ROZHOVOR

 

Tom SMall: "Jednou mě promotér vyhodil z pódia..."

Tom SMall patří mezi největší talenty české drum´n´bassové scény, co se produkce týče. V současné době připravuje několik zajímavých releasů, a při této příležitosti jsme mu položili několik otázek...

 

Než začneme, Tome, tak jak se ti daří?

Díky, mám se fanfárově!  :)

Jak vzpomínáš na své začátky? Začínal jsi nejdříve s produkcí a až poté s DJingem, nebo to bylo naopak?

Vzpomínám na to, jak jsem měl lepší nápady než teď. :) Každopádně nejdříve jsem začínal s produkcí, která na začátku rozhodně nebyla drum´n´bass. Ten ke mně přišel až po cca 2 letech s Alixem Perezem a s jeho deskou "1984".

Tom SMall

Dokázal bys říct, jak dlouho se už na scéně pohybuješ?

Tak začneme počítat... Už to bude 9 let produkce, na scéně tedy asi 5 let? Páni to to letí!

Co pro tebe bylo tím impulsem, kdy sis řekl, že drum´n´bass bude to pravé?

Tři slova a několik tracků. Alix Perez - "1984".

Můžeš vypíchnout některé interprety, kteří tě v tvorbě inspirují?

Je jich mraky, ale myslím, že zmíněný Alix pro mě nikdy nepřestane být inspirací, stejně jako Skeptical, Spectrasoul, Amoss a další.

A odkud čerpáš inspiraci pro svou produkci?

Úplně ze všeho, kromě dechovky. :) Čerpám ji opravdu skoro ze všeho, z hudby jiných autorů, ze snů, ale i z pocitů, které v životě prožívám...

Vydal jsi tracky na labelech jako Zenith Music, Deafmuted Records nebo Dispatch. Jak ses dostal ke spolupráci s naposled zmíněným vydavatelstvím?

Jestli si to pamatuji dobře, tak tehdy jsme se s belgickými Bredren začali sledovat na SoundCloudu a jeden, nebo druhý, to už opravdu nevím, napsal zprávu a domluvili jsme se na spolupráci. Na Dispatch to potom poslali Bredren a Ant TC1 to přijal. Skákal jsem tehdy štěstím do nebes! :)

Tom SMall

Kdyby sis mohl vybrat některého producenta, se kterým bys rád spolupracoval, kdo by to byl?

Skeptical, ale našlo by se jich víc... :)

Věnuješ se převážně drum´n´bassu, ale nelákají tě i jiné styly?

Lákají, ale rozhodně ne tolik jako jiné podžánry tohoto žánru jako například autonomic nebo microfunk. Ale nebráním se jakýmkoliv experimentům...

Co poslouchá Tom SMall ve svém volném čase?

Jazz, rock, 80´s, občas i vážnou hudbu...


Připravuješ v současné době nějaké novinky, které bys rád představil?

Jasně, v listopadu vyjde dvoutrackový singl, na kterém jsem spolupracoval s moc šikovnou vokalistkou jménem Witty, a který našel útočiště na britském labelu Flexout Audio. Dále připravuji EP pro Broken Audio.

Jak bys ty osobně ohodnotil českou elektronickou scénu, a kam se podle tebe bude dál ubírat?

To je dost těžká otázka, ale myslím, že naše scéna je jedna z nejlepších v Evropě. Velká rozmanitost akcí a producentů tomu jistě přispívá. Opravdu ale nemám žádnou představu o tom, kam se bude naše scéna ubírat. Ale moc si přeju, aby to bylo přinejmenším tak dobré jako dnes.

Tom SMall

Na tuto otázku se ptám téměř každého a u tebe neudělám výjimku. Většina DJů má ze svých vystoupení nějaký kuriozní, nebo vtipný, zážitek... Prozradíš nám nějaký svůj?

Nevím jistě, jestli to je kuriozní a asi to není úplně "funny", ale jednou jsem hrál na párty, kde mě promotér akce při mém vystoupení vyhodil z pódia. Prý hrát nemůžu, a že je díky mně na parketu málo lidí (přitom bylo plno). Když jsem přestal a vzal to za mě místní "support", tak na parketě nebyla ani noha. Celou situaci doplnil větou: "Já už se pohybuju na D´n´B scéně a poslouchám tuhle hudbu přes 20 let..."

Jaké máš plány do budoucna a kam bys rád svou hudební kariéru dál posunul?

Rád bych více hrál - neuvěřitelně mě to baví a naplňuje, i když to tak moc nevypadá. Rád bych samozřejmě vytvořil nějakou tu pecku, která by našla domov na větším labelu.



Co bys vzkázal našim čtenářům na závěr?

Poslouchejte drum´n´bass a zkoušejte objevovat temné koutky tohoto žánru - je totiž strašně komplexní. Vám patří velký dík, protože bez vás by to tu nebylo tak super...

Díky za rozhovor a ať se daří!

Díky, měj se!


Sledujte také:

https://www.facebook.com/TomSMalldnb/?fref=ts

https://soundcloud.com/tom-small

Ptal se stanjah v říjnu 2016.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016