ROZHOVOR

 

Thomas Tesla: "Byla to velká náhoda..."

Thomas Tesla je dlouholetý DJ, promotér a šéf labelu Republic Artists Records, který žil přes 10 let v Londýně, kde se úspěšně etabloval na tamní techno scéně. Před pár lety přesunul své působiště zpět do Prahy, kde dále rozvíjí svůj label a pořádá párty v Chapeau Rouge. Navíc minulý rok založil obchod s vinylovými deskami Gram Records, o kterém si budeme dnes s Tomášem převážně povídat...

 

Zahřívací otázka na Tebe, Tomáši... Jak se daří a na čem zrovna pracuješ?

Daří se mi dobře, díky. Minulý pátek jsme z obchodu streamovali warm-up k párty v klubu Wildt, kde jsem hrál, tento týden pořádáme akci FIX v Chapeau Rouge. Tento měsíc streamujeme v podstatě každý pátek, k tomu budeme 18. května slavit první výročí Gram Records. Do toho dávám dohromady kompilaci k desátému výročí mého labelu Republic Artists, a samozřejmě jsem každý den v obchodě...

Thomas Tesla

Mohl bys nám říct něco o sobě, abychom věděli, kdo vlastně za Gram Records stojí? Jak ses vlastně nachomýtnul k elektronické hudbě?

Hudba a aktivity kolem DJingu jsou můj "full time job" už přes 12 let. Od té doby, co jsem se v roce 2002 přestěhoval do Londýna, kde jsem byl doslova pohlcen tamní scénou... Hned první noc jsem se ocitnul ve známém klubu Camden Palace na hard house party - legendární akci Frantic. Už na tomto večírku jsem se seznámil s promotéry a DJs, ale to jsem ještě žádné plány ohledně působení na scéně neměl.

Jak ses tedy dostal ke hraní, k pořádání akcí a k vlastnímu labelu?

Jednou jsme šli po akci v klubu Turnmills na after party k DJ Shortymu, který v současné době vede v Plzni server NUbreed, ale tenkrát pořádal akce v Londýně v teď už zavřeném klubu Public Life. Na té after party jsem u něj uviděl gramce, a tak jsem se zeptal, jestli bych si mohl zkusit zahrát. Vůbec jsem nevěděl, že se do sebe dají různé tracky takhle míchat, že máš dvě desky na gramofonech a přes mixák si to můžeš dát dohromady. Asi na třetí pokus se mi konečně podařilo srovnat beat a uslyšel jsem tak obě skladby smíchané do jedné. To byl moment, kdy jsem si řekl, že bych to chtěl zase někdy zkusit. První gramce, mixák a pár techno desek jsem dostal úplně zadarmo od našeho společného kamaráda Maxe Sofky.

Thomas Tesla

Co tě vedlo k návratu z Anglie zpět do České republiky?

Začal jsem po letech cítit potřebu vrátit se zpět, navíc jsme s přítelkyní čekali dítě a přáli si, aby se narodilo a vyrůstalo tady. S přítelkyní jsem se seznámil v Barceloně, ona tam žila už devět let, ale přestěhovala se za mnou do Londýna, kde jsme spolu žili dva roky, dokud jsme nečekali malého Tomáše. Po návratu do Prahy jsem hledal prostor, kam bych mohl přestěhovat studio, kancelář a všechny krámy a desky, co jsem ještě měl v Londýně. Po pár měsících v Michli jsme se přesunuli na Vinohrady, kde jsem zaznamenal prostor, který byl sice pro moje účely celkem velký, ale nájem byl OK. Už při první prohlídce jsem přemýšlel, jak by se dal ten prostor dál využít a vinyl shop mi také proběhl hlavou, ale bylo to tak 50:50.

A jak se tedy zrodil nápad otevřít obchod? Co byl ten hlavní impuls? Neměl jsi obavy, že tě to finančně zruinuje?

