátky a co jsi našel pod vánočním stromkem?

Měl jsem úžasné prázdniny a děkuji za optání. Já pocházím z židovské rodiny, ale má manželka ne, tudíž to bylo pro mne trochu něco nového, ale každopádně moc fajn čas... Moc dárků jsme si nedávali, ale bylo to spíš o tom, že jsme byli spolu, relaxovali, jedli, scházeli se s přáteli a opět jedli. (smích)

Konec každého roku je jakýmsi časem, kdy spousta lidí bilancuje nad tím, jaký byl ten právě uplynulý a dávají si předsevzetí  do toho nového. Měl jsi to stejně?

Já mezi ně moc nepatřím... Byl jsem opravdu šťasten, jaký pro mne ten s jedenáctkou na konci byl. Měl jsem spoustu úspěchů s trackem Sinnerman, který se stal číslem jedna v mnoha hitparádách. Stal jsem se součástí bookingu Mobilee, což mi poskytlo spoustu nových hraní na nových místech po celém světě. V roce 2012 mám v plánu jít zase o kus dál a snažit se věci dělat nejlépe, jak umím.

Sean Miller

V průběhu posledního týdne starého roku jsi vystoupil na festivalech BPM a Space of Sound v Mexiku. Jaké to bylo?

Festival BPM je pro mne pořád něčím speciálním. Miluji tamnější akce a počasí. Hrávám tam již více jak pět let a je příjemné sledovat, v jaký velký a prestižní festival se BPM transformoval. Vždycky si to hrozně užívám a ten loňský rok pro mne nebyl výjimkou.

Pojďme se pobavit o tvých začátcích. Pokud se nepletu, tak jsi začal hrát před patnácti lety. Nabízí se mi otázka, jak v té době vypadala kanadská elektronická scéna. Bylo těžké se prosadit?

V té době jsem byl hodně vytrvalý. Bylo mi šestnáct a vlastně jsem ani legálně nemohl do klubů. Věděl jsem, že chci být DJ a trvalo mi to dva roky, než jsem dal do kupy svůj první mix tape, poslal ho promotérům a začal trochu propagovat sám sebe, abych se někam dostal. Po čase jsem získal příležitost ukázat se v několika klubech a začalo se to pomalu rozjíždět...

Prvním celosvětově známým místem, kde jsi vystupoval, byl klub Boa v Torontu, odkud pocházíš. Boa byl klubem se skvělou atmosférou, který od roku 2005 vlastnila house legenda David Morales. Můžeš nám říci něco více o tvé rezidenci v tomto podniku?

Bylo to pro mne opravdu speciální místo a vlastně nejen pro mne, ale pro každého z Toronta. To místo bylo staré čínské divadlo s výbornou akustikou. Z divadla se stal afterhours klub, který byl vybaven sound systémem Dynacord a Boa byl ve své době jedním z nejlepších klubů světa, co se vybavení týče. A to potvrdil například i Danny Tenaglia. Já jsem byl v Boa rezidentem asi tři roky a vždy jsem otevíral akce, na kterých hráli mezinárodní umělci světového formátu. Bylo to opravdu unikátní. Hlavní hvězdy začínaly kolem čtvrté hodiny ranní a já jsem celý ten večírek startoval hodinu po půlnoci. Díky tomu všemu jsem nabral spoustu zkušeností. Po nějaké době jsem dostal nabídku odehrát celou párty trvající devět hodin. Fakt skvělé místo, které mi dodnes chybí...

Sean Miller

O několik let později jsi začal spolupracovat s majitelem renomovaného labelu Viva Music a Light´s out - Stevem Lawlerem. S ním vlastně spolupracuješ dodnes. Jaký je v osobním životě a jakým způsobem vlastně spolupracujete? Je to jen o vydávání muziky, nebo je vaše spolupráce založena i na něčem jiném?

Máš pravdu... Pro jeho label jsem udělal začátkem roku 2005 remix a pak jsem dostal šanci stát se jeho warm-up DJem pro rok 2005 - 2007, kdy jsem s ním vyrazil na turné Lights Out a Viva Compilations v Severní Americe. Byla to opět bohatá zkušenost a díky tomu jsem měl tu možnost poprvé ve své kariéře vystupovat i v zahraničí.

V roce 2003 jsi vydal svůj první titul Swells na Stereo Productions Records a od té doby vydáváš každým rokem několik singlů se super house a tech house nábojem, ve kterých mnohdy koketuješ se starými old schoolovými peckami. Myslím si ale, že po hitu Sinnerman jsi teď mnohem víc vidět. Cítíš to stejně? Jak tento track, který spatřil světlo světa na labelu Toolroom, změnil tvou dosavadní kariéru?

Nemyslím si, že by to nějak moc zásadně změnilo mou kariéru, ale je to krásná trofej, kterou jsem si zařadil do své sbírky. (smích) Když jsem se rozhodl předělat Sinnermana, původně jsem ho ani nechtěl vydat. Udělal jsem ho jen pro sebe a pro mé sety a po dokončení jsem ho poslal několika kamarádům a nechal to plynout. Divil jsem se, že to hraje spousta undergroundových i komerčnějších DJs, mezi které patří například Lee Burridge nebo David Guetta. Díky tomu jsem se dostal více do povědomí a zároveň mi to přineslo i spoustu nových hraní a spolupráci s dalšími autory. Je ohromné, že jsem se o ten track mohl podělit s celým světem. Mým cílem totiž vždycky bylo, abych udělal kvalitní muziku, kterou budou hrát všichni DJs.

