ROZHOVOR

 

Joyce Muniz: "Prostě utéct, cítit se příjemně a relaxovat."

Od popu přes hip-hop až po taneční muziku a label Exploited. I tak by se dal v krátkosti shrnout hudební vývoj djky a producentky Joyce Muniz, která byla mimo jiné v Rakousku oceněna cenou Grammy. Pochází z Brazilie, žije ve Vídni a konečně přijíždí zahrát do Prahy. A tak jsme Joyce Muniz před jejím vystoupení na BE AT: v Chapeau Rouge trošku vyzpovídali.

 

 

Ahoj Joyce! Víme o tobě, že pocházíš z Brazílie. Dost brzo jsi se přestěhovala do Rakouska. Bylo to s tvými rodiči? Proč jste se tak rozhodli a byla Vídeň vaše první destinace?

To máš pravdu. Do Vídně jsem odjela ještě s rodiči, když jsem byla malá. Bylo to jejich rozhodnutí. Prostě chtěli do Evropy. Mezi tím, než jsem se usadila ve Vídni jsem žila na mnoha různých místech po Evropě. Jako mladá jsem dost cestovala. Nyní mám Vídeň jako hlavni základnu, ale určíte bych neřekla, že tu zůstanu napořád. Uvidíme co přinese budoucnost.

A co Brazilie? Slyšel jsem o obrovských rave parties pod širým nebem. Dost se tam hrával psytrance a nyní se tyto akce pomalu mění na elektronické festivaly s velice zajímavými bookingy a koncepty. Byla jsi někdy na těchto velikých openairech? Který bys nám doporučila?

Na pár takových akcích jsem dokonce i hrála. Většinou tam mívají housovou stage. Není to ale můj šálek čaje, tyto akce bývají až moc veliké a hudbu, kterou tam hrají na hlavni stagi moc nemusím. Určitě bych ale doporučila festival Tribe.

Klubová scéna v Brazilii je také určitě velice zajímavá. Jde to vůbec nějak porovnat s Vídní? Hrají se tam v klubech podobné tracky?

Musím říci, ze deep housova scéna je nyní v Brazilii mnohem větší než ve Vídni. Oba státy mají skvělé kluby a akce, ale Brazílie je obrovská země, takže těch možností je mnohem více.

 

 

Co pro takto zcestovalou ženu jako jsi ty vůbec znamená slovo domov?

Domov pro mně znamená místo, kde za sebou mohu zavřít dveře. Prostě utéct, cítit se příjemně a relaxovat. Je to místo, kde se nabíjím energií a vařím pro své nejbližší přátelé. Pak už je mi celkem jedno kde to je.

Pracuješ se skvělým labelem Exploited, kde vydávají například Claptone, Adana Twins, Munk a mnoho dalších. Jaké byly tvé začátky s nimi a jak tato spolupráce probíhá nyní? Je to jen o tom že u nich vydáváš desky a občas hraješ na Exploited akcích různě po světě? A nebo je to užší spolupráce?

Moje spolupráce s Exploited má hlubší historii a nejde jen o vydávaní desek a hraní na jejich akcích. Já se znám s Shir Khanem (manažer Exploited) už mnoho let. Jsme dlouholetí přátelé a znali jsme se ještě předtím než label Exploited vznikl. Když jsem se odtrhla od hiphopu a začala produkovat house, tak Shir Khan byl první kdo dostal mé demo. Od té doby spolupracujeme a Shir Khan je teď i můj manažer. Vždy mi dává konstruktivní feedback a poradí směr, kterým bych se měla ubírat. Musím mu poděkovat za podporu.

Jaké máš plány na léto? Čeká tě nějaké zajímavé hraní a jsou desky na obzoru?

Toto léto budu hrát hodně po Evropě ale na srpen plánuji od hraní přestávku, abych se mohla chvíli soustředit na produkci. Co se týká produkce, tak tento květen vydávám EP na Warun records se skvělými remixy od Gorge a Wehba. Toto je můj poslední release před létem.

 

 

Jak vypadá tvé studio? Jsi také milovník hardwaru a nebo si vystačíš se softwarem? Máš ve Vídni vlastni studio a plánuješ nějakou zajímavou spolupráci?

I když mi lidé často nevěří, tak já jsem přesně ten softwarový typ. Moje studio je velice minimalistické, z 90% používám software. Co se tyče nových projektů, tak se rýsuje něco opravdu velkého. Brzy se o tom určitě dozvíte, víc teď prozradit nemohu.

 

 

Potřebuješ na skládaní klid a čas o samotě? A nebo jsi schopná dělat muziku i na cestách za hraním?

Tak to je přesně ten důvod, proč si v srpnu dávám od hraní pauzu. Ono je velice složité soustředit se na muziku, když neustále cestujete. Sice často na cestách pracuji na různých nápadech a nasávám inspiraci, ale na finální produkci potřebuji klidnou hlavu a odpočaté uši.

Do Prahy přijíždíš na několik dní. Jaké jsou tvé plány?

No, tak to je spíš otázka na tebe, ne? Moc se těším!

 

 

V květnu 2014 se ptal Michal Schwa

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016