ROZHOVOR

 

Lillou v Rusku

Rozhovor s DJkou Lillou o jejím hraní v Rusku.

 

Zdárek Jano. Pokud vím, hrála jsi nedávno  opět po nějaké době v Rusku.  Hrála jsi tam již po druhé a tento tento rok tě pro úspěch pozvali stejní promotéři. Můžeš nám popsat jak to minulý rok probíhalo?
Kde jsi všude hrála? Taky by mne docela zajímala atmosféra místních klubů.

PetrohradMinulý rok jsem byla v Petrohradě. Vlastně to bylo už předloni… bylo to těsně před Vánocemi. :) Měla jsem tam dvě hraní. Jedno bylo v komerčním klubu Plaza, byla to spíše taková diskotéka, party sponzorovala Becherovka, takže jsem se tam jako český produkt hodila. :) V klubu nebylo moc lidí, prý bylo moc teplo a lidi odjeli na venkov... No, bylo asi něco málo pod nulou.
Druhý den už ale bylo asi mínus 20... Další hraní bylo ve více undergroundovějším klubu jménem Par, kde jsem si to opravdu užila. Atmosféra byla vynikající, lidi to bavilo a velmi ráda na tuto akcičku vzpomínám. Ale to už je dost dlouho...

 

PetrohradCo místní DJs? Utkvěl ti nějaký v paměti? Jaké styly hlavně v Rusku frčí nejvíce?

Ani snad ne. Všichni DJs, s kterýma jsem tam hrála, nebo lépe řečeno se s nima střídala, hráli spíč komerční záležitosti, progressive, trance a tak, což není moje parketa. Ale možná snad jeden... vlastně ani nevím, jak se jmenoval, hrál v druhý místnosti, takovej mladej kluk, hrál docela dobře a já rozjetá jsem ho vyhodila, že chci ještě hrát... Netvářil se moc nadšeně, ale ani se mu nedivím... taky by se mi nelíbilo, kdyby mě někdo vyhazoval od gramců. :)
Jinak co se týče stylů, co tam frčí: myslím, že to je asi různé, podle místa. Mainstream je progressive, trance a tak. V Petrohradě je docela v popředí jungle a v Moskvě je největší underground techno. Ale asi se to tam taky dost vyvíjí a záleží na vlivu zvenku a na to, co bere lidi, který platěj... :) zřejmě jako všude jinde.
V létě je v Rusku docela dost festivalů a letos tam snad má být  i Creamfields.

A jak se o tebe ruští promotéři postarali?

Výborně. Nemohla jsem si ani minutu stěžovat.

Kde jsi byla hrát  tentokrát? Šlo o stejná místa jako loni, nebo jsi navštívila jiné kluby?

Tentokrát jsem byla hrát v Moskvě v klubu Zeppelin. Klub asi tak celkem pro 1200 lidí, hlavní sál  tak pro 400 a další 4 menší místnosti a restaurace, všechno průchozí. Jak jsem pochopila, je to jeden z těch klubů pro bohatší mládež. Neplatí se sice vstup, ale jako vstupenka ti zde postačí hodně nabitá peněženka a membership card, kterou si můžeš zakoupit za 1000 USD... Také ceny na baru jsou dost vysoké, takže zde platí dvojnásobně - bez peněz do hospody nelez.
V celé Moskvě je asi 12 klubů, což je při 10 milionovém městě docela málo. No, počítám, že jich tam bude asi víc, ale přesto, těch největších, nebo lépe řečeno těch co mají peníze, sponzory a můžou si dovolit  zahraničního DJe, takové jsou tam asi 3, nebo 4... A většina těchhle klubů mají stejný systém. Taky mě docela šokovalo, že v celé Moskvě je jen jeden obchod s deskami...
Jinak atmosféra v klubu byla opravdu výborná. Nejdříve jsem měla trochu strach, protože DJ, který hrál přejemnou se s tím moc nemazlil, hrál něco mezi hardhousem a progressive a já se bála, že obecenstvo moji hudbu moc nevezme. Ale nakonec jsme si to všichni moc užili, lidi byli spokojený, uvolněný,  já byla spokojená... Myslím, že to bylo pro ně zase něco nového a pro mě zaručeně taky. :)

A teď trochu z jiného soudku... Zajímalo by mne, co poslední dobou děláš? Jaké jsou tvé aktivity na poli taneční scény? Slyšel jsem, že se též pokoušíš o nějaké své písničky. Máš již něco dokončeného?

LillouUčím se, snažím se, pár věcí už mám dokončených, ale potřebovala bych nový počítač... :) Někdy mám období, kdy se na to vrhnu a mam spoustu nápadů, ale zrovna teď mě přepadlo takový absolutně netvůrčí období, navíc mě zlobí comp a tak... :)

A co muzika ostatních? Co tě v poslední době nejvíce nakoplo za desku?

V poslední době poslouchám tak od všeho něco. Dostala se mi do rukou nedávno kompilace Nightfunk od Lucase, dělaná pro XMAG, kde jsou různé české a slovenské projekty, což je velmi dobré a povzbuzující, jen doufám že takových kompilací vyjde v budoucnu víc a nejen pod záštitou XMAGu. Jinak za zmínku stojí  nové album Plastikmana.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016