Byla to velká náhoda. Sbírám desky Levona Vincenta a jedna byla na Discogs k mání za velice dobrou cenu a prodejce z ČR. S tím dotyčným jsem vykomunikoval předání v Praze, a tak jsem se seznámil s DJem Sta, který, když ten prostor uviděl, měl také hned jasno. Také jsem chtěl prodat nějaké staré desky, o kterých jsem věděl, že je už nebudu nikdy hrát. Přítelkyně tu myšlenku od začátku také podporovala, dokonce bych řekl, že mě k tomu nenápadně popostrkovala. :) Ohledně financí jsem byl už od začátku připravený na ne úplně růžový scénář.  S počátečními investicemi, které jsem vložil do rekonstrukce prostoru, se to zatím ještě nezaplatilo. Pokud se ale budou prodeje vyvíjet stejně jako doteď, tak by to mohlo být dobré a do roka by se náklady mohly splatit (zaťukání na dřevěný stůl, pozn. aut.). Oproti minulému roku máme dvojnásobný obrat a snažíme se pořád rozšiřovat sortiment. Začínali jsme na nějakých 4.500 položkách a teď jich máme 6.000.

Gram Records

Výběr ve tvém obchodě je hodně "DJ friendly", ale najde se tu od všeho něco. Na co se hlavně zaměřuješ, když objednáváš nové desky?

Žánrově se snažím jít mnoha směry, ale elektronika bude v Gramu samozřejmě vždycky stěžejní. Protože se na scéně pohybuji relativně dlouho, tak mám hodně známých, co vlastní labely a vydávají vinyly jak v zahraničí, tak u nás. Od nich beru desky přímo - je to o dost levnější než přes distributory a také je to dobré pro zachování jakési kontinuity. Hodně mě nasměrovávají i samotní nakupující. Řekněme, že jsem silný v house music a technu, ale v oblasti disca nebo funku mi radí ostatní DJové a posílají mi tipy, na co bych se měl zaměřit. Nebo jednou sem přišel kluk, co nakupuje drum´n´bass, a jelikož se v nových věcech v tomto směru moc nevyznám, tak mi začal radit, co bych měl pořídit. Všechno, co mi doporučil, se prodalo, a tak se od příštího měsíce začneme více zaměřovat i na tento žánr. Další je zase expert na český a slovenský hip-hop, takže cokoliv mi doporučí, kupuji. Tyhle tipy si ale samozřejmě kontroluju a prověřuju, jak je daný producent schopen nosič prodat. Dále pro zákazníky objednáváme přímo z distribucí jako je Deejay.de nebo Juno, a nebo mi do obchodu dávají labely desky do komise.

Provozujete i bazarový prodej, nebo se soustředíte čistě na novinky? Existují nějaké rarity které se u vás dají vyhrabat? :)

Děláme bazarový prodej, a řekl bych, že je to momentálně 70% bazar a 30% nové desky. DJové mi sem často nosí své staré desky, které od nich odkupuji. Raritní věci tady samozřejmě máme, ale budou něco stát... :)

Gram Records

Jak vnímáš konkurenci?

Myslím, že čím více bude v Praze vinyl shopů, tím více může přibýt budoucích zákazníků, protože vinyl u nás má ještě potenciál se více zpopularizovat. Nebylo by na škodu, kdyby přibyl další obchod, protože by mě to třeba donutilo k dalšímu zlepšení. Na Prahu je jich podle mě pořád málo, i když jsem se setkal i s opačným názorem.

Kolik vás v Gram Records pracuje?

V Gramu pracujeme dva. Já a Honza. Já nakupuji desky, jednám s labely, vyřizuji online objednávky, starám se o Gram Records "cyberprostor". Honza je většinou v prodejně, zadává nové zboží do systému a zároveň odepisuje, čistí a cení desky, a taky balí cigára. Honza byl vlastně od začátku velice častý zákazník, který nakupoval hodně desek. Jednou se zmínil, že zrovna skončil v práci a dává si teď pauzu. Bylo to před Vánoci, potřeboval jsem pomocnou ruku v obchodě, a tak jsem mu nabídl, jestli by u mě nechtěl chvíli pracovat. V té době jsem zrovna dodělával webové stránky a potřeboval jsem naházet do databáze asi tak 4.000 titulů. Honza na to vlítnul a začal doplňovat zboží na online shop, pak i prodávat a nakonec tu už zůstal.

Gram Records

Jak jsi zmiňoval na začátku, v Anglii jsi DJoval a pořádal akce. Co to bylo za párty a jaký žánr vlastně preferuješ ty?

