ROZHOVOR

 

Uroš Umek: "Holky má rád každý!"

V pátek se v pražské ulici U průhonu objevil nejeden milovník elektronické taneční hudby. Proč? Do klubu Mecca tam totiž na párty MeccaStar zavítal slovinský DJ a producent Uroš Umek, kterého mnozí považují za jednoho z TOP techno DJs světa. Po zhruba dvouhodinovém setu souhlasil, že mi odpoví na pár krátkých otázek a tak jsem opustila parket, kde už přebíral otěže DJ Subgate, a vydala jsem se strávit několik krátkých minut v přítomnosti překvapivě skromné a sympatické hvězdy...

 

Tak jak se cítíš po svém prvním hraní tady v klubu Mecca, Uroši?

Cítím se skvěle, užil jsem si to! V Praze jsem už párkrát hrál, asi před deseti lety v Roxy a určitě ještě aspoň v jednom klubu, jméno si už nepamatuju, je to tak dávno... Každopádně se sem vždycky vracím moc rád.

Umek

Dostalo se ke mně, že ti dneska uletělo letadlo. Jak k tomu došlo a jak jsi to nakonec všechno zvládnul?

Už jsem byl na letišti a když jsem šel na check-in, zjistil jsem, že jsem si doma zapomněl pas. Další letadlo už neletělo, ale naštěstí se nabídl jeden kamarád, že mě do Prahy odveze autem. Cesta nám trvala asi sedm, osm hodin a celkem to šlo... Kamarád má obrovské auto a připravil mi v něm pracovní prostor, takže jsem mohl celou cestu tvořit.

Poměrně dlouhá cesta, ale únava na tobě při hraní znát nebyla...

Když hraju, nikdy se necítím být unavený. Všechno to na mě dopadne až tak deset minut poté, co skončím.

Umek

Prozradíš mi, co rád piješ?

Hlavně perlivou vodu...

Měla jsem na mysli spíš alkohol. :)

Aha, tak ten já nepiju vůbec. Když potřebuju povzbudit, dám si tak maximálně Isostar...

Tak s alkoholem jsem nepochodila, ale co holky? Ty určitě rád máš, ne?  Máš svůj vyhraněný typ?

Jasně, holky má rád každý...  Ale na typy si moc nehraju. Dřív jsem byl na blondýny a nakonec jsem vždycky skončil s černovláskou. Jde hlavně o to, aby měla dobrou energii a pak už je jedno, jestli je to černoška nebo třeba Číňanka.

Umek

Co si myslíš o taneční scéně ve Slovinsku, v zemi, která má populaci jen dva miliony? Jak to u vás v tomhle směru vypadá?

Já si nemůžu stěžovat... Každý rok pořádáme poslední sobotu v srpnu charitativní akci nazvanou "Party with a Cause", kam si mě přijde poslechnout dvacet až třicet tisíc lidí. Jinak ven na akce moc nechodím, ale kamarádi, kteří se věnují DJingu tvrdí, že to u nás momentálně není nic slavného. Velké párty s mainstreamovými electro-pop DJs mívají návštěvnost kolem pěti až deseti tisíc lidí, ale průměrní DJs jsou na tom hůř, na jejich akce moc lidí nechodí. Samozřejmě že z mého pohledu je všechno fajn, ale to už bych zněl moc egoisticky....

Není to tak dávno, co u nás hrál jeden z dalších skvělých slovinských DJs - Tomy DeClerque. Co si o něm myslíš jako o DJi? Jste i přátelé?

Jasně, přátelíme se už velkou spoustu let. Žije na pobřeží a je to velmi talentovaný techno DJ...

Umek

Dalším DJem, který se u nás nedávno objevil na brněnské akci Citadela, je Uto Karem. Vím, že jste spolu nedávno vydali singl s názvem "Eternity".  Jak se ti s ním spolupracovalo?

I s ním jsme přátelé už celou řádku let, takže se mi s ním pracovalo moc dobře... Je to úžasný producent a skvělý partner! Moc rád s ním trávím čas a ve stejném duchu se nesla i spolupráce na zmíněném singlu.

Co nějaké mimořádné plány do budoucna? Chystáš se pustit do něčeho trochu jiného, nebo budeš pokračovat v zajetých kolejích?

V podstatě se chci držet toho, co dělám teď. Vypadá to ale, že budu mít víc hraní v USA, což znamená, že už nebudu tak často vystupovat tady v Evropě, i když úplně tu samozřejmě hrát nepřestanu. Však ono se ukáže, kam mě osud zavede...

Díky, že sis na mě udělal čas!

Ptala se julisak 13. dubna 2013.

foto: David Karas

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016