ROZHOVOR

 

Miss Kittin: "To, na čem záleží, je dobrej vkus a dobrá muzika..."

Už v sobotu 12. května se po dlouhých sedmi letech vrátí francouzská rebelka Caroline Hervé aka Miss Kittin do pražské Roxy, aby nám coby special guest květnové Flow představila svůj aktuální sound. O na letošek plánovaném novém sólovém albu jsme toho z ní sice moc nedostali, místo toho se ale třeba dozvíte, co má muzika společného s vařením, proč neposlouchá promo CD a raději si muziku kupuje, nebo jak se připravuje na hraní...

 

Díky, že sis na mě ve svém nabitém programu udělala čas. Prozraď nám na úvod, co je nového ve světě Miss Kittin?

Zrovna jsme v posteli s rýmou... V poslední době jsem lítala od čerta k ďáblu a tohle proměnlivý jarní počasí mě dostalo. Nicméně i tak pořád makám na spoustě věcí, na albu, na různých kooperacích s jinými a každej víkend hraju...

Miss Kittin + The Hacker

Jak jsi právě zmínila, chystáš na letošek nové album. Řekneš mi k němu něco víc?

Promiň, ale jsem pověrčivá, takže o tom nechci mluvit, dokud nebude všechno jaksepatří připraveno a ohlášeno...

A co tvá spolupráce s Hackerem, děláte teď na něčem?

Aktuálně oba pracujeme na svých vlastních věcech, takže v blízké budoucnosti nic společně nechystáme. Ale až dokončíme naše sólovky, určitě zase něco spácháme.

Není to zas tak dávno, cos žila v Berlíně, teď jsi – pokud vím – zase zpět v Paříži. Považuješ tahle dvě města za ty pro tebe nejvíc inspirativní v Evropě, nebo máš ještě nějaké oblíbené destinace, když přijde potřeba načerpat inspiraci a kreativitu?

Na světě je spousta hodně inspirativních míst. Jak v Berlíně, tak v Paříži jsem ale nikdy nežila kvůli muzice, ale kvůli svým přátelům. Vždycky bys měl žít tam, kde jsou tvoji přátelé. Bez nich je všechno mnohem smutnější. Přátelé jsou mi rodinou, která mi dává lásku, energii i inspiraci a to mě dělá šťastnou!

Patříš mezi pamětnice velkého boomu elektroniky v devadesátých letech. Jak se podle tebe liší tehdejší a současná scéna?

Myslím, že elektronika zažívá aktuálně obrovský boom takřka všude na světě. Je to ale jiné než v devadesátých letech. Z DJů se stávají téměř "rockové hvězdy" a musím přiznat, že zrovna tohle mě moc nebaví. Na druhou stranu se teď všechno mixuje hrozně dohromady, není to o minimalu nebo electru, je to všechno najednou.

I ve tvých setech může člověk slyšet spoustu vlivů a je o tobě známo, že jsi pyšná na to, že jsi považovaná za hudebnici a DJku, která se nenechá svazovat žánry. Myslíš, že aktuální míšení všeho se vším, je tou správnou cestou, kterou by se měla muzika vyvíjet?

To, na čem opravdu záleží, je dobrej vkus a dobrá muzika. Nestarám se o konkrétní žánry. Po letech, kdy byl in poměrně monotónní a nudný sound, jsem fakt ráda, když si v klubu nebo na festivalu můžu zase poslechnout něco eklektického. Každopádně tím, co se počítá, je spíš kvalita než konkrétní styl. Na druhou stranu budu ale vždycky preferovat dobrýho DJe, který hraje jeden styl, než špatnýho DJe hrajícího všechno možný dohromady.

Miss Kittin

Co si myslíš o názoru, že moderní technologie a vybavení umožňují dělat muziku prakticky komukoliv. Nebojíš se nadprodukce a ztráty skutečné kvality?