Proč vlastně remix a předělávka na tento legendární track Niny Simone?

Jednou jsem slyšel remix, který udělal Felix da Housecat a komerční verzi v televizi a řekl jsem si: "Wow - to je super!" Mělo to ale jeden háček a sice, že to pro mě bylo moc "cheesy". Cítil jsem, že když do toho přidám kus sebe, bude to bomba. Takže se tak stalo... (smích).

Bylo hodně obtížné vydávat na takových labelech jako je Saved Records, Viva Music, Area Remote, Mobilee nebo Supernature?

Přiznejme si, že tyto labely dostávají spoustu demáčů, kterými se musí prokousat. Důležité je udělat kvalitní hudbu, kterou posléze můžeš labelům takového formátu rozesílat. Pokud máš takový cíl vydávat na těchto labelech, kvalitní hudba je to nejdůležitější a věř mi, že dnes opravdu záleží na tom, kde vydáváš. Navíc tady také platí pravidlo, že méně je mnohdy více...

Máš nějaké rady mladým talentům, kteří startují s vlastní produkcí?

Mám radu, že pokud to děláš, musíš to dělat z lásky a pokaždé, když se vzbudíš, mít chuť  do práce. Pokud to tak necítíš, měl bys nad tím popřemýšlet. Dělej věci správně a nejlépe jak umíš. Musíš sám sobě věřit, makat na sobě a vše přijde samo!

Sean Miller

Cestuješ opravdu hodně a v minulosti jsi vystoupil například v Mexiku, Argentině, Velké Británii, USA, Peru, Rumunsku nebo v Tel Avivu, tudíž máš možnost srovnání party people v mnoha zemích...

Pokaždé je to jiné. Mám rád cestování. Některá  místa jsou více rozjetá než ostatní, protože lidé oplývají daleko větším entusiasmem. Některá jsou naopak více konzervativní a je daleko těžší číst mezi řádky. Snažím se vždy předvést to nejlepší a zároveň si z každého hraní odnést a vytěžit zkušenost, ze které se ponaučím do budoucna. Chci, aby se lidi skvěle bavili, pluli na stejné vlně jako já a doufám, že se té vlny chytí!

Preferuješ  spíše hraní v klubu, nebo na větších akcích a festivalech?

Mám rád obojí. Je to trochu odlišné, ale tak o tom to je...

Nedílnou součástí DJe nebo producenta je jeho image. Jak jsi na tom ty?

U mě jsou to velké výstřihy do písmene V. (smích) Nic jiného vlastně ani nenosím...

Sean Miller

Rád bych ti pogratuloval k tvé nedávné svatbě. Nepřemýšlíš teď o přestávce v kariéře a rozšíření rodu Millerů? (smích)

Díky moc. Jsem hrozně šťastný a těším se na nový přírůstek u Millerů, který v dohledné době plánujeme...

My jsme se vlastně  poprvé poznali na počátku loňského roku na Kostarice, kde jsme spolu vystupovali v tamním klubu Vertigo a užili si spoustu zábavy a legrace. Jak na tu noc vzpomínáš?

Máš pravdu, bylo to úžasné... Miluji Kostariku a speciálně si pamatuji tu afterparty, kde jsme hráli všichni společně. (smích) Bylo to bláznivé a nemohu se dočkat, až tam opět vystoupím.

Od té doby jsme vlastně pořád v kontaktu a jsem rád, že se opět potkáme tentokrát v České republice, kde vystoupíš už 20. ledna v pražském Chapeau Rouge na párty Creative vůbec poprvé. Jak se na svou premiéru těšíš?

Jsem šťastný, že se podařilo mé vystoupení v Praze zorganizovat a těším se, až se opět potkáme a alespoň v rychlosti shlédnu nějaké památky.

Co máš pro české publikum připraveno?

Muziku, kterou hraji, znám velmi dobře - pro každého DJe je totiž hodně důležité, aby hudbu, kterou se prezentuje, výborně znal. Těšte se tedy na pořádný tech house nářez. (smích)

Sean Miller

Bezprostředně po Creative Party se koná i oficiální afterparty. Co ty a afterparties? Máš je rád, nebo dáváš raději přednost posteli?

Pokud si mne bude publikum žádat, rád se jí zúčastním a budu hrát tak dlouho, jak jen bude potřeba. (smích)

Jaké máš plány do budoucna?

Pořád na sobě v této branži makat a makat a pokračovat v tom, co se snažím léta budovat...

Máš něco na srdci, co bys chtěl českým clubberům vzkázat?

Jsem hrozně rád, že budu moci v České republice zahrát a už brzy se uvidíme!

Ptal se Subgate v lednu 2012.

foto: archiv

Sean Miller se historicky poprvé představí v České republice a to 20. ledna v klubu Chapeau Rouge na párty Creative! Pokud potřebujete více informací, navštivte jeho Facebook či MySpace, kompletní informace o párty Creative naleznete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016