ROZHOVOR

 

Rozhovor s Dahem a Gingerem nejen o vinyl shopu Nula2

Jabloneční "murder boys", Daho s Gingerem, jsou nejen výborní DJs, nekompromisní jak ve svém výběru kvalitní hudby, tak i ve svých názorech. Už po léta stojí za "telefonickým a mailovým" vinylshopem Nula2, který v posledních měsících minulého roku získal i svou webovou tvář na www.nula2.cz. Velký rozhovor s Dahem a Gingerem připravil Pav.

 

Nula2 DJ Shop - Daho a GingerKdy se vlastně zrodil nápad začít šířit ve větším množství hudbu, kterou máte rádi? Kdo je za to zodpovědný?

Těsně před koncem minulého století! Už od počátku našeho hudebního snažení jsme měli problém probabrat se k tomu, co by jsme skutečně chtěli sami hrát. Nakonec to tedy dopadlo tak, už jsme nechtěli být odkázáni pouze na mizernou nabídku tehdejších vinyl shopů a začali jsme se po dobrých zdrojích desek pídit sami.

Poprvé jsme byli pro desky ve Vídni 02.02.2000. V datumu bylo pohromadě víc než dost nul a dvojek, takže proto název Nula2! V této době jsme měli ještě jednoho parťáka, který ovšem zanedlouho naší firmičku opustil.

Od začátku jste se vlastně ani nemohli nazývat obchodem, že? Kde a jak jste měli desky a jak jste je vůbec nabízeli a prodávali?

Prvotní myšlenka a důvod byl vlastně skutečně jen hlad po dobré hudbě, tedy deskách. Jezdili jsme pro radost naši a pár velmi dobrých kamarádů. Byla to spíše charitativní činnost : ) Až po celém roce jsme začali uvažovat více obchodně a vozilo se i na objednávky dalších lidí. Do této doby nikdo nepočítal s nějakými zisky. Věnovali jsme se plně spíše djingu.

Daho a GingerJste asi jediní, kdo v ČR drží se zákazníky tak úzký kontakt pomocí telefonů. Nejspíš to je tajemstvím vašeho úspěchu. Setkali jste se někdy i s opačnou (zápornou) reakcí na telefonáty?

Tento způsob prodeje vznikl právě z výše uvedeného důvodu. (vozilo se pro pár přátel, které bychom spočítali na prstech jedné ruky) I když jsme chtěli naši zákaznickou klientelu rozšířit, nebylo třeba od této formy ustoupit. Ukázala se jako vyhovující. Kamenný obchod v Jablonci, nebo okolí by neměl smysl a i časově jsme se nechtěli tak vázat. Všechno má svoje plus i mínus. Kontaktům se zákazníky se věnuji z drtivé většiny já (Daho). Postupem času jsem se naučil, jak s kým jednat a vkus většiny zákazníků velmi dobře znám. V druhé části otázky asi narážíš na to, že se u nás nedali desky po telefonu poslechnout, že? Jistě. Vždy jsme nabízeli to, za čím jsme se stoprocentně stáli a to byl základ. Nikdy jsem si nemohl dovolit vychválit nějakou horší desku, protože bychom okamžitě ztratili důvěru onoho člověka. Dlouho jsme pak lidem slibovali web Nula2, kde budou moci desky i předem slyšet...

Jaké máte kdo role v Nula2?

Možná by si někdo mohl myslet, že Nula2 je jen Daho. Hluboce se ale mýlí!!! Ginger stojí za objednáváním a komunikací s distribucemi. Je to často tak složitá a nevděčná práce, že si to jen s těží někdo dokáže představit. Vůbec celý proces dostat desky k nám je občas šíleně komplikovaný. V současnosti také "láduje" stránky a dohlíží na finanční transakce s Dodavateli. Daho má na starosti odbyt a komunikaci s odběrateli. Jeden bez druhého by jsme nebyli Nula2, ale "nula". : )

Ale zpět k přítomnosti. Jaké je Nula2 teď?

Před půl rokem jsme se přestěhovali z šílených podmínek do regulérní kanceláře a skladu pohromadě. To nám rozhodně jen prospělo. Po více než ročním startu a několika nezdařilých pokusech spustit web se nám nyní podařilo uvézt do provozu plně funkční stránky Nula2. To s sebou přináší hromadu radostí, ale i starostí, jako asi každá práce. Stránky se stále vylepšují a dokončují. Dá se vyhledávat podle daného labelu, nebo interpreta. Od minulých pokusů o stránky se ty nové liší i v tom, že se dá bez problémů poslechnout většina desek. Připravuje se sekce bazar. Lidé se na stránkách dozvědí novinky, které pro ně chystáme i všemožné klepy ze scény. Rovněž tu najdou informace o bookingu Daho & Ginger, včetně našeho partylistu.

Daho a Regis Vozíte stále ještě vámi oblibéné autory a labely nebo jste natolik rozšířili portfolio, že prodáváte i desky, které nijak zvláště vašim srdcím nepřirostou?

Sami se jako djs specializujeme na techno a elektroniku. To však neznamená, že nemůžeme prodávat i to ostatní. V počátcích jsme dost tlačili desky, které jsme sami hráli. To proto, že jsme si za nimi opravdu stáli. Naučili jsme si lidi na určitý zvuk a oni ho od nás i nadále vyžadují. Samozřejmě ale prodáváme a dovezeme všechno ostatní. Dnes se snažíme nabízet vše, co je nové. Vkus lidí je velice pestrý a přesně taková je naše nabídka. Ani co se týče hudebních stylů nejsme nějak striktně vyhranění. U Nula2 můžete objednat jak techno, tak i house, trance, Jungle, nebo hip-hop.

Jaká je tedy vaše aktuální nabídka?

viz www.nula2.cz. Například v současné době se pracuje na tom, abychom jako první v republice několik opravdu klíčových desek. Jde o novou dvoj-desku Jamese Ruskina na Blueprintu, nový Infrastructure Functiona a hlavně třetí díl "Britist Murder Boys" Surgeona a Regise!

Daho a GingerPostupně ze scény mizí giganti světových parametrů jako Integrale Muzique, Groovetech a naposledy teď největší z největších Prime. Co vy na to z pozice obchodníků?

Co na to tak asi můžeme říkat? Přidělalo to spoustu práce a starostí nejen nám, ale dalším firmám. Především však samotným producentům, kteří si museli hledat nové distributory. Někteří z nich už nechtěli nic riskovat a založili si vlastní distribuci pro svoje labely a labely svých kamarádů. Jiní šli po jistotě a upsali se firmám, které s jejich zvukem nemají zkušenosti, ale za to mají pevné základy v komerčnějším duchu. Na druhou stranu tahle situace dala šanci malým a neznámým firmám, s těmi teď navazujeme kontakty i my, takže naši zákazníci o žádné důležité tituly nepřijdou (viz. www.nula2.cz)

Byly Vánoce. Byly u Nula2 dárky?

U nula2 jsou vánoce už téměř druhým rokem každý měsíc!!! Vždy, když se posílají desky! Rozdali jsme nevídané množství promáků, ale jejich zásoby se zmenšují.... Pod stromeček jsme si dovezli Surgeon + Regis "British Murder Boys 3" na Counterbalance !!!

Máte nějaká předsevzetí do roku 2004?

Daho: Občas se bojím, že někdy přestanu mít radost z hudby, tak tedy aby tato radost přežila !!!

Ginger: si prý žádný nedává... :o)

Ptal se: Pav
Více info na www.nula2.cz
Soutěž o techno desky a CD - http://www.techno.cz/misc/clanek.php?id=5701

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016