ROZHOVOR

 

B.One.K

B.ONE.K – DJ, promotér

Jaké jsou tvé iniciály? Celé jméno, věk a město původu, název agentury – uskupení, podniku

B.One.K, Bohouš Kocián, Praha, Flashprodukce.

Kdy a jak jsi se poprvé seznámi s taneční scénou a elektronickou hudbou?

Od r. 84-93 jsem poslouchal Depeche Mode, Alphaville, disko. Většinou díky svému strýci jenž hodně cestoval a sám se kdysi věnoval hraní v kapele. Od roku 94 Prodigy, L.A. Style - v této době se můj bratranec zase pro změnu věnoval hraní po diskotékách. A v roce 1995 jsem poprvé navštívil svou první party v klubu Sluníčko, jenž byla zlomová. Rok později jsem s dalšími lidmi založil live act.

Jak dlouho se na taneční scéně aktivně pohybuješ?

Aktivně zhruba 4 roky.

Čemu konkrétně se věnuješ?

DJing, promotérská činnost, booking. Hraní je u mě prioritnější nežli promotion a  booking. Více mě zajímá hudba samotná, než-li organizování, neboť mé začátky jsou ve skládání muziky. K tomu se také doufám, časem vrátím.Jinak v současnosti co se produkce akcí týká, pokračuji nadále i v menších klubových akcích(např. Flashdenz), nebo větších, jako jsou:  Flower Power, Limited Vinyl Storm, Kamikaze Spacecarnival (ta první byla s Ben Longem). Já osobně raději sázím na kvalitní český line-up, než na některé zahraniční interprety, samozřejmě vše myšleno v měřítkách akcí, jenž organizuji. Pokud bych do budoucna chystal něco "mega" tak mám také své zahraniční koně.

Jaké jsou tvé aktuální podmínky pro činnost? Změnily se od začátků?

Pracuji spíše samostatně s pomocí mého kamaráda ze serveru Hudebniportal.cz, s kterýmž to začínám úzce spolupracovat. Ale také se úplně nevyhýbám spolupráci s většími, či menšími promotéry a kluby. Podmínky? Nervy, telefon, mail a z mých zkušeností v první řadě stoprocentní spoleh pouze sám na sebe,více netřeba.

bohousePopiš prosím historii tvých projektů.

Od r. 96 live hraní, působení v NSK, free parties.
Od r. 98 osamostatnění, začátek DJingu.
Od r. 2000 první "promotérské" počiny v malých českých klubech.
Od r. 2002 promotion větších klubových akcí (cca 600 lidí), převážně v regionu středních a východních Čech.
Spolupráce se serverem Resistance.cz a booking některých DJs do MC Veltruby. Tento podnik, jenž se nacházel nedaleko Kolína se stal legendární. Proč  legendární? Většina DJs co zde vystoupila (Orbith, Tráva, Ladida, Aiffel) byla tolik nadšena atmosférou, že se chtěli okamžitě vracet. Dokážeš si v současnosti představit  party, kde obsadíš jednoho jediného českého DJe a přijde na něj 800 lidí? Dokážeš si představit, že probíhá v L-ku party, nebo v K.Hoře Christmas Party se zahraničními DJi a tobě místo 800 lidí přijde "jen" 500? Asi těžko,že?! A jaký je rekord? V létě 2002 přišlo do tohoto podniku na DJane Ladidu 1200 lidí! Na podzim 2003 zde byla přesunuta party  Kamikaze Spacecarnival s Ben Longem, ale to už je jiná doba a jiná story.

Od roku 2003 produkce, promotion, booking, MC Veltruby. Po změně majitele jsem zde uskutečňoval jak klasické techno party (např. Kamikaze Turboground s Tokym), tak i jungle, dokonce jednou došlo i na hip hop. Ale liknavost a naprostý nezájem majitelů vzala vše za své.

Polovina roku 2003 spoluzaložení, produkce, promotion, nedlouho trvajícího klubu Flash, jenž se nacházel v podzemních prostorách moderního kostela v Kolíně. Spoluzakladatelem byl  jeden z původních majitelů Veltrub a díky naprosté nepřejícnosti úřadů a místních  obyvatel jsme v potu tváře, dokonce za asistence Policie ČR zachraňovali již zmíněnou akci Kamikaze Spacecarnival s Ben Longem.

Současnost DJing, realizace vlastních parties, booking, klubové akce, spolupráce se serverem Hudebniportal.cz, spolupráce s dalšími promotéry (převážně v regionu vých.Čech).

djPopiš prosím způsob tvé práce.

Tak, aby to nikdo nevěděl. To je jasný,