ROZHOVOR

 

Hany & Vanja: "Tenhle prostor je prostě Punto..."

Mnozí z vás ještě nebyli na světě, když populární Punto Azul 1. dubna roku 1996 otevřelo své pověstné dveře... Ano, právě zde tehdy začínali ti, kteří dneska u nás udávají směr a vzhlíží se k nim s úctou. Po dvaceti letech je Punto opět Punto, jeho noví majitelé provedli v tomto klubu spoustu citlivých změn, které jsou vidět na první pohled a rád jsem si s nimi nejen o nich popovídal. Vy se tak mimo jiné dozvíte, jak populární undergroundové místo přišlo ke svému názvu, zda si zde někdy zahrají také kapely, jak je na tom tento klub s hladinou hluku, zda se mají kuřáci obávat nejhoršího, a nechybí ani unikátní fotky z místa, které i nadále má co říct... Hezké čtení a nejméně dalších 20 let jen samé spokojené štamgasty!

 

Než začneme s rozhovorem samotným, tak by mě zajímalo, jak se máte?

Vanja: Máme se dobře, díky za optání... :)

Hany: Jo, v pohodě... :)

Nacházíme se v klubu Punto, který je teď pod vaší taktovkou... Dřív měl ale i jiné názvy, že?

Hany: V začátcích se klub jmenoval Punto Azul, pak byl přejmenován na Shadow Azyl, pak zkrácen na Azyl, no a my jsme se vrátili ke starým kořenům a tak, jak ho dones pamětníci nejčastěji nazývají, je to tedy Punto. 

Stanjah + Vanja + Hany

Pamatuju si, že dřív to tady měl pod palcem Pixie, což se loni změnilo, a teď klub vlastníte vy dva. Tak nám povězte, jak jste se k tomuto místu vůbec dostali...

Vanja: K tomu došlo tak, že jsme s Hany byli nějakou dobu na cestách v zahraničí. No a po příjezdu zpátky do Čech jsme si říkali, že bychom si pořídili nějakou kavárnu, nebo něco takovýho, kde se můžeme realizovat, a kam by mohli chodit naši kamarádi. No a najednou se k nám dostala informace, že se "Pixoš" zbavuje právě tady Azylu. Tak jsme dali hlavy dohromady a skočili jsme po tom!

A měli jste v merku třeba i jiná místa, nebo jste se bez váhání chopili tohoto klubu?

Hany: V podstatě jsme ani po ničem jiném zrovna nepátrali - nabídka přišla z minuty na minutu a to se prostě neodmítá. :) Dříve jsme oba v Azylu často hrávali a podnik měli v podvědomí a rádi.

Vanja: My už jsme tady i několik let před tím společně poměrně často hráli a dělali akce, takže jsme dobře věděli, do čeho jdeme. Dá se říct, že jsme šli do takovýho našeho známýho podniku, kterej máme rádi.

Pamatuju si, že dřív se to tady po hudební stránce točilo převážně kolem drumandbassu a jemu podobných stylů. Jak to v tomto ohledu máte vy? Zůstáváte u drumandbassu, nebo jste otevřeni i jiným stylům?

Vanja: Je to tak, jak říkáš. Punto Azul byl dříve vyhlášenej jako drumandbassovej klub. S náma přišlo i takový rozšíření, protože máme rádi i jiný styly. Samozřejmě drumandbass tady bude pořád, máme tady partičky, co ho pravidelně hrajou. Zároveň se naši hudební nabídku snažíme rozšířit i směrem k breakbeatu, house music a tak dále.

Punto Azul

Jak to máte se zvukem? Když jsme se bavili mimo mikrofon, říkali jste mi, že tu byly nějaké problémy... Můžete nás do toho nějak zasvětit?