Akce a label stále pokračují. Když jsem žil v Londýně, tak jsem pořádal párty Republic Artists jednou za rok i tady v Praze v Chapeau Rouge. S mým návratem do ČR se začala frekvence párty zvyšovat a teď můžeš slyšet RA gang v Chapeau každý druhý měsíc. Tenhle rok jsem navíc rozjel novou akci FIX, která je na rozdíl od RA zaměřena čistě na berlínský zvuk. Osobně hraji převážně house a techno, ale k poslechu mám rád různé žánry - od hip-hopu, zlomených beatu, ambientu až po funk, afro-beat, synth pop, jazz nebo psychedelic rock.

Které interprety na párty zveš nejčastěji? Kamarády ze zahraničí?

Na akce převážně bookuji interprety, kteří vydávají u Republic Artists Records a DJe, které jsem viděl a slyšel na různých akcích u nás nebo v zahraničí. Někdy se zadaří a přijedou čtyři nebo i více zahraničních hostů, někdy třeba jenom dva.

Republic Artists

A co tvoje labely? Máš na ně ještě čas a nějaké plány do budoucna?

Momentálně se zaměřuji jen na Republic Artists, sublabel Wasabi Generals jsem zatím uložil k odpočinku. S Republic Artists Records je plán stejný jako posledních 10 let - dělat párty a vydávat muziku.

Ještě zpátky k deskám a obchodu... Jaké jiné aktivity kolem obchodu ještě pořádáš? Vím, že například na Facebooku pravidelně vysíláte hudební stream z obchodu. Co třeba Record Store Day? Zapojujete se do této celosvětové iniciativy?

Ano, pořádáme v obchodě pravidelně streamy. Měli jsme tady hodně povedených akcí, křty desek a skvělé hosty. Vždy je to spojené s něčím - většina streamů se týká releasu na nějakém labelu, nebo umělce, který zrovna něco vydává. Také pořádáme warm-upy pro akce. Mrkněte například na stream ku příležitosti vydání Hybrisovo EP "Iceworm" u značky Metalheadz. Do Record Store Day jsme se tento rok nezapojili. Tato událost pro mne vždy znamenala spíše svátek pro ty, co desky pravidelně nenakupují. Lidi jdou do obchodu jen ku příležitosti Record Store Day a stojí tam velké fronty na desky, které se dají koupit i normálně. Ale chápu ten komerční dopad na prodeje a celkovou popularizaci vinylu. Některé obchody přežívají díky Vánocům a Record Store Day, takže je vlastně dobře, že existuje taková bublina a lidé, co si desky běžně nekupují, jdou a nějaké peníze v obchodě nechají. Příští rok ho tedy asi taky uděláme... :)

Republic Artists

Můžeš nám prozradit pět svých nejoblíbenějších desek posledních dní?

Levon Vincent - "NS-20" (Novel Sound)

Mr. G - "That Cold Sweat EP" (Phoenix G)

VA (Toma Kami, Pablo Marco, Liem & Eddie Ness, K-Lone ) - "Rivershells" (Banoffee Pies)

Satoshi & Makoto - "Cz-5000 Sounds And Sequences" (Safe Trip)

Deke Tom Dollard - "Na You" (Hotcasa)

A co česká produkce? Jak té se daří na vinylu? Dal bys dohromady také pět desek?

V současné době vychází tolik dobrých věcí, že musím napsat alespoň 7 titulů:

Citty - "Glaciers EP"

Pluge, Spigl – "Dfnc EP"

Silhouette – "Lost In The Circle (Extract)"

Adam Urban & Aficionados - "AB Origine" (Humble Grooves)

Oliver Torr – "Muswell" (Carelabel Records)

Sacred Ground – "Dispatcher EP"

Roman Rai – "Perceptions Of Delusion EP" (Deepwave Records)

Thomas Tesla

Blížíme se do finále. Mohl bys na závěr zhodnotit první rok Gram Records a prozradit, co chystáš u příležitosti tohoto výročí?

První rok předčil moje očekávání na mnoha úrovních. Plán do budoucna je pokračovat a rozšiřovat nabídku. Oficiální výročí proběhne v pátek 18. května od 13:00. Na všechny desky bude ten den sleva 10 - 30%. Je připravený hudební program, kde vystoupí Eva Porating, St. Jakob, DJ Schwa, The Animal Print, Culture Pizza, Sta, Asi, Jan Cihal a já. Celou akci budeme streamovat, takže jestli to někdo do krámu nezvládne, tak na nás mrkněte online!

Děkujeme za rozhovor a přejeme ti hodně štěstí do budoucna!


Ptal se rudy v květnu 2018
.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016