ROZHOVOR

 

Calyx & TeeBee: "Od našeho nového alba čekejte úplně něco jiného!"

Už je to nějaký ten pátek, kdy odstartovali Calyx a TeeBee svoji drum and bassovou kariéru a dnes patří k mistrům svého oboru. Ostře řezané tracky, které jsou proloženy kvalitními drum and bassovými základy, znají všichni asi nejlíp z prvního alba Anatomy, s nímž jejich kariéra vrcholila. Od roku 2007 se v Praze neukázali a jejích turné k novému, dosud nevydanému albu, je předzvěstí něčeho velkého! Na první pohled dva naprosto odlišní lidé - Torgeir jako TeeBee a Larry jako Calyx - reflektují naprosto dokonalý příklad spolupráce...

 

Kluci, jak to jde? Užíváte si teď vlastně nějaké to volno?

Ahoj, posíláme pozdravy do Prahy! Máme se teď velmi dobře, rozhodně si nemůžeme na nic stěžovat...

Calyx + TeeBee

Torgeire, slyšela jsem velké novinky a to, že ses stal otcem... V tom případě gratuluju! Jaké to je starat se najednou o svého potomka?

Děkuju moc, beru to jen jako další level svého života. Můj syn mi úplně změnil pohled na svět a stal se pro mě tou nejpodstatnější součástí mého života a ke všemu je ještě neuvěřitelně roztomilý. :)

Necháš ho taky kroutit knoflíky na mixáku, nebo z něj rozhodně další DJ v řadě nevyroste?

Ha ha, zatím fakt nevím, co se z něho vyklube, ale jestli projeví nějaký zájem, tak mu samozřejmě s radostí všechno vysvětlím!

Kde momentálně žijete? Torgeir je z Norska, Larry z Londýna, to musí být sakra těžká spolupráce, když jste od sebe tak strašně daleko... Setkáváte se ve studiu, nebo řešíte všechno kolem muziky online?

Každý jsme doma ve své rodné zemi, takže většinou komunikujeme přes internet. Ale upřímně ti můžeme říct, že to v dnešní době s tak rychlým internetem není vůbec žádný problém na něčem společně pracovat. Řekl bych, že máme takový vztah na dálku - každý z nás začne na novém tracku pracovat sám a až potom se spolu radíme a společně ty základy vylepšujeme...

Mohli byste prozradit nějaké žhavé informace k vašemu očekávanému albu? Třeba jak se bude jmenovat, kdy vyjde...

Mluvit o názvu alba je ještě předčasné, vydání očekáváme na konci léta, ale první singl z něho uslyšíte už na přelomu května a června!

Calyx + TeeBee
Je to už docela doba od vydání debutové desky Anatomy, tuším, že je to tak pět let zpátky... Přesně si totiž pamatuju vaše vystoupení v tom samém roce na Take Control, v bývalém klubu Abaton. Doteď mám husí kůži při vzpomínce na Calyxe, který zahrál (pro mě poprvé) "The Divide". Změnil se od té doby nějak váš přístup k drum and bassové tvorbě?

Dá se říct, že opravdu hodně! Díky práci na albu Anatomy jsme se naučili spolu komunikovat a pracovat, takže to bereme za velmi podstatný článek naší kariéry. Ale od té doby se nám hudební vkus změnil celkem drasticky a to další album se bude od toho debutu hodně lišit. Ale žádný strach, je tam samozřejmě dostatek pořádných "basovek". :)

Nedávno jste ještě ke všemu potvrdili spekulace o tom, že album vyjde na křídlech RAM Records, což asi některé lidi překvapí... Proč?

Vážně myslíš, že zrovna tímhle překvapíme?! To tedy překvapuje spíš nás... :) RAM Records je přece největší label, který vydává drum and bass v takové míře. Lidi, kteří za ním stojí, perfektně rozumí kořenům a kultuře elektronické hudby a dokážou to nasměrovat tím správným směrem. Nám vyšli u RAM Records všichni vstříc a plně podpořili to, za čím si my stojíme. Máme pocit, že díky RAM Records se nám povede oslovit víc lidí a to byl i hlavní důvod, proč jsme do toho šli...

Calyx + TeeBee

Larry, slyšela jsem, že jsi velkým milovníkem jazzu. Kdo tě nejvíc inspiruje?

Ano, to si piš! Svou kytaru beru jako ten hlavní nástroj, bez něhož se neobejdu a kdysi jsem i budoval kariéru s tím, že se jednou stanu jazzovým kytaristou. Těsně předtím, něž mě doslova pohltil drum and bass. Mými hlavními hrdiny doteď jsou Wes Montgomery a George Benson.

A na kolik hudebních nástrojů tedy hraješ? Prý i docela rád zpíváš, nepřemýšlel jsi někdy o vylepšení vašich skladeb o tvůj vlastní vokál?

Už jsem nazpíval skladby na třech LPčkách a samozřejmě chci pokračovat i nadále. Nějakou dobu jsem v sobě potlačoval ten pocit, že bych měl zpívat ve své vlastní muzice a hodně dlouho jsem odolával. Ale právě všechny tyhle pocity se nakonec objevily na jedné z těch desek...

Calyx + TeeBee
Torgeire, jak se momentálně daří tvému vydavatelství Subtitles? Máme očekávat něco nového?

Vždycky je na co se těšit... Obzvlášť během několika dalších měsíců bude velmi plodné období! Vydáme novinky od Ulterior Motiv, EP od Chrise Su, Dose, Xtrah i pár věcí od Stealth. Opravdu stojí za to  nás sledovat! Dokonce plánuju vydat i celou kompilaci s muzikou od lidí, kteří u nás vydávají...

Když se po dlouhém cestování z únavných cest vrátíš domů, co uděláš jako tu úplně první věc?

Vybalim si, sním, na co příjdu, a pak si užívám volna sledováním filmů v posteli s mojí přítelkyni a taky se pochopitelně po dlouhé době vyspím! :)

Díky moc za odpovědi na mé všetečné otázky a doufám, že párty Bush bude minimálně tak dobrá, jako Take Control před těmi pěti lety!

To my děkujeme za fajn povídání a uvidíme se v Praze!

Ptala se mamba v dubnu 2012.

foto: archiv

Britsko-norské duo Calyx & TeeBee se představí na dalším pokračování párty Bush už tento pátek 20. dubna v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016