Vanja: Bohužel byly problémy se sousedem z vedlejšího domu, ale to už tady bylo za Tomáše. Hlavně ten dům, ve kterým se náš klub nachází, byl dřív téměř prázdnej. Teď sem ale do nižších pater nastěhovali lidi, takže jsme museli trošku omezit intenzitu zvuku a pořád s ním nějak laborujeme. Teď máme hlasitost nastavenou tak, že to je na hraně, a víc už to opravdu hrát nemůže. Je to zkrátka v tomhle směru věčnej boj.

Hany: Pro jednoho je to málo nahlas a pro druhýho moc nahlas. To si nevybereš. :)

Je zkrátka těžký zavděčit se všem...

Vanja: Přesně tak... Je těžký zavděčit se všem a ohledně toho zvuku jsme to spíš chtěli koncipovat tak, kdy lidi, co si budou chtít poslechnout muziku a zapařit, to můžou udělat vepředu u DJe a v ostatních částech podniku se můžou u stolu v pohodě bavit. Teď jsme trošku, oproti předcházejícímu stavu, ještě vylepšili stanoviště DJe, takže doufám, že i pro ně to bude v tomto ohledu trošku komfortnější než dřív.

Punto

Teď jsi mi nahrál na další otázku, a to na úpravy tohoto klubu. Co tak koukám, tak některé věci se tady oproti minulým rokům změnily a vypadá to tady o dost lépe. Povězte nám tedy, jaké úpravy jste tady udělali?

Vanja: Tak to nás těší...

Hany: Samozřejmě je těžké říct, zda je to lepší, nebo horší, ale každopádně první, co jsme udělali, byla nová podlaha. Zbavili jsme se koberce, co tady dřív byl, takže si myslím, že to tady zlepšilo i ovzduší...

Vanja: Někdo remcá, že se tady zhoršila akustika, ale v takovýmhle podniku prostě nemůže být koberec, který absorbuje všechno, co se tady stane a dokážeš si představit, jak to po pár týdnech nebo měsících pak může vypadat. Dále jsme tady vymalovali. Původně to tady bylo červený, my jsme si vybrali petrolejovou barvu, změnili jsme trošku styl a pořád se to tady snažíme vylepšovat. Samozřejmě jsme museli udělat i pár věcí, které nejsou na první pohled vidět, a které jsme po těch letech řešit museli, jako byly vnitřní omítky, částečně elektrické rozvody, klimatizace a tak dále...

Jak se vyrovnáte s novým zákonem o zákazu kouření? Připravujete se na to nějak?

Hany: Popravdě moc nevíme, co budeme dělat... Žádnou zahrádku, kam by kuřáci chodili kouřit, nemáme, a venku před barákem si lidi z ulice stěžují na hluk v nočních hodinách už teď. Jestli projde zákon o kouření tak, jak je navržený, tzn. plošný zákaz kouření ve všech vnitřních prostorách bez výjimky, tak to bude řešit každej noční podnik. Mám pocit, že tenhle aspekt lidi hodně nedomýšlí, a ve finále budou nas*aní jak hospodští, lidi kolem, ale i policajti, co budou muset furt někam jezdit. Čechy jsou v toleranci k nočnímu životu hodně zamrzlý...

Punto

Teď v nedávné době proběhlo dvacetileté výročí otevření tohoto klubu, přičemž jste tady vy ten poslední rok jako majitelé... Jak jste tohle jubileum oslavili?

Vanja: To vzniklo tak, že jsme se seznámili s Ondrou Maršálkem, zakladatelem Punto Azul. Slovo dalo slovo, bavili jsme se o historii klubu a z něj vypadlo, že na apríla to bude akorát dvacet let, co se to tady otevřelo. My jsme z toho samozřejmě měli radost a hned jsme tady udělali oslavu u příležitosti dvacátých narozenin tohoto klubu a společně s DJem Touchwoodem jsme sem pozvali ty starý páky, který to tady rozjížděli. Takže zahráli tady třeba Koogi, Stanzim, Frenzy, Brada, Ogggg, nebo Mr. Cucumber z The Tchendos a samozřejmě i Ondra. :) No a na tu párty právě přišli i lidi, kteří tady dlouho nebyli, a který bychom třeba už ani neznali... O tohle výročí jsme se podělili i s naším pivovarem. Čepujeme tady Únětice, a pivovar nám nabídl možnost, že nám darují nějakej dárek pro návštěvníky...

