ROZHOVOR

 

Dave Tarrida: "Pro všechny bylo velkou poctou se v Tresoru představit!"

Během předposledního březnového víkendu se po dlouhé době připomene domácímu publiku ikona světového techna - Dave Tarrida, který zavítá hned do dvou českých klubů. V pátek 23.3. se v rámci večírku techno.cz představí v pražském klubu Yes! a v sobotu 24.3. vyrazí do brněnské Flédy. Přinášíme vám rozhovor s tímto charismatickým DJem a producentem, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí o legendárním berlínském klubu Tresor, jeho kariéře a mimo jiné i to, jak se na české publikum těší a co si pro návštěvníky avizovaných večerů připraví. Hezké čtení!

 

Dave, Zima nám pomalu končí a i když vím, že pocházíš ze Skotska, momentálně ses usídlil v Rakousku, v zemi, která se ráda oddává zimním radovánkám. Preferuješ osobně spíše takzvané letní dovolené, nebo jsi horal?

Musím se přiznat, že mým působištěm je Vídeň a na hory se jen tak nedostanu. Jsem spíše plážový týpek a i když je lyžování zábava, preferuji radši teplejší kraje a slunce...

Spousty partypeople, kteří se o elektronickou hudbu zajímají, ví více o dění na poli německé scény než rakouské. Řekni nám o ní pár slov...

Myslím si, že rakouská scéna je na dobré úrovni. Samozřejmě to není takové jako v Německu, ale nestěžuji si. Každé město má svou vlastní malou scénu, která skvěle funguje a myslím si, že tak to má být...

Dave Tarrida

Ty jsi odstartoval svou kariéru ve známém klubu Sativa ve skotském Edinburghu v roce 1991, ale ještě před tím, než probereme tvé působení v tomto klubu, rád bych se tě zeptal, co ti dalo první impuls k tomu dát se na kariéru DJe a promotéra?

Začali jsme s produkcí různých akcí v Sativě společně s přáteli a dělali jsme to hlavně pro zábavu. Večírky byly stále úspěšnější a úspěšnější a ve finále se stal z klubu Sativa jeden z největších v Británii v devadesátých letech. Abych řekl pravdu, tak jsem ani nečekal, že to dosáhne až takového levelu. (smích) Rázem jsem spadl do kolotoče pořádání akcí a samozřejmě později podlehl i DJingu.

Jak jsi sám zmínil, v klubu Sativa jsi byl promotérem a DJem, tudíž jsi měl možnost sledovat dění dvěma různými úhly pohledu. Pomohlo ti to nějakým způsobem ve tvé pozdější kariéře?

To rozhodně! Myslím si, že jsem byl vždy schopen sledovat věci očima promotéra. Přeci jen máš přehled a víš, jak věci v tomto businessu fungují. V neposlední řadě ti to dává širší rozhled a perspektivu.

Dave Tarrida

Prozraď nám něco víc o tomto klubu, který je pro většínu domácích clubberů velkou neznámou a kde jsi se ty v minulosti setkal s takovými legendami, jako jsou DJ Hell, Jay Denham, Neil Landstrumm nebo Tobias Schmidt... Jak vůbec probíhala tvá spolupráce s těmito DJskými a producentskými esy?

Neil a Toby byli mí dobří přátelé v Edinburghu, kde klub sídlil. V Sativě si tato dvojice odbyla své první vystoupení a posléze vydala i svou první muziku u Sativa Recordings. V raných devadesátých letech jsem do klubu bookoval DJe Hella, Jay Denhama nebo Dave Clarka. Pro tyto pány to bylo vůbec první vystoupení ve Skotsku. Slovo dalo slovo, stali jsme se přáteli a kluci se začali do Sativy pravidelně vracet...

V roce 1999 ses přestěhoval do Barcelony, kde jsi žil do roku 2010. Jak hodnotíš tamní scénu a party people?

