ROZHOVOR

 

Silicone Soul: "20 let Somy vměstnáš do stopáže 80 minut za 4 měsíce..."

Craig Morrison a Graeme Reedie pod hlavičkou Silicone Soul skládají už dlouhých 14 let a od vzniku obrovské hitovky Right On! se neustále vyhřívají na výsluní elektronické scény... Po roce a něco míří v sobotu k nám, tentokrát do Roxy, ale ještě předtím si udělali čas na krátký pokec. Věděli jste vlastně, že jeden z nich už v rodném Glasgow nežije? Také nám ochotně vysvětlili, jak těžké bylo vybírání toho NEJ za posledních 20 let pro značku Soma, zavzpomínali na začátky nahrávání tolik oblíbených show Darkroom Dubs, zmínili, jak moc řeší konkrétní formát při mixování, ale i co si pamatují z poslední návštěvy Prahy... Tak hezké čtení!

 

Kluci, díky moc, že jste si na mě našli čas! Jak je v Glasgow, ještě pořád zima? Do Prahy právě přišlo jaro a užíváme si tu první slunné dny, až to vypadá, že se Země úplně zbláznila...

V Glasgow je teď akorát Graeme, já žiju v malé vesničce kousek od Carcassonne ve Francii. I sem už přišlo jaro a když jsem včera mluvil s Graemem, říkal, že i v Glasgow je pěkně. Každopádně Skotsko je v zimě skvělý, ale krásně je tu i na jaře a v létě, zejména západní pobřeží je během slunných letních dní nádherný. Co se týče globálního oteplování, tak to je samozřejmě problém, na druhou stranu je ale fajn, když je hezky...

Silicone Soul

V Miami právě probíhá 20. ročník Winter Music Conference. Účastníte se podobných akcí během roku a také si myslíte (jak mnozí říkají), že určují směr vývoje taneční scény?

Miami je super místo, párkrát jsme tam byli a za zlatý hřeb našeho posledního pobytu tam považujeme, když jsme si dali pohodičku na pláži v houpacích sítích. Abych byl ale upřímný, preferuju být v Miami mimo období, kdy tam probíhá Winter Music Conference. Tyhle akce nás ve skutečnosti nijak neovlivňujou, ať už jako producenty nebo jako DJe. Navíc jsou tam šíleně předražený drinky - 20 babek za whiskey je fakt palba...

Vím, že máte na prestižním portálu Proton Radio vlastní program Darkroom Dubs. Jak dlouho už vysíláte a jak byste nalákali potencionální posluchače, aby si vaši show naladili? :)

Celý ten nápad je dost jednoduchej – prostě hrajeme naši oblíbenou novou muziku včetně věcí, které vyjdou na našem labelu Darkroom Dubs. Během prvního roku jsme zkoušeli mixovat i mluvit zároveň. Měli jsme k tomu takovou trochu staromódní techniku, kdy byl mikrofon přímo na mixpultu a gramcích a to se ukázalo jako ne zrovna dobrý nápad. Možná to ale bylo i mým skotským akcentem, kterému asi jen tak někdo nerozumí. :) Teď už je to jenom mixováný příběh bez mluvení, formát ale zůstává stejný. Show se vysílá v Řecku, Bulharsku, na Ibize a v New Yorku a ty nejnovější díly jsou pak ke stažení v našem profilu na SoundCloudu, kompletní archiv najdeš zde a více info o těchto show tady.

dARKROOM DUBS Sessions #2 (Silicone Soul Dj Mix 02.12) by siliconesoul

Když jsem o vás před rozhovorem hledal nějaké aktuální info, zjistil jsem, že
nemáte vlastní webovky. Jasně, nahrazuje je profil na Facebooku, MySpace a cokoli dalšího potřebuje člověk vědět, poradí mu Google. Co jsou pro vás ale ty hlavní kanály, kde zveřejňujete novinky a sdílíte informace se svými fanoušky nebo s ostatními muzikanty?

Mít klasický webovky by bylo fajn, ve výsledku nám ale ke všemu bohatě stačí Facebook. Všechna naše chystaná vystoupení uveřejňujeme na BandPage, kde si zároveň fanoušci můžou poslechnout naše nové věci a stáhnout DJ mixy. Facebook tak v podstatě supluje klasický web - používáme ho fakt prakticky na všechno.

V rámci letošních oslav 20. výročí Soma Records vám právě vychází očekáváná
remixová kompilace, na níž svými remixy přispěli například Hatikvah, Sascha Funke, Kollektiv Turmstrasse a další. Podle čeho jste vybírali songy k remixování a lidi, které jste s nabídkou remixu oslovili?

Vzhledem k tomu, že jak pro nás, tak pro Soma Records je to velký milník, oslovili jsme, nebo jsme byli osloveni našimi oblíbenými producenty a samotné skladby k remixu jsme pak vybírali podle toho, aby sedly ke stylu vybraných lidí. Všichni ze zúčastněných celý projekt plně podpořili a my jsme opravdu spokojení s tím, jak to dopadlo. A některé z těch remixů jsou vážně vynikající! Kompletní info k téhle kompilaci najdete zde.

Silicone Soul

Na albu 20 Years of Soma Records, které vyšlo v rámci oslav 20. výročí labelu, máte megahit Right On. Dva songy mají na desce také Slam, kteří vás hodně ovlivnili ve vašich začátcích. Spolupracujete s nimi nějakým způsobem i teď?

Jsme opravdu dobří přátelé a během těch let jsme udělali docela dost remixů. Dostalo se nám zároveň i té pocty, že jsme umíchali jedno z mixalb, které vychází právě v rámci 20. výročí. Rozhodování co použít, nám zabralo dobré čtyři měsíce, abychom těch 20 let hudebního dědictví vměstnali do stopáže 80 minut.

Když jste hráli naposled v Praze, pojali jste svůj set jako back2back. Je to pro vás obvyklý způsob DJingu, nebo hrajete i jinak?

Někdy hrajeme back2back, jindy si mezi sebe čas hraní rozdělíme třeba na 30 a 30 minut a hrajeme každý zvlášť. Oba se ale rádi během hraní necháváme ovlivňovat tím druhým.

Silicone Soul

Předpokládám, že vzhledem k tomu, že většinou hrajete vlastní produkci, používáte nějaký DJ software... Jaký to v současné době je a proč zrovna ten?

Graeme používá CDJ a já TraktorPro s vinyl timecodem a midi controlerem. Máme tedy k dispozici skvělou technologii. Tak jako tak je pro nás ale důležitější spíš kvalita a výběr muziky než samotný formát.

Ještě jednou se musím vrátit k vašemu poslednímu vystoupení v Praze na Believe Party, kde jste hráli pro totálně narvaný klub a pro mnoho lidí to byla nejlepší párty jara. Jak jste si to tehdy vlastně užili vy sami, pokud si na to tedy vzpomínáte?

Jasně, že vzpomínáme! Vystoupení, publikum i samotný prostor, kde jsme hráli (klub Kostel, pozn. red.), to všechno bylo naprosto úžasné... Vždycky je hrozně povzbuzující mít takovou pozitivní zpětnou vazbu a tím pádem už se hodně těšíme na sobotu, kdy se do vašeho krásného města znovu vrátíme.

I já se těším, až se v sobotu potkáme, a díky za rozhovor!

My taky, chlape!

Ptal se tazz v březnu 2012.

foto: archiv

Skotské duo Silicone Soul se znovu představí v České republice a to už tuto sobotu 7. dubna na dalším dílu párty House Elements v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016