Hany: Pojali jsme to tak trochu tématicky, a při příležitosti oslavy 20. narozenin jsme pivo a Cortéze, což je štamgastsky nejoblíbenější rum za posledních 10 let, prodávali za dvacet korun.

A přišlo dost lidí?

Hany: Musím říct, že to byl okamžik, kdy jsem viděla Punto asi nejvíc narvaný! Takže to bylo hodně milý...

Vanja: Přesně tak... Tady si nebylo ani pořádně už kam stoupnout, kolik se tu nacházelo lidí, a bylo to supr.

Punto

A co návštěvnost? Přeci jen se Punto nachází v centru města, chodí sem tedy i turisti, nebo spíš štamgasti?

Hany: Naší cílovkou jsou převážně štamgasti, a je fajn slyšet od nich odezvu, a faktem je, že se vrací. Turisti, nebo ve větší míře "expati" nás také navštěvují, ale klub stojí na štamgastech.

Vanja: Tím, že jsme v poměrně zapadlé ulici, tak sem nechodí moc náhodní kolemjdoucí. Jsme spíše zaměřeni na ty lidi, kteří vyloženě ví, za čím a kam jdou. A taky zase úplně nechceme, abychom jeli ve stylu podniků pro cizince, jako to je u podniků v centru. Největší radost máme, když sem jdou lidi, kteří ví, co chtějí a jdou sem za muzikou, a ne se jen opít a dělat bordel. Po tom rozhodně neprahneme...

Tak to naprosto chápu... Ono je to i lepší pro ty štamgasty a běžný návštěvníky, když si mohou v klídku pokecat a nekoukat se při tom na ožralý cizince jako třeba Dány. :)

Vanja: Přesně tak... Naši typičtí návštěvníci jsou mezi dvaceti až čtyřiceti lety, ale samozřejmě chodí sem i starší lidi. Od tý doby, co jsme tady my, tak sem začali chodit i naši kamarádi, což je generace kolem těch třiceti let. V pátek sem zase naopak chodí spíš mladší lidi a přes týden štamgasti, kteří jsou třeba starší. Rádi bychom vyhověli všem, a to i co se týče muziky - nejsme v tomhle směru vyhranění...

Klub je tu už 20 let... Změnilo se nějak prostředí a jeho okolí?

Vanja: Řekl bych, že dost. Teď se kolem vyrojily různý jazykový nebo taneční školy, nedaleko je velké nákupní centrum. Dokonce i část DJ stolu je prý sestavena ze zbytků stavebního materiálu na přilehlej obchoďák. :) Před těmi dvaceti lety byl Smíchov takovej poměrně vyčleněnej "neighbourhood", kam lidi moc nechodili. Takže i Punto se postaralo o jistej rozvoj okolí. O to víc mě mrzí, že tohle si například ti restituenti okolních baráků, co teď do Punta prudí, moc neuvědomují.

Punto
Jak vlastně dáváte dohromady hudební program? Vyhledáváte si sami DJe, které následně oslovujete, nebo lidi, kteří by si tady chtěli zahrát, kontaktují vás?