Asi bych měl uvést věci na pravou míru... Barcelona je mým rodným městem. Mám zde spoustu rodinných přátel a kamarádů, takže se zde cítím vždy doma. Tamní scéna se v minulosti proměnila v opravdu masivní záležitost se skvělými party people a atmosférou. Španělsko je pro mne rozhodně na prvním místě, co se týče vystoupení a akcí!

Pojďme se přesunout k další zajímavé etapě tvé kariéry, kterou je legendární berlínský klub Tresor a také stejnojmenný label, se kterým je tvé jméno spojeno. Jak ses vůbec k Tresoru dostal?

Můj přítel Cris Vogel pro Tresor v té době produkoval a po mém prvním vystoupení v roce 1994 na večeru Underground UK, za kterým stál Terry Donovan, mi Cris nabídl booking v tomto klubu...

Historie klubu je opravdu jedinečná. Svou kariéru zde odstartovaly takové hvězdy jako je Sven Vath, Tanith, Marusha, Paul van Dyk, Ellen Allien a spousta spousta dalších. Jak v té době vlastně klub vypadal a jak fungoval?

Byl to nejznámější techno klub světa s tím nejlepším labelem té doby. Pro všechny vystupující to byla velká pocta se v Tresoru představit a pro mne mimo jiné i skvělá zábava. Klub byl temný, špinavý a hodně underground. Přesně tak, jak má takový techno klub vypadat. (smích)

Co tamní atmosféra?

Všechny večírky měly vždycky opravdu speciální atmosféru s umělci a vystupujícími z celého světa... Skvělé časy!

Dave Tarrida

Na Tresoru jsi i ty vydal řadu vlastních počinů. Tresor měl vždy takový specifický zvuk. Pověz nám trochu víc o labelu samotném...

V roce 1997 mne zástupci Tresoru oslovili, abych pro tento label vydával. Vyrazili například do Detroitu a s těmi nejlepšími producenty podepsali smlouvu. Poté dorazili také do Velké Británie, kde byla scéna na vrcholu a troufám si tvrdit, že nastavovala laťku celému světu. Tam také oslovili místní producenty, kteří korespondovali s jejich zvukem a já jsem byl velice rád, že jsem byl mezi nimi...

Pojďme se pobavit o tvé produkci. Na čem momentálně pracuješ?

V tuto chvíli mám tendence produkovat různé styly, ale vrátil jsem se zpět k acidovému zvuku - zpátky k třistatrojce. Pořád je to převážně o technu, ale ovlivňuje ho rave. (smích)

Po dlouhé době se opět představíš v České republice. Vzpomínáš si na svá vystoupení před českým publikem v minulosti?

Jasně. Pamatuji si na festival Cosmic Trip, který ve mně zanechal spoustu vzpomínek a také na mé vystoupení v Praze. Mám na české publikum ty nejlepší vzpomínky. Spousta Čechů také navštívila Tresor, aby protančili nejednu noc a vždy se jednalo o ty opravdové party people!

Co si pro tvá vystoupení v pražském klubu Yes! a v brněnské Flédě připravíš?

Samozřejmě můj zvuk a doufám, že ho také vaše publikum náležitě ocení...

Kde se vidíš za dva roky v rámci DJingu, produkování hudby a tvého působení na elektronické scéně?

Doufám, že si to budu stále užívat stejně jako teď a budu hrát a makat na vlastní muzice. Je to něco, na čem pořád pracuji a doufám, že to tak bude i v budoucnu...

Máš ještě něco, co bys rád vzkázal českým clubberům?

Uvidíme se předposlední březnový víkend a užijeme si to!

Ptal se subgate v únoru 2012.

foto: archiv

Dave Tarrida se opět představí v České republice a to 23. března v rámci techno.cz Night - Pure Techno Event v klubu Yes! a 24. března na Quattro Special v klubu Fléda.

Více info:

MySpace

SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016