ROZHOVOR

 

Tom P & Sla_m: "To víš, Příbram není Praha..."

Dvojka Tom P a Sla_m patří mezi hlavní postavy elektronické hudby v Příbrami a okolí. Pořádají vlastní akce a jejich stěžejním žánrem je už dlouhá léta house. Nejen o začátcích této DJské dvojice, ale i o tom, jak to vypadá v Příbrami s elektronickou hudbou, jsme si před pár dny popovídali...

 

Na rozjezd tradiční odlehčující otázka, kluci. Jak se vám daří v novém roce?

Sla_m: Nový rok je pro mě zatím velmi skvělý, užívám si práci, užívám si čas s přítelkyní a velkou pohodu. No stress! :)

Tom P: Nový rok začal v pohodě, tak snad to vydrží...

Teď už se pojďme přesunout k muzice. Jaká byla vaše cesta k elektronické hudbě a kdy u vás přišel ten okamžik, že jste si řekli, že elektronika bude to pravé?

Sla_m: Já začal s elektronickou hudbou kolem patnácti let, samozřejmě přes kamarády, kteří mi v té době ukázali, že existuje něco jiného než kapelky. Elektronika mě zaujala a ovlivnila můj život natolik, že už se jí nikdy nevzdám, nebo už mě spíš nikdy nepustí. Jak se říká, elektronická a taneční hudba si našla mě. :)

Tom P & Sla_m

Tom P: Úplně první setkání s elektronickou hudbou přišlo někdy kolem šestnáctého roku. S kamarády jsme přišli do dnes už zaniklého klubu Simply a hráli tam tuším "Majáči" (Mayapur Sound System). Ale lví
podíl na tom má starší brácha. Vzal mě na první velkou párty a tam jsem poznal, že elektronická hudba mě naplňuje. Ta atmosféra mě tehdy úplně pohltila!

Znám vás oba primárně jako house DJe. Byl pro vás house vždycky tím stěžejním žánrem, nebo jste se k němu propracovali přes jiné styly elektronické hudby?

Sla_m: Asi jako každý DJ si projde více změnami, začátky u mě byly rychlejší, tedy od techna až po elektro ála Boys Noize, Bloody Beetroots a další. To mě před deseti roky drželo docela dlouho a po pár letech, jak to tak bývá, přišlo zpomalení a pomalejší stránky house music, hlavně deep house.

Tom P: U mě byl house a jeho odnože vždycky stěžejní.

A jak vlastně vypadala vaše cesta k DJingu?

Sla_m: Ta moje cesta byla jednoduchá, jelikož jsem se pohyboval v okruhu kluků, kteří pořádají můj nejoblíbenější festival Kačeři. Byl jsem u zrodu tohoto festivalu a někdo přeci musel hrát na prvním ročníku, ne? :) Začátky byly o nějakém půjčení si jakékoliv techniky stylem "hlavně, že to hraje", zapojilo se to a hrálo se z kompu, z desek, z CD playerů Pioneer 200 a lidi se bavili!

Tom P: Dlouhou dobu jsem byl spíš posluchač a jezdil jsem se na párty hlavně bavit. Pak ale nastalo období, kdy přišla vlna výše zmíněného elektra a mě tohle "vrzání" hrozně nebavilo. Mimochodem od Martinových setů jsem po dvou skladbách odcházel. :) Tenkrát jsem oslovil kamaráda Honzu Veselého aka John Happy, který tehdy patřil mezi kmenové DJe Kačerů, ten mi zapůjčil techniku a já začal pilovat mixy, abych mohl tlačit do lidí hudbu, kterou mám rád já...

Vzpomenete si ještě na své úplně první hraní? Jak to vidíte s odstupem času?

Sla_m: První ročník festivalu Kačeři, techno asi pro 8 lidí, ale jak už to tak bývá, moc si toho nepamatuju. Myslím, že je to asi tak 13 let...

Tom P: Jasně, vzpomenu... Brácha si ještě s kamarádem u nás ve městě otevřel Growshop, a jelikož chtěli oslavit první rok fungování, tak se udělal mejdan i s muzikou. Bylo to asi pro dvacet lidí a psal se rok 2012.

Sla_m

Oba pocházíte z Příbrami. Jak to vypadá s tamní klubovou scénou?

Tom P: To víš, Příbram není Praha... Všeobecně mám pocit, že se u nás ve městě chodí lidi bavit čím dál méně. Nicméně párty se u nás pořádají a věrní chodí. S Martinem děláme nepravidelnou akci s názvem Ether, snažíme se vždy domluvit nějakého hosta, který je v našich očích zajímavý a příbramskému publiku tak dopřát odpovídající kvalitu. Měli jsme tu Josefa Sedloňe, Biodana, Cubika nebo třeba Dana Cooleyho. Lidi se snažime přilákat i místem, takže poslední letní Ether proběhl jako rooftop párty s výhledem na celé město.

Sla_m: Naprostý souhlas s Tomášem...

Máte nějaký svůj oblíbený klub, kam třeba vždycky rádi chodíte hrát? Kam byste případně pozvali naše čtenáře?

Sla_m: Klub Za5dvanáct v Příbrami - to je správný underground!

Tom P: Absolutní souhlas!

Kdybyste si mohli vybrat několik interpretů k sobě na párty, se kterými jmény byste si rádi zahráli? A kdo jsou třeba vaši oblíbení producenti, jejichž tvorbu pravidelně sledujete?