Vanja: Máme tady skupinu našich pravidelných DJů, co tady dělají večírky, např. DJ Touchwood, Drum Technology, Duneni.cz, Fatal Noise, Kinetix, DJ Bica s Inside Kru a spousta dalších. Pak jsou tu tací, kteří u nás hrají nepravidelně, jako např. DJ Goldstar, KamCZa, kluci z Breakbeat.cz nebo Faith in Sound. Akce jsou většinou v režii právě těch DJs nebo promotérů, a i to s jakým elánem do toho jdou, nám pak napoví, jestli s nimi má smysl dál spolupracovat, nebo ne. I když program není nafukovací, rád bych dal možnost si tady zahrát všem DJs v našem stylovém rozpětí, kteří projeví zájem, což je částečně také důvod, proč jsme si tenhle klub vzali. Podle mýho názoru totiž v Praze takovýchto podniků, kde si mohou zahrát začínající DJové, dost ubývá. A to byla právě ta myšlenka, se kterou jsme do toho šli - dát možnost méně známým DJům, pro něž to může být taková ta startovní štace za jejich další DJskou kariérou. Myslim si, že právě tohle má smysl...

Hany: Přesně tak, takovýchto alternativních prostorů našeho typu, kde by bylo možný si zahrát, už moc není. Pro spoustu lidí to může být odpichový můstek, koneckonců spousta známých DJů tady začínala jako třeba Katcha, Koogi, Philip TBC, IM Cyber a spousta dalších. Když se tak zamyslím, tak i moje první hraní bylo právě v Shadow Azylu.

Vy se ale pohybujete i kolem hudebních festivalů, jako jsou Soundfeer a Freeze Fest. Neplánujete třeba do budoucna tady v Puntu dělat warm-up parties právě k těmto open airům?

Vanja: Až to bude aktuální, tak o tom budeme uvažovat. Zase si ale nejsem úplně jistej, zda na to máme dostatečnou kapacitu. Oba dva tyto festivaly mají velkou fanouškovskou základnu, takže pro klubové akce hledáme i jiné prostory. U nás jsme spíše propojeni ideově s našimi oblíbenými DJs a i ti fanoušci, co chodí na naše festivaly, tak k nám zajdou na drink. Ale možná tady do budoucna něco společnýho uděláme.

Punto

Určitě budeme sledovat novinky, ale když se vrátím ještě k těm úpravám vašeho klubu, tak jsme zapomněli zmínit, že jste také přestavěli prostor pro DJe. Říkali jste, že s ním teď mohou mít lidi bližší kontakt a koukat mu přímo pod ruce... K jakým úpravám tedy došlo?

Hany: DJ pult jsme přemístili z levé části klubu do centrální a pohledově zajímavější části hospody. Myslim si, že to ocení jak DJové, kteří se rázem octnou ve středobodu, tak i posluchači. Z DJskýho stolu nám vyrostl i malý bar, kam si hosti mohou bezproblémově odložit své drinky, posedět a mít bližší kontakt s DJem, aniž by mu to jakkoli vadilo. A tímto tedy děkujeme našim kamarádům Dadošovi a Daviďákovi za výrobu tohohle krásnýho stolu.

Vanja: Takový centrum našeho prostoru je bar, a my ho chtěli přesunout ještě o trochu víc k DJovi. Takže jsme kolem DJ stolu udělali menší bárek, aby tam lidi mohli trávit čas s DJem, i když v podniku není třeba úplně narváno. Lidi tam u něj můžou posedět a v "mezimixu" s ním třeba i pokecat. Myslím, že i ten DJ bude rád, že tam nestojí sám a uvidí, že lidi to jeho hraní zajímá.

Co se výzdoby týče, vidím tady zajímavé obrazy... Jak to tedy u vás máte v tomto ohledu?

Vanja: Tahle výzdoba je od našeho kamaráda Coltchi a jeho crew Acid Paper. Ke konci loňského roku jsme tady udělali vernisáž a pomalu se rozmýšlíme, kam to v tomhle směru posunout dál. V této místnosti bychom rádi udělali takovou malou galerii, takže kdyby někdo měl co nabídnout, může se nám ozvat. Je to stejný, jako s DJema - rádi podpoříme i vizuální umělce!

To je skvělý nápad a myslím, že je to určitě prima příležitost pro začínající umělce. Vy ale podporujete i jiné aktivity... Na vašem facebooku jsem zahlédl, že jste podpořili i benefiční akci s názvem Voda pro Kamerun, kterou pořádalo sdružení Kedjom Keku. Můžete nám o tom říct něco víc?

