ROZHOVOR

 

Nika77: "Vybírat hudbu pro mé přehlídky je pro mě strašně zábavná činnost."

Jelikož začíná jaro a s ním i nová módní sezóna, přichystala jsem pro vás rozhovor s DJkou a návrhářkou Nikou77. Povídaly jsme si o propojení hudby s módou a zmínily jsme se i o nadcházejícím Holešovickém Fashion Marketu, který vypukne tento víkend v prostoru Holešovické tržnice.

 

Veru, před námi je 5. Holešovický Fashion Market. Kolikátý je pro Niku77? Jsi s tímto projektem spojena už od jeho začátku?

Nejsem si jistá, jestli jsem byla na úplně prvním ročníku, ale zhruba před rokem jsem se jednoho zúčastnila a měla tam svůj showroom. Na dalších ročnících jsem byla vždy jen jako návštěvník a ten bavící se na baru. :)

Letos se účastníš s přehlídkou svých kabelek zn. Nika77, ale co bylo v minulosti? Kromě toho, že jsi návrhářka, jsi taky aktivní DJane.... Podílelala jsi se na nějakých předešlých ročnících i na hudebním programu?

Teď se budu účastnit se speciální performancí, kterou dělám spolu se svou letitou kamarádkou a divadelní kostymérkou Jolanou Izbickou. Já na ní prezentuju své kabelky, ona svoje často bizarní kostýmy. Dohromady se snažíme vytvořit kompatibilní celek se specifickou estetikou...

Nika77

Jak vidíš budoucnost takovýchto multikulturních událostí? Láká to lidi rok od roku více, nebo mají tyto akce své stabilní návštěvníky, jejichž řady se nikterak závratně nerozšiřují?

Tohle je otázka spíš na organizatory, než na mě. Osobně si ale myslím, že tenhle trend ještě dlouho vydrží a podobné akce budou čím dál víc vyhledávané. Otázka je, jak dlouho si udrží svůj alternativní charakter. Pro mnoho značek je alternativnost a účast na podobných akcích jen start k tomu stát se běžnou, konfekční značkou.

Na podobných akcích už jsi hrála... V čem se to pro tebe liší od klasického hraní v klubech?

Hrávala jsem hlavně na akci Trade Show v Hale C, což už teď bohužel neexistuje. Přes den u stánku, večer za gramci. Užila jsem si to, ale bylo to náročný. Na začátku chce člověk urvat všechno sám, potřebuje tu zkušenost. V posledních letech jsem se už střídala s pomocnicemi a hraní vynechala úplně.

Nika77

Jak a podle čeho vybíráš hudbu pro své módní přehlídky?

Vybírat hudbu pro mé přehlídky nebo do videí je pro mě strašně zábavná činnost. A podle čeho? Pocitově. Jde mi především o emoce, feeling z toho celého a hudba tohle dokáže naprosto dokonale.

Neuvažovala jsi, že bys přímo na své přehlídce odehrála nějaký mini setík, nebo je práce kolem přehlídky tolik, že je to prakticky nemyslitelné?

V prosinci loňského roku jsem na podobné akci Heilige Market ke své přehlídce i hrála. Obvykle to ale nedělám. Ráda si to užiju z pozice diváka, mezi lidmi...

Nika77

Co tě přivedlo k tvorbě tvých úžasných kabelek a jak dlouho se tomu věnuješ?

Díky za chválu a podporu. První prototypy vznikly někdy kolem roku 2006. Od té doby se tomu věnuju prakticky pořád a hodně mě to baví. Jsem opravdu ráda, že jsem našla takhle zábavné a zároveň relaxační hobby.

Kdo byl dřív? Nika77 DJka, nebo Nika77 návrhářka?

DJka. Od roku 1997.

Co je podle tebe hlavním lákadlem pro návštěvníky HFM?

Mají bohatý program, takže těžko vybrat. Určitě ale mimo jiné dobré jídlo... :)

Přehlídka je tak trochu i divadlo... Nechtěla by sis zkusit tvořit i scénickou hudbu?

O tom jsem nikdy nepřemýšlela...

Nika77

Na jaké hudbě vyrůstala Nika77? Kdy jsi se poprvé dostala k elektronické hudbě a jak dlouho to od té chvíle trvalo, než jsi se sama prvně postavila za mix?

Vyrůstala jsem na Depešákách a mám je ráda dodnes, i když už tedy nejsem takový fanatik. Vždycky jsem tíhla k elektronice, čisté kytarovky mě takřka minuly. Vyloženě taneční elektroniku jsem slyšela poprvé někdy v sedmnácti a od té doby se o tenhle proud aktivně zajímám. Poprvé jsem hrála v roce 1997, takže pár let potom.

Ještě zůstaňme u doby tvých začátků... Jaká byla tehdy móda? Co frčelo za hadříky?

Rave v devadesátkách byl hodně rozjetej, co se týče oblíkaní, zvlášť na párty. Lidem hodně záleželo na tom, v čem stráví párty a byl to i znak jakési alternativy. To platí určitě i teď, jen mám pocit, že to tehdy bylo víc plošně. Prostě silná kalící doba se vším všudy. :) Já osobně jsem se nikdy nějak zvlášť neoblíkala, jsem v tomhle hrozně stabilní a pohodlná, ale líbilo se mi to. Některé prvky používám ve svých show či vizuálech dodnes. Vzniklo tehdy v módě hodně věcí, o kterých se dnes dá řict, že byly fakt stylové. Například boty s vysokou gumovou platformou se mi esteticky líbí pořád.

Nika77

Jak bys ohodnotila posun jak v hudební sféře tak na módních molech za dobu, kdy ses v tom sama začala angažovat?

U hudby je to posun daný hlavně díky technologiím a s tím souvisejícími možnostmi. Pro mě to je pozitivní, baví mě to sledovat a účastnit se toho. No a k módním molům toho moc neřeknu, protože to jde dost mimo mě. Nezajímám se aktivně o módu a přehlídky navštěvuju hodně vzácně a spíš tak okrajově. Přestože do módy jistým způsobem dělám a sama se ráda hezky oblíknu, tak mě móda jako taková vlastně nezajímá.

Ptala se terezi v březnu 2013.

foto: cray, murhaaya, magico a archiv

Performanci Niky77 si můžete užít o tomto víkendu v rámci Holešovického Fashion Marketu v Holešovické tržnici.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016