Sla_m: To je těžká otázka... Takových jmen je! Sleduju třeba labely Keinemusic, Anjunadeep, Einmusic, KateMukke a teď novější Fryhide. Taky se snažím hledat nové značky, které mě chytnou, jak se říká, za srdce a pár nových neoposlouchaných v kapse mám. :) Líbilo by se mi hrát například na festivalu, který pořádá label Anjunadeep, a za hraní někdy večer bych byl fakt šťastný. Když totiž vidím videa z tohoto festivalu, a hlavně tu atmosféru tam, tak to je přesně pro mě! Ale kdo by si nechtěl na takové akci zahrát, že?

Tom P: Z tuzemské scény je to určitě Roman Rai nebo IM Cyber. Co se týče zahraničních DJs nebo producentů, tak za mě to budou rozhodně Andhim, Armen Miran nebo Blond:ish, ale klidně bych si pinknul i DJ set s Bonobem. :)           
Jaký máte názor na současnou podobu tuzemské elektronické scény a jakým směrem se podle vás bude do budoucna dál ubírat?

Sla_m: Současná podoba tuzemské elektronické scény se odehrává převážně v Praze, a za mě musím říct, že je spousta kvalitních jmen, na která si rád zajdu. Lidi začínají více produkovat, což mě baví, kluci vydávají svoje věci, které pak hrají. Někdo může tvrdit, že scéna stagnuje, ale můj názor je, že ani náhodou. Pořád se někde něco děje a navíc je kvalita vzestupná! Problémy má samozřejmě elektronická scéna v menších městech a i my můžeme potvrdit, že u nás jsou spíš lidi, kteří si zajdou poslechnout devadesátky, než abychom vyprodali klub na house music. Pár věrných se ale vždycky najde!

Tom P: Z mého pohledu je stále co nabídnout. Jsou tu kvalitní DJs, dost jich dělá svoji hudbu a samozřejmě své akce napříč všemi styly. A není to jen o parties! Nedávno jsme byli na koncertě Jana Blomqvista a jako support měl Bratry, kteří byli skvělí! Takže se i u nás najdou tyto živé elektronické projekty a tomu já hrozně fandim!



V tom případě co vy a vlastní produkce?

Sla_m: I já se snažím dělat svoje věci... Loni jsem si pořídil novou techniku, tak aby to bylo alespoň více profi, a moc mě to baví. Jen ten čas, to je žrout... Pár věcí mám rozdělaných, tak se teď soustředím na správný mastering a to bude trvat asi dost dlouho na to, abych se dozvěděl vše, co chci. A třeba se to ani nikdy nedozvím. :) Mám pár plánů do nového roku, tak uvidíme, jak se mi to podaří. Chceme s Píčkem (Tom P) složit i něco společně. Mám totiž pocit, že by to mohlo stát za to. Tomáš hrál dříve na klarinet, tak ten bychom tam chtěli také nějak zakomponovat...

Tom P: I já s vlastní produkcí trochu koketuju, ale v tomhle směru jsem stále začátečník. Byli jsme vždycky muzikantská rodina, takže k hudbě jsem měl opravdu blízko. Člověku se v hlavě honí spousta nápadů a melodií, které by se daly použít, ale u mě nastavá problém se softwarem jako takovým. Je nutnost u toho sedět, a toho času je málo. Naopak Martin je v tomhle dál než já, proto si myslim, že by nám to mohlo klapat. Já dám nápad, on ho zpracuje, uvidíme, jak to půjde. :)


Vaši aktuální TOP 5 a TOP 5 vašich srdcovek dáte?

Sla_M: Nedám, omlouvám se. Nemám Top 5, já mám Top 1000. :) Ale dnes ráno jsem si pustil tohle: Sash BBC, Caspar, Ugur – "The Vibe of Beirut" (Paradoks remix). To je boží skladba!

Tom P: Tracků je opravdu dost, ale pokusim se aspoň něco vypíchnout z toho aktuálního, co mě momentálně bavi: Arkady Antsyrev – "Hvost" (Original Mix), DSF – "Acacia" (Original Mix). Co se týče srdcovek, těch je taky dost. Za mě ale rozhodně Wubble U - "Petal". Track bohužel dost zkomerčněl, ale jinak je to naprosto geniální a nadčasová skladba...

Kde vás můžeme v nejbližší době vidět a slyšet? Chystá se nějaký mejdan?

Sla_m & Tom P: V únoru chystáme opět Taste Session v bistru Rynk. Lidi přijdou sednout, dají něco dobrého a poslouchají až do večerních hodin. A březen se ponese v duchu naší už tradiční akce Ether, kterou se snažíme pořádat na netradičních místech v Příbrami, tak uvidíme, kam nás Ether zanese tentokrát.

Co byste poradili začínajícím DJům do jejich začátku?

Sla_m: Že není kam spěchat. :)

Tom P: Jít si za svým cílem, vydržet a nenechat se ničím ovlivnit...

Tom P & Sla_m

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máte nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Sla_m: Čtenářům přeji, ať mají rok plný skvělé hudby, rok plný těch pravých přátel, spoustu tance a hlavně to zdraví.

Tom P: Především bych jim chtěl popřát hodně zdraví, to je opravdu nejdůležitější. Ale taky spoustu dobré muziky, radosti a stěstí.

Díky za rozhovor a ať vám to hraje!

Sla_m & Tom P: My děkujeme a brzy někde navi!


Ptal se stanjah v lednu 2019.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016