ROZHOVOR

 

Zambon: "Moje vinyly se v Polsku prodávají fantasticky..."

Množství kvalitních labelů a producentů elektronické hudby bychom mohli polské scéně opravdu závidět. Mezi její nejvýraznější postavy patří tichý a skromný člověk, který sice už dlouhá léta žije v Berlíně, ale o jeho příslušnosti ke scéně našich severních sousedů není nejmenších pochyb. Maciej Zambon stojí za úspěšnými labely The Very Polish Cut-Outs a Transatlantyk, a u příležitosti svého pátečního hraní v nových prostorách klubu FAMU nám poskytl krátký rozhovor...

 

Jak se ti přihodilo, že se v životě věnuješ hudbě? Pocházíš z muzikální rodiny?

V domě mých prarodičů, kde jsem vyrůstal, se hudba moc nevyskytovala. Řekl bych, že fascinace hudbou přišla díky kabelové televizi a hlavně MTV.

Chtěl ses stát DJem, nebo spíš producentem?

Ani jedním. Jako teenager jsem chtěl být v grunge kapele. Dokonce jsem se začal učit hrát na kytaru a obarvil si vlasy na blond, asi abych vypadal víc jako Kurt Cobain. :) Elektronickou hudbu jsem začal poslouchat až v 16-17 letech, když jsem začal chodit s holkou, která byla velkou fanynkou Daft Punk.

Zambon

Co říká maminka na to, že trávíš spoustu času v nočních klubech?

Nevadí jí to, pokud nekouřím moc cigaret a nepiju moc alkoholu. :) Ona je šťastná, když jsem šťastný i já...

Je Zambon tvé pravé jméno?

Ano, je to moje rodné příjmení a je italské, protože můj dědeček byl Ital. Hodně lidí se mě na to ptá, jestli jsem si ho vymyslel. :)



DJing, produkování hudby, řízení dvou labelů, to musí zabrat spoustu času... Jak to zvládáš? Stává se ti někdy, že už ti hudba leze na nervy?

Já nejsem producent – dělám občas nějaké edity, ale producentem bych se kvůli tomu nenazýval. I když pracuji hodně, pořád mi zbývá dost času na jiné věci. A samozřejmě, že občas bývám frustrovaný nebo dokonce otrávený, ale pořád si dokážu udržet nadšení pro věc. A jestli mě to někdy bavit přestane, najdu si něco jiného...

Co si myslíš o současném vzestupu vinylů? Vím, že někdy hráváš i z digitálních médií, vidíš v tom tedy nějaké rozdíly?

Myslím, že je dobře, že je "fyzická" hudba opět "in", a nějakou dobu to tak i zůstane. Desky hraju od roku 2003, kdy jsem začal s DJingem a pořád dávám přednost hraní z desek, i když i USB má svá pozitiva.



The Very Polish Cut Outs vydává kvalitní hudbu, většinou edity obskurních starých písniček. Myslíš, že obskurnost materiálu hraje roli v úspěchu labelu? Na Transatlantyk taky vychází výborná hudba, ale úspěchu TVPC zcela jistě nedosahuje.

Polish Cut Outs nejsou jen obskurní tracky. Je to mix obskurních editů a editů známých hitů jako třeba "Breakout" od Miod, který vyšel na posledním sampleru. Transatlantyk vznikl před rokem a půl, Polish Cut Outs vychází už 5 let, a je to taky jiná hudba. Myslím, že edity starších věcí mají všeobecně větší potenciál oslovit lidi, než strikně house a elektronika, která vychází na Transatlantyk.

Jak se prodávají desky v Polsku? Dá se to nějak srovnávat s Berlínem?

Polský trh je velmi velmi malý, existuje pouze několik dobrých obchodů s novými a použitými vinyly, takže se to s Berlínem nijak srovnávat nedá. Ale musím říct, že moje vinyly se v Polsku prodávají fantasticky. Všeobecně je světový revival desek cítit i na prodejích na polském trhu. 

Zambon
Jak fungují tvoje labely? Máš nějaké zaměstnance? A co booking?

Všechno zařizuju sám. Žádní zaměstnanci, žádný booking agent. Jen já tahám za nitky. Samozřejmě, že se občas radím s nejbližšími přáteli, jaký je jejich názor na věc. Mám taky "normální" práci na zkrácený úvazek v online marketing agentuře v Berlíně.

Jak relaxuješ? Zbývá ti vůbec nějaký volný čas?

V poslední době hraju Street Fighter 5 na PS4, jinak chodím plavat, na dlouhé procházky se svým psem a taky hodně čtu.

Zambon

Jaký je pro tebe důvod chození na párty?

Odpoutat se od reality, trošku upustit páru po pracovním týdnu, být společně s přáteli, potkávat zajímavé lidi, hýbat se do rytmu, rozšiřovat si horizonty...

Co nám zahraješ? Prozradíš nejoblíbenější desku z poslední doby?

To je vždy těžký říct předem... Určitě to bude mix house a diska a všeho mezi tím. Mojí nejoblíbenější deskou z poslední doby je nový Eltron John na Transatlantyk, tu pustím jistojistě!


Ptal se Vik v březnu 2016.

foto: archiv

Polský DJ a producent Zambon se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 11. března v klubu FAMU.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016