ROZHOVOR

 

The Freestylers: "Oba jsme pořád single a s tím co děláme, je fakt těžké se usadit!"

Tento pátek zavítá do pražského Yes! klubu britská dvojice Aston Harvey a Matt Cantor, známá především pod svým pseudonymem The Freestylers, která svými osobitými tracky dobývá pódia po celém světě! V Yesu se tito dva sympatičtí chlapíci představí v DJ setu a je opravdu na co se těšit. Když jsem přemýšlel nad tím, na jaká témata se těchto headlinerů zeptám, napadlo mne probrat jejich chystané album, jejich historii a další zákulisní informace, které by se rád dozvěděl nejeden příznivec této slavné kapely. Pánové jsou ovšem tak trochu tajnůstkáři a navíc jsou do práce na novém albu pěkně zabraní... I  tak nám ale prozradili, jak se seznámili, co cítí bezprostředně před a po vystoupení, jak probíhá jejich práce ve studiu, ale i to jak se těší, až to v Yes! klubu rozjedou. Hezké čtení!

 

Kluci, tento pátek se představíte pražskému publiku v klubu Yes! Takže nasnadě je otázka - jak se na toto vystoupení těšíte?

Co myslíš? (smích) Těšíme se moc, protože hraní v Praze a vlastně české publikum vůbec milujeme!

The Freestylers

Vím, že jste v České republice v minulosti již mnohokrát vystoupili, ale měli jste čas poznat naši zemi trochu více? Když ne zemi tak alespoň místní lid, restaurace, hospody, české jídlo a samozřejmě pivo?

No jistě! Jsme velkými fanoušky Budvaru! (smích)

Poznali jste se v polovině devadesátých let. Pamatujete si na ten moment, kdy jste se seznámili?

No jasně. Aston vypadal v té době jako bedňák. (smích)

Jak probíhá vaše spolupráce ve studiu?

Musím říct, že se nám tvoří opravdu výborně. Aston má na starosti většinu programování a pohrávání si se softwarem a na mně je pak ta živá část...

The Freestylers

Vím, že vaše muzika jde napříč hned několika styly, ale můžete mi říct, které z nich vás v současnosti nejvíce ovlivňují?

Nemáme vyhraněný určitý styl. Hudba jako taková nás velmi ovlivňuje!

Pamatujete si na track, který vaší kariéru opravdu nastartoval?

Rozhodně B-Boy Stance! To je bez debat...

Když jsme u těch tracků, viděl jsem oficiální video ke známému počinu Push Up, jímž diváky provází bláznivá holka, která se každých deset vteřin převléká do jiných svršků. Ten nápad jste měli vy sami?

Nebyl to náš nápad, ale je to vtipné, to máš pravdu. Za tou ideou stál náš video režisér John Hassey, který je opravdu šikovný chlapík...

Na hudební scéně působíte už nějaký ten rok a ve své podstatě jste svou muzikou vychovali dvě generace fanoušků. Těmi mladšími jsou studenti, teenageři a celkově mladí lidé. Ti o něco starší už mají své rodiny, děti a povinnosti, které ta první skupina ani moc neřeší. Poznáváte například na koncertech vaše fanoušky, kteří jsou vám oddaní přes ty dvě dekády a když jste začínali, byli právě oni těmi, které baví užívat si muziky a pařeb?

Jo jo. Spousta těch, kteří společně s námi začínali, jsou pořád kolem nás a je samozřejmě milé je pořád vidět na našich akcích a na koncertech, na nichž vystupujeme...

Popište nám pár minut před koncertem a pár minut po vašem vystoupení...

Před: Nervozita stoupá stále více... Po: Jsme šťastní a plní energie!

Mluvili jsme o vašich fanoušcích, kteří mají vlastní rodiny. Jak jste na tom vy?

Oba jsme pořád single a s tím co děláme, je fakt těžké se usadit!

The Freestylers

Váš běžný den?

Hudba, dobré jídlo, studium a procházky, které jsou nezbytné pro vyčištění mysli a nabrání inspirace. (smích)

Oblíbená kuchyně?

Jednoznačně thajská!

V minulosti jste se mimo prestižních vystoupení ukázali také v populární show BBC TV - Top of the Pops. Popovídejte nám o tom trochu...

Bylo to zábavné a hrozně jsme si to užili. Vystoupili jsme kompletně live společně s několika breakdance tanečníky a docela slušně jsme to tam rozjeli. (smích)

Pojďme se zaměřit na vaše páteční vystoupení v pražském Yes! klubu, kde se mohou všichni návštěvníci těšit na váš DJ set. Takže co jste si pro nás připravili?

Spoustu nových tracků z našeho nadcházejícího alba, takže se bude na co těšit!

The Freestylers

Co máte v plánu v blízké budoucnosti?

Naše nové album, které spatří světlo světa tento rok!

Nějaký vzkaz českým clubberům?

Supercalafragalisticexpealadocious! (smích)

Ptal se subgate v květnu 2012.

foto: archiv

Britská dvojice The Freestylers znovu představí v České republice svůj aktuální DJ set a to tento pátek 25. května v Yes! klubu!

The Freestylers info:
Facebook
Myspace
Soundcloud
Twitter

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016