Je to stejný jako s vařením. I když budeš mít tu nejlepší kuchyň na světě, ještě to neznamená, že budeš dělat dobrý jídlo. Inspirace a talent jdou z tvé vlastní osobnosti, ne z mašinek. Samozřejmě že díky současnýmu vývoji na sobě musíš pracovat ještě víc, protože konkurence je obrovská. To mi ale nevadí, odjakživa jsem dříč.

Na rozdíl od spousty jiných muzikantů posloucháš fakt hodně muziky. Co tě v poslední době nejvíc baví?

Chromatics, Maceo Plex, Soul Clap, Apparat a sem tam si dám i nějakej pořádnej rock nebo i klasiku.

Miss Kittin

Často říkáš, že nejvíc ze všeho tě baví DJing, protože je to "velká legrace a dělá tě to svobodnou". Mám to chápat tak, že věnovat se vlastní tvorbě je pro tebe, řekněme, víc svazující?

Spíš je to tak, že když přijde na práci ve studiu, považuju se pořád za začátečníka. Spolupracovala jsem s takovou spoustou talentovaných a zkušených lidí, že mě vlastně ani moc nepřišlo na mysl, že bych mohla dělat muziku sama. Vždycky, když jdu do studia pracovat na svých vlastních věcech, je to pro mě obrovská výzva - je to vzrušující i osvobozující zároveň. DJing je pro mě ale pořád jednodušší prostě proto, že ho dělám už hrozně dlouho.

A není vlastní produkce víc kreativní?

Opět je to otázka vkusu. V dnešní době může nahrát track a vydat ho na netu prakticky kdokoli a asi se shodneme na tom, že spousta z toho jsou docela s*ačky. Jasně, muzika může být jen koníček, proti tomu absolutně nic nemám. Když chce ale člověk udělat kariéru a tvořit kvalitní muziku, tak už je to trochu jinej příběh.

Miss Kittin

Mimochodem, jaké jsou vlastně tvé zvyky coby DJky, máš nějakou rutinu, kterou dodržuješ?

Vždycky mixuju doma, jen tak pro svoje potěšení... Neznám moc DJs, kteří tohle dělají. Pro mě je to starý zvyk, mixuju takhle třeba jen pro kámoše. Novou muziku kupuju cca jednou týdně, někdy ani to ne. Prakticky už neposlouchám promo CD a dema, protože bohužel dostávám spoustu špatný muziky aneb moc labelů, moc lidí, kteří se snaží produkovat... Kupovat muziku mi prostě vyhovuje víc třeba i proto, že je to dobrej způsob, jak podpořit hudební průmysl. Co se týče samotný přípravy na hraní, ráda zůstávám před párty na hotelu, abych si ještě jednou prošla svůj výběr toho, co hodlám hrát. Zřídkakdy je to stejný. Přizpůsobuju se velikosti prostoru a délce setu. Určitě nebudu hrát to samý, když mám před sebou hodinovej set na velkým festivale ve Španělsku, jako když mě čeká tříhodinový hraní pro tři sta lidí v malým dánským klubu. Navíc když svoji selekci průběžně neměním, začne mě rychle nudit. Myslím, že to je vcelku normální chování pro každýho DJe. Kdo to nedělá, je jednoduše jen hrozně línej...

Do Prahy se vracíš po dlouhých sedmi letech. Vzpomínáš si ještě, když jsi hrála v Roxy na noci Elektra v únoru 2005?

Ty jo, vzpomínám, ale to už je fakt hodně dávno...

Jak bys popsala hlavní rozdíl mezi Miss Kittin v roce 2005 a 2012, pokud tedy nějaké rozdíly jsou?

Doufám, že nezním jako v roce 2005! A taky líp zpívám...

Máš na závěr nějaký vzkaz pro lidi, kteří se chystají na tvou show v sobotu do Roxy?

Koukejte se pořádně připravit na tuhle noc! A prosím vás, nepostávejte přede mnou s mobilem v ruce, chci vás všechny vidět na parketě pařit!

Ptal se Lukáš Kadeřábek v dubnu 2012.

foto: archiv

Zpěvačka, producentka a dýdžejka Miss Kittin se znovu představí v České republice a to v sobotu 12. května na dalším dílu párty Flow v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016