ROZHOVOR

 

Rozhovor s DJem Džejárem a jeho nový set ke stažení

Na přelomu víkendu jsem s Petrem Dzinglem, promotérem festivalu Svojšice a DJem Džejárem, připravil rozhovor. Jako bonus exkluzivně pro nás Petr přichystal zbrusu nový set, takže kdo chce více vědet o tomhle zajímavým týpkovi a poslechnout si trochu pořádného techna, může hned...

 

Ahoj Petře, pro ty naše čtenáře, kteří tě ještě neznají, bych tě chtěl alespoň malinko představit. Je ti ??? let, působíš v oblasti Východních Čech jako DJ a jako promotér. Na jakých akcích se podílíš a s kým?

DJ DžejárJe mi 27. Jsem majitelem agentrury Dance Club Promotion - dcpromo. Pořádám pravidelně taneční akce v Kutné Hoře a Pardubicích. Společným projektem je open air festival Svojšice, na kterém se podílíme s kolegou Martinem (Dj Agent) stejnou mírou. Spelečně jsme také pořádali akci Massive Zlatopramen, která bude mít pokračování v Září v Praze.

Jak jsi se k techno hudbě dostal?

Celkem přirozeným vývojem. Dosti dlouhým a prokaleným.

Mimo pořádání vlastních parties se aktivně věnuješ Djingu. Jsi znám pro svoje nekompromisní, úderné a tvrdé pojetí techna… Je tomu pořád tak? Jaký hudební vývoj na sobě za poslední dobu pozoruješ?

Nekompromisní, úderné a tvrdé??? To mi připomíná nedávnou storku s Romanem z Roxy, kterého jsem se dotazoval na své hraní u nich v klubu. Bylo mi odpovězeno, že se o mě traduje, že patřím mezi nejtvrdší Dje u nás a to že klub zřejmě nepreferuje... Takže mě Roxy zase uniká... Půjdu se přiučit k manekýnům:-) I když já osobně to až tak necítím...

Jasně! Žádná změna. Stále nekompromisní, ale podle úhlu pohledu. Dovedu zahrát velmi ostře s vteřinovým mixem, zrovna tak však s minutovým, když to sedí. Je to vždy dané situací, časem, podmínkami, kdy, kde a pro koho hraju. Vkládám do toho dost citu, kdo má chuť, tak si ho najde a pochopí to. Nepatřím mezi cirkusáky zvedající ruce rozdávajíc úsměvy na všechny strany. Techno mám rád pro jeho podstatu a myšlenku, tak jak jí chápu a vidím já. Rád hraju! Vývoj? Začal jsem si mnohem více vážit kvalitních producentů.

Jak jsi se vlastně dostal k tomu být techno DJ?

Na začátku to byl Dj Aiffel, který mě dost nakopl! U něj jsem i nakupoval desky. Hrával jsem funky house. To bylo po dobu jednoho roku. Občas si ho zahraju, je to příjemná změna... Pak jsem slyšel hrát poprvé Agenta a bylo jasno. Dodnes si ho sakra vážím. V technu u nás nemá konkurenci! Už mu šlapu na paty:-)

Speciálně k tomuto rozhovoru jsi namíchal pro techno.cz nový set, jak bys ho popsal? Podle čeho jsi jednotlivé tracky vybíral?

Je to klidnější a temnější a tomu jsem i přizpůsobil track list. Set jsem míchnul jem pro Váš web...

Petr a Petr / DJ Džejár a synVím, že máš rodinu a co možná naši čtenáři nevědí, je to, že se ti před nedávnem narodil druhý syn. Jak to jde dohromady – techno, Djing, parties a rodina?

Je to hrubost! Neustálý zátah. K tomu navíc makame na Svojšicích... Teď je noc z Neděle na Pondělí 01.15hodin a já ti odpovídám a to se ještě občas budí starší prcek s tím, že něco slyší venku - sledování Predátora jsem mu už zatrhl. Někdy to je na palici, ale jsem spokojenej.

Pro spoustu lidí je pořádání parties a Djing cestou k jednoduchému a snadnému výdělku. Sám vím, že je to řehole a nevděčná práce a že je kurva těžký se uživit. Můžu se zeptat, jak jsi na tom ty? Dá se vůbec taneční hudbou a parties uživit?

Jo, je to kurva těžký! Je to regulerní obchod se vší parádou a špínou kolem! Parkrát jsem vydělal, někdy i prodělal. Průměrným standardem je patová situace. Kdyby nebylo hraní a okolní aktivity, nevěnoval bych se tomu. Baví mě to. Moc toho jinak neumím...

Obraťme list – kdo jsou tví nejlepší kamarádi nebo ti, se kterými rád spolupracuješ? V Čechách a v cizině?

Agent, Toky - tihle ti dva se vždy pořádně rozjedou a já je musím jako zodpovědny otec kočírovat. Lord Space, Mišo aka Tomi z Clubberu, Matrix je super, ale Nika je hezčí. :) Inigo Kennedy, Luke Sun, Damon Vallero, Takaaki Itoh, Loktibrada, Bosko, Johan Bacto, Craig Walsh. Byli vždy v pohodě a zbytečně neprudili, což jiní rádi dělají.

Poslední dobou se s live projekty i na naší scéně roztrh' pytel. Co ty? Chystáš něco?

Začal jsem. Snad ti odpovím tak za dva - tři roky. Mám málo času.

Už dlouho se mluví o úpadku scény u nás. Jak to cítíš ty? Pesimista nebo optimista?

Myslel jsem si to taky , než jsem zjistil podstatné. Žádná scéna není. Je to jen hudební odnož podléhající mnoha modním trendům a vlivům, jednodušeji řečeno. Takže teď už to raději neřeším.

Na čem jsi byl poslední dobou v kině?

Jako poslední to bylo 21 Gramů. Pecka... Víc teď nestíhám, i když jsem jinak častým návštěvníkem.

Co ti poslední dobou udělalo opravdovou radost od srdce?

Jasně! Zjištění, že OSA a Intergram nemají takové pravomoce, kterých se nechutnými postupy dožadují...

DJ DžejárNeodpustím si otázku, jestli čteš Techno.cz a pokud, tak jak často? A pokud jo, je něco, co děláme dobře a naopak něco, co je fakt špatně a změnil bys to?

Každý den chodím na internet. S vaší prací jsem spokojen, ale můj pohled je spíše obchodní. Ocenil bych nějaké pravidelné povídání o tvorbě muziky a tomu podobná témata. Možná by neuškodilo dělat vždy jednou týdně rozhovor s tradičním návštěvníkem klubů a parties. Zjistili bychom tak mnohé... Jinak Vás hodnotím velmi kladně.

A pokud bys měl nějaký vzkaz pro naše čtenáře, sem s ním!

Vím o nich! Jsou schovaní v lese. Viděl jsem je už dávno!

Ptal se: Dan Kafka
Odpovídal: Petr Dzingel - DJ Džejár

Set "DJ Džejár - Lost In The Night Wood" k poslechu (OGG streaming) a stažení: http://mp3.techno.cz/2004/DJ%20Dzejar_Lost%20In%20The%20Night%20Wood.ogg (47MB, OGG VBR)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016