ROZHOVOR

 

JAM: "V Mark Spoonovi jsem měl skvělého kamaráda..."

Těžko bychom našli někoho, kdo zažil devadesátá léta (nebo aspoň trochu sleduje elektronickou muziku) a zároveň by neznal duo Jam & Spoon. Projekt, který se proslavil nejen v průběhu 90´s rave éry, ale byl megaúspěšný i v komerčnější hudební sféře. Mark Spoon nás bohužel v roce 2006 opustil, ale Jam El Mar alias JAM to naštěstí nevzdal a je hudebně aktivní i nadále. Je až s podivem, že dosud nikdy nehrál v České republice! To se však změní a konečně ho naživo uslyší i naše publikum. Historicky poprvé v ČR zahraje 5. října na akci Time Travel Rave Vol.2 v brněnském Boby Centru. Při této příležitosti ho spolupořadatel akce Honza Köhler alias DJ Killer vyzpovídal, a tak už známe odpověď na nejednu všetečnou otázku... Hezké čtení!

 

Jak se máš, Jame a jak trávíš letošní léto?

Díky, mám se výborně. Jsem vyloženě letní typ, takže si teď užívám neobvyklé, ale příjemné tropické počasí. Tohle je přesně pro mě. :)

Jam El Mar

Stále jsi aktivní v tvorbě muziky, nedávno jsi vydal nové tracky jako třeba "Touched By Fire". Jak se tvá tvorba změnila ve srovnání s prací na vašich klasikách?

Tvorba je teď mnohem víc o detailech. Díky dostupnosti počítačů máme dnes možnosti, které byly v době, kdy jsme začínali, tak trochu science fiction. Dnes jsou zvuky a pluginy dostupné pro každého a za nízké ceny. Když jsem začínal, bylo opravdu velké privilegium mít nějaké databáze zvuků nebo nástroje pro tvorbu hudby a všechno to bylo extrémně drahé! Takže se i pro mě produkce hodně změnila - musíte tomu věnovat větší úsilí než dřív.

Jak vzpomínáš na "zlaté devadesátky", kdy jsi tvořil hudbu společně s Markem Spoonem?

Samozřejmě to byly báječné časy! V Mark Spoonovi jsem měl skvělého kamaráda a zároveň kvalitní protějšek pro mou práci. Když se díváte zpět, ve vzpomínkách vše vidíte v lepším světle. Faktem ale je, že v tu dobu byla elektronická klubová scéna ještě na začátku, z velké části neobjevená. Takže jste snadněji našli význam v tom, co jste dělali, protože pro to byl zkrátka prostor. Také jednotlivé styly se teprve formovaly, vše bylo možné, neškatulkovalo se tolik jako dnes. Bylo to pro lidi úžasné, když jste třeba zkombinovali breakbeat s africkými bubny a středověkými chorály. To byly časy, kdy DJs měli možnost se vyjádřit a znali smysl své práce.

Jam & Spoon

Co považuješ za svůj opravdu největší hit?

Když to vezmu z ekonomického hlediska, tak "Right In The Night", ale náš remix "Age Of Love" položil základní kámen pro Jam & Spoon. To je tedy asi náš největší hit!

Co si myslíš o vývoji elektronické muziky od devadesátých let a o dnešní generaci DJs?

DJing se stal mnohem profesionálnější, ale zároveň dostupnější pro kohokoliv. Když dnes přijedeš do Berlína, najednou je z každého DJ. :) Ale vážně... Dnešní technický pokrok prostě všem usnadnil dostat se do světa DJingu. Dnes už s sebou nevozíš kufr vinylů (pokud tedy nejsi vinylový DJ, což je chvályhodné). Teď máš s sebou jen laptop nebo dokonce pár USB disků a elektronická hudba je dnes miliardový byznys. Pokud jsi jen DJ, tak fajn! Pokud chceš být ale DJ-superstar, musíš být top třída taky v marketingu, sociálních sítích a produkci... To tě zaměstná na 120% 24 hodin denně!


V říjnu vystoupíš úplně poprvé v České republice, na párty Time Travel Rave Vol.2 s Marushou, Dune a dalšími. Co očekáváš od své premiéry u nás?


Rozhodně budu připraven a vydám ze sebe to nejlepší, abych rozjel skvělou párty! S kamarády, co tam hrají se mnou, to u vás určitě pořádně rozpálíme!

V tvých setech, jako je třeba Mayday 2017, nehraješ jen classic trance, ale také rave hity ve stylu "Hands on Yello". Můžeme od tebe čekat podobně našlápnutý set, nebo si připravíš něco speciálního?

Vždycky chci, aby to bylo něco speciálního! Určitě přivezu i nějaké nové věci jako třeba remixy mých starších tracků. Cokoliv, co lidi přivede k tanci a k pocitu štěstí bude super! :)




Přejeme ti hodně štěstí a těšíme se už brzy na viděnou!


Také díky a už se moc těším, že konečně zahraji pro vaše skvělé publikum... Uvidíme se tam!


Ptal se Honza Köhler v červnu 2018.

foto: archiv

Německý DJ a producent JAM se představí historicky poprvé v České republice a to 5. října na akci Time Travel Rave Vol.2 v brněnském Boby Centru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016