ROZHOVOR

 

Command Strange: "Sny by si člověk měl plnit..."

Jak to s evropskou drum and bassovou scénou vypadá, to už dávno víme. Ovšem ani v Asii nejsou pozadu a také mají své čestné místo. Mladičký Alexey Fuifanov od útlého věku propadl právě liquid funku a v současné době už kuje plány na další hudební projekty, které zní více než slibně. Přečtěte si rozhovor a nalaďte se na tento jarní pátek plný optimistických tónů a tanečních rytmů!

 

Zdravím Alexi, ani nevíš, jaké je to pro mě překvapení, že jsi z Kazachstánu, já jsem se tam totiž taky narodila, takže o to víc jsem ráda, že mám tu čest dělat rozhovor se svým "krajanem". Odkud přesně jsi?

Tak to je skvělý, to jsem opravdu rád, že i v Čechách žijí rodáci z Kazachstánu. Já pocházím z malého industriálního města Temirtau, které leží v srdci země, ale vyrůstal jsem v Almatě...

Command Strange

No vidíš, tak to jsme vyrůstali ve stejném městě. Vsadila bych se, že nikdo nemá ponětí, jak to s drum and bassovou scénou v Kazachstánu vypadá... Jak bys ji svými slovy popsal?

Narovinu ti řeknu, že to v Kazachstánu s drum and bassem nevypadá moc vábně... Prakticky ho tu neznají. Ale naštěstí tu existují jedinci, kteří opravdu drum and bass poslouchají a pomáhají tuhle vlnu šířit dál. Rozhodně to tu není jako v Evropě - po drum and bassových akcích se musí opravdu dlouho pátrat. Ale i v Almatě se konají skvělé mejdany se jmény jako Nicky Black Market, Logan D, Mutated Forms nebo Jakes...

Co tedy lidi v tvé rodné zemi většinou poslouchají?

Tak jako všude jinde je tu oblíbená komerční hudba jako pop nebo rap...

Command Strange

Experimentuješ v hudbě rád, nebo se snažíš držet svého vlastního zvuku, který by mohl být pro všechny snadno zapamatovatelný?

Pochopitelně, že mám nějaké své ověřené metody, které využívám pro spoustu svých tracků, ale stále hledám nové a nové techniky. Celou svou produkci jsem započal v takovém jemnějším liquid funku... Často jsem se  přehraboval ve starých samplech od jazzu až po funk a soul. Tak, jako mě baví dělat klidnější a pomalejší věci, tak rád dělám i něco opravdu tanečnějšího, proto jsem se později nechal inspirovat tou novější hudbou.

Co tě ještě kromě muziky baví dělat?

Kromě toho, že je pro mě hudba celý můj život, také rád cestuju a to se teď perfektně, díky mému hraní, daří. A taky jsem obrovský fanoušek fotbalu, a když můžu, tak ho hraju pořád... Možná kdyby nebylo drum and bassu, tak by se ze mě stal nějaký prachatý hráč fotbalu. :)

Máš nějaké plány do budoucna, co se týče nového alba?

V průběhu dvou předchozích let jsem vydal dvě alba na labelu Fokuz a hodlám si teď na nějakou chvíli od toho odpočinout, aby to nebylo jako na běžícím pásu...

Na co se letos těšíš nejvíc?

Především se těším na start několika mých velkých projektů, hodně to pro mě znamená... No a samozřejmě na mé blížící se turné po Velké Británii.

Kromě toho, že vystupuješ jako Command Strange, máš i jiné hudební projekty... Které?

Nikde jsem to sice moc nezmiňoval a je to zatím v počáteční fázi, ale mohu naznačit, že budu vystupovat pod názvem PVNDV a všechno se to bude pohybovat na tak trochu klidnější vlně 140 BPM... Uslyšíte o tom brzy!

Command Strange
O čem ještě sníš, že jednou budeš mít?

Sny jsou úžasné, ale nerad tomu podléhám a nerad o něčem jenom sním. Sny by si člověk měl plnit... :)

Slyšel jsi už o nějakém DJi z Čech?

No jasně - hlavně jsem slyšel, že u vás v Čechách má drum and bass obrovský úspěch! Pro mě jsou DJs jako Rido, No Money a v Praze žijící Hybris opravdu velká jména, která skvěle reprezentují českou drum and bass scénu. Líbí se mi tenhle surový styl!

Command Strange

Co si s sebou vždycky vezmeš, když jedeš za hranice?

Nic moc speciálního si s sebou nevozím. Jsem na cesty celkem nudně vybavený. Podstatná je snad jenom hudba, kterou si s sebou dovezu.

Díky moc a doufám, že se ti u nás bude líbit...

Já taky děkuju, těším se na Prahu a věřím, že si tento pátek všichni dobře zatancujeme!

Ptala se mamba v dubnu 2013.

foto: archiv

DJ a producent z Kazachstánu Command Strange se představí v České republice a to v pátek 3. května na dalším vydání noci Shadowbox @ Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016