ROZHOVOR

 

RBMA - rozhovor s DJkou Katchou

Poslední den římské RBMA jsem udělal rozhovor s DJkou Katchou nejen o tom, co jí letošní pobyt vlastně dal... A povídání to bylo fakt zajímavé.

 

Katcha a Rui - jamSedíme s Katchou ve foyeru právě skončivší letošní římské Red Bull Music Academy, kolem nás je šrumec, začíná se rozjíždět poslední večírek a my za téměř partyzánských podmínkách pácháme tento rozhovor. Katcha mi pak zmizela - hned za našimi zády se rozjel výborný hipový jam a Katcha si hned šla přisednout :)


DJ KatchaKatcho, kolikrát jsi zkoušela se na RBMA přihlásit?
4x

Jakou jsi měla strategii na vyplňování formuláře? Inspirovala jsi se od těch, kteří už dříve na RBMA byli?

Napoprvé, napodruhé jsem měla problém se seriózním zodpovězením všech otázek - myslela jsem si, že si ze mě v tom formuláři dělají srandu... Takže jsem si i já v odpovědích dělala srandu:) A letos jsem si už řekla, že budu odpovídat seriózně a dokonce se mi podařilo včas odeslat přihlášku.

Kdo ti první řekl, že to budeš zrovna ty, kdo letos poletí do Říma?

Lindee. Zavolala mi a rovnou to vybalila: "Pojedeš na RBMA". Bylo to ve chvíli, kdy jsem řešila svou práci a bylo to buď o tom, že tu práci budu mít nebo pojedu na RBMA. Bylo to těžké rozhodování, ale RBMA dostalo přednost a rozhodně nelituju. Nakonec to nebylo až tak těžké, ale v první chvíli jsem kvůli tomu ani nijak velkou radost necítila.

Co říkáš na kauzu fora RBMA na techno.cz?  (Ve fóru [http://www.techno.cz/tforum/forum.php?f=220] se mimo jiné horem dolem probíralo podezření ze zmanipulování výběru českých účastníků, pozn. Dan)

Dost mě to nemile překvapilo, hlavně mě udivilo to, co tam různí lidi psali. Třeba to, co psal Koogi - že je příliš starý, že by mu RBMA nic nepřinesla atd. Ale ani já jsem si vůbec nemohla představit to, co mi RBMA může přinést. Myslela jsem si, že se dozvím víc o technice, o kroucení čudlíků, ale o tom to tu vlastně moc nebylo. Podle Koogiho by na RBMA měli jet mladí, "nadějní DJs", kteří by takto měli dostat šanci. A o tom to tady taky není - jsou tady lidi jako Cedric - Francouz z Toulouse, kterýmu je 37, má vlastní label a hudbu dělá fakt leta a leta. A takových lidí nad 30 je tu spousta. Člověk není nikdy starý na cokoli...

Katcha, Rui, SelimTak o čem to tu tedy vlastně bylo?

To hlavní sdělení, které jsem si odsud vzala je toto: Když chceš dělat muziku, k
je úplně jedno, jakou máš techniku, ale důležité je se do toho naplno pustit, položit, přestat se nechat svazovat...

Já jsem na RBMA podruhé a pokaždé mě překvapí ten duch pospolitosti, soudržnosti a společného zájmu o hudbu... Jak to vnímáš ty?

Tady je 30 lidí, kteří jsou spolu celý den a noc, stále pohromadě, jsou z celého světa, z různých kulturních prostředí atd. A nedošlo k jedinému konfliktu, naopak se přátelství prohlubují. Je to pro všechny inspirující, všichni lidi jsou hluboce ponořeni do hudby a můžeme si oní povídat pořád a pořád...

Dneska večer asi budu brečet, až to definitivně skončí, protože všichni tady jsou fakt neuvěřitelní lidé.

Katcha - MetaversoKaždý Dj tu měl v rámci svého pobytu na RBMA možnost zahrát si v nějakém místním klubu, co ty?

Hrála jsem v takovým malým klubu, jmenuje se Metaverso , hrála jsem tam s DJem Digitalem (Angličan, DJ a producent d'n'b hudby) a zahrála jsem si asi 20 minut (teda asi jako všichni ostatní).

Jak na tebe římské kluby zapůsobily?

Nejvíc se mi líbil ten Metaverso - to je takový malý Punto, lidi v pohodě, v klídku. Dál se mi moc líbilo v Rashomonu, to zase takový prostor udělaný ze starého skladiště, něco co moc u nás nefunguje. Hráli tam lidi z Akademie - Cedric s Ahmedem (DJ z Bosny a Hercegoviny, hip-hop a dnb)  ze 3 gramců scratchované electro, pak se k nim přidal Mario (lektor z Itálie, který na svém labelu vydává opravdu zvláštní electro) se svým live setem. A dohromady to bylo fakt úžasný...

Pak jsme se byli podívat ve SuperClubu - u toho jsme se všichni shodli, že to bylo naprosto noční můra, tam vůbec nešlo o hudbu...

ColloseumCo Řím, jak se ti tu líbilo? Měla jsi vůbec čas na to se podívat?

Jasně! Prolezla jsem skoro všechny památky - Colloseum, fontánu di Trevi, Forum Romanum a tak. Tento týden jsem chtěla toho projít ještě víc, ale byla jsem tak unavená, že jsem toho už víc nestihla.

Jaký byl váš denní rytmus?

Život tu začíná o půlnoci - vyráželi jsme do klubu, který většinou zavíral ve dvě, ve tři. Po cestě jsme koupili pivka a zapadli k někomu na pokoj, kde jsme si tak do 6ti povídali. Ve 12 budíček, pak odjezd do Akademie. První hodina peklo, po jednom dvou Red Bullech lepší, kolem čtvrté odpoledne jsme už byli celkem v pohodě. Katcha spícíPo první přednášce přestávka, pak druhá přednáška a pak volný program ve studiích nebo další výuka (základy aranžování - hudby breaky, house, garage), základy skládání hudby, základy práce se sekvencery). V 22 jsme vyráželi se najíst, o půlnoci do klubu a tak šel den za dnem.

Jak tu o vás bylo postaráno?

Super. Měli jsme zajištěný transporty mikrobusem, na Akademii bylo k dispozici jídlo (ale to jsme si museli zaplatit), samozřejmě neomezený počet Red Bullů a dalšího pití zdarma.

Který přednášky ti podle tebe nejvíc daly?

Leroy BurgessLeroy Burgess (USA)
- o něm jsem předtím nikdy neslyšel. Je to týpek, který v americe vymyslel Boogie. A je fakt legenda, superstar. A o tom povídal, jaké to je být superstar. A ten, co dělal na přednášce, to jsem neviděla - chodil, zpíval, tancoval, křičel, hrál na piano. No byla to tak silná emoce, že normálně někteří po skončení začali brečet.

Philip Zdar (FR) - jeden z týpků z projektu Cassius. Přinesl si spoustu svojich hračiček. A zajímavé je to, že na začátku vůbec nevěděl, jestli s hudbou začít a pak se kousek po kousku stal světoznámým producentem. Když chceš dělat muziku, dělej ji... Naplno, nedělej nic jiného, ponoř se do toho...

Mo (DE) - to je holka, která zajišťuje pro producenty řízení výroby tracků a jejich vydávání. (mastering, výrobu, packaging, práva atd...) A postará se úplně o všechno - kompletní servis pro vydání vlastní hudby...

Group PhotoA tohle mám pro vás ostatní: hlaste se, zkoušejte to, znova - účast na RBMA za to stojí! Je to fakt neuvěřitelný, co mi to tu dalo.

A pro mě asi nejdůležitější je to, že jsem se definitivně rozhodla, že se pustím do hudby. Pořád jsem to řešila - mám si hledat dobrou práci nebo se víc věnovat DJingu, nebo skládání hudby, jestli na to mám nebo ne... A teď jsem si jistá, že se do toho ponořím naplno a uvidíme!


Odpovídala: DJka Katcha: http://www.katcha.info
Více info o Red Bull Music Academy: http://www.redbullmusicacademy.com/
Fórum Red Bull Music Academy na techno.cz: http://www.techno.cz/tforum/forum.php?f=220
První fotoreport z RBMA Roma 2004 od Dana: http://www.techno.cz/party/fotky.php?dir=2004/1014rbma_dan

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016