Hany: Akce spočívala v tom, že pod heslem "Litr za dvacku, dvacka za strom" jsme prodávali vodu z kohoutku. Z výtěžku akce se financuje obnova zdevastovaných lesů v Kamerunu. Tamní mlžný les patří k několika málo podobným místům na Zemi, je jedním z druhově nejbohatších, ale také nejohroženějších biotopů na zemi. A my jsme přispěli druhou nejvyšší částkou z pražských kaváren a barů, za což našim návštěvníkům moc děkujeme!

Punto

Doposud jsme se bavili jen o DJích... Neplánujete třeba i koncerty nějakých kapel?

Vanja: O kapelách jsme už přemýšleli... Já shodou okolností taky hraju v kapele, takže k tomu mám blízko, ale zatím koncerty neplánujeme. Zaprvé je to kvůli těm problémům s hlukem, a mně osobně připadá, že je to tady na koncert kapely dost stísněný.

A co plány do budoucna? Kam byste váš klub chtěli dál posouvat?

Vanja: Určitě chceme dál prohlubovat to, co děláme teď. Například s DJem Blofeldem tady probíhá takový showcase žáků z jeho DJské školy, což je další zajímavý projekt, který nás zajímá. Na to od prosince navazují s podobnou akcí kluci z DJ Zkušebny.

Hany: Když tady kluci měli tu akci, bylo fajn vidět i rodiče DJů, a musím přiznat, že si tu párty hodně užívali.

Vanja: Takže určitě chceme dál podporovat tohle podhoubí DJský kultury, to je jedna věc, a dál se budeme snažit tenhle prostor udržovat a zvelebovat. Pořád máme plány, jak to tu ještě víc vychytat, vše ale v současném duchu. Žádný velký změny teď v plánu nemáme.

Stanjah + Vanja + Hany

Blížíme se pomalu ke konci našeho rozhovoru, tak nám ještě řekněte, proč jste si zvolili zpátky název Punto?

Vanja: Jak jsme už říkali, dříve se to tu jmenovalo Punto Azul, což mimochodem prý vzniklo také tak trochu náhodou. Když vymýšlel Ondra původní název, tak se mu pod ruku dostala nějaká španělská kopie autorádia Blaupunkt. No a bylo to. :)

Hany: No a nám právě došlo, že stejně lidi stále říkají: "Hej, jdeme do Punta," i když se to tu už tak nejmenovalo. Takže jsme oslovili Ondru, zeptali jsme se ho, jestli mu nebude vadit, že by to tady bylo zase Punto.

Vanja: Jemu to nevadilo, a nám přišlo skvělý i takhle navázat na historii a odkaz tohohle klubu. A nakonec si myslím, že to byl úplně nejlepší nápad! Tenhle prostor je prostě Punto, a doufám, že to tak zůstane už navždycky.

To je fajn, že jste takhle navázali a zvolili zaběhnutý název, protože proč vymýšlet nový, který nikdo nebude znát... Co byste na závěr řekli našim čtenářům? Chtěli byste je pozvat na nějakou zajímavou akci k vám do Punta?

Vanja: Především bychom rádi pozvali lidi kdykoliv, na konkrétní akci ani tak nezáleží. Ať už jen na pivko, nebo na nějaký kvalitní rum, tak třeba i na nějakou zajímavou muziku. Máme otevřeno od pondělí do soboty, a od středy do soboty je to i s DJským doprovodem. Na program se můžete podívat na našem FB profilu nebo na našich webových stránkách.

Paráda, tak já vám děkuju za rozhovor a přeju, ať vám to tady šlape i nadále a hodně štěstí do dalších dvaceti let!

Vanja + Hany: My taky děkujeme a jde se na pivo! :)

Ptal se stanjah v září 2016.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016