ROZHOVOR

 

Rozhovor s DJem Monoidem

Jedním ze slovenských účastníků Red Bull Music Academy v Kapském městě byl DJ Monoide. Jako DJ hraje ostřejší techno, jako producent se věnuje spíše ambientu a minimal technu a jeho tvorbu je možno si i stáhnout z netu. Rozhovor exkluzivně pro techno.cz připravila LinDee...

 

DJ MonoideJak jsi se vlastně dostal na dráhu DJe a jak dlouho už působíš na scéně ?

Došlo k tomu tak nějak spontánně..v roce 2001 jsem poznal Davida ( dj dave.d ), který začal v té době organizovat akce I seek you pro začínající DJe v Dune v Bratislavě. Někdy v únoru 2002 mi dal po prvé šanci hrát před lidmi. Docela mi to šlo a tak jsem se rozhodl, že bych to mohl zkusit.

Ty hraješ hlavně techno... Na Slovensku je legendární „trojka“ Dalo, Tibor, Toky... Ovlivnili tě nějak, přímo nebo nepřímo ? Spolupracuješ s některým z nich ?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Nikdy jsem se však nesnažil nikoho z nich kopírovat. Největší vliv měli asi na moji produkci.

Nespolupracuji s žádným z nich, ale kdyby se tahle šance naskytla, velmi rád ji využiji.

Nedávno jsi absolvoval mezinárodní DJ workshop RBMA v Kapském městě... Vybrali tě na základě tvého DJ setu anebo na základě tvých vlastních nahrávek ?

Dle reakcí některých lidí si myslím, že zapůsobila spíš tvorba. Přece jen můj techno set, co jsem poslal na CD, byla pro některé dost silná káva, i když jsem se snažil vybrat ty nejměkčí desky :)

Měl jsem možnost se o tom přesvědčit i přímo tam, kde jsem hrál v klubech : Upstrairs, Lounge a Placebo. I přes to všechno respekt a uznání fungovali dále
… :)

Heiji Amber a MonoideV jakém směru tě ovlivnila účast na této prestižní akci a jaké máš z ní dojmy ?

Potkali jsme se tam djové a producenti z celého světa, vyměnili zkušenosti, názory, vlastní tvorbu a také předvedli své djské umění. Byla tam zastoupena elektronická hudba v celé své kráse a z ní jsem si i něco vzal. Bylo to velmi poučné.

Pozoroval jsi u sebe po návratu z Kapského města nějaký rozdíl v přemýšlení nad muzikou anebo nad svými sety ?

Žádný zásadní rozdíl v přemýšlení nepociťuji, přinutilo mně to jen trochu více experimentovat při hraní, protože v porovnání s ostatními účastníky jsem měl občas pocit, že hraji nudněji

Získal jsi v průběhu Akademie nějaké kontakty na promotéry, dje, producenty, vydavatele ? Bude mít akademie pro tebe nějaký přínos do budoucnosti ?

Získal jsem kontakt na Patrika Pulsingera z Vídně, který se stará o vydavatelství Cheap Records a které je svou „minimal“ myšlenkou mě blízké. Z hlediska polohy Vídně by to mohla být bezproblémová spolupráce. Také v blízké budoucnosti dojde ke spolupráci s některými účastníky na společných nahrávkách nebo remixech. Nechme se překvapit.

Kromě toho jsem si našel skvělé kamarády po celém světě a doufám, že mi to pomůže se více prosadit.

Studio Session with DJ MonoideV čem vidíš hlavní význam a přínos pro všechny, co se na RBMA účastnili ?

V získání nových zkušeností v djské, producentské nebo i v osobní rovině. A samozřejmě v získání nových kontaktů.

S kterými lektory jsi se v průběhu tvého turnusu setkal a který tě nejvíce zaujal ? Naučil jsi se něco nového, co přímo nesouvisí s tvým oborem ?

No lektorů bylo více, ale v paměti mi určitě zůstane Tim Westwood, na kterém jsme se i trochu bavili. Sým projevem připomínal namyšleného hip-op fracka z ulice, kterého zná každá roštěnka, co nám stále připomínal.. :) listen, son ! :)

Dalším byl Sebastian Niessen z Německa, který nám řekl něco o historii synthů a představil skvělý filtr, který jsem si hned i vyzkoušeli.

No a nakonec mi v paměti utkvěla velmi milá osoba Chantall, která vydává na britském labelu WARP pod pseudonymem Mira Calix.

Každopádně všichni byli skvělí a já jim moc děkuji.

Naučil jsem se pracovat se softem Ableton, který se mi v blízké budoucnosti moc hodí.

DJ Monoide spinningA nějaké super novinky z tvého hudebního života na závěr ?

Vydal jsem 13ti trackové album PERIODT na novém švýcarském free net labelu (realaudio.ch), který je směsicí ambientu, minimalistických struktur a minimal techna. Tracky jsou free a kdokoliv si je může stáhnout v 192kbit mp3 na http://www.realaudio.ch

V těchto dnech pracuji na druhém albu pro americký MAGNATUNE.COM, které bude opět v minimal duchu, také mám před sebou remixy pro Marka Furstenberga z německého net-labelu Thinner a našeho Alekse Svenssona.

V budoucnosti mě čekají společné tracky a remixy s kluky z (realaudio.ch) a Thinneru.

Co se týče hraní, mám za sebou velmi příjemné hraní v Čadci a čeká mě narozeninová party v klubu Terminal. Hraní je zatím méně, ale doufám, že se to v průběhu roku zlepší a mimo jiné chystám i jedno velké překvapení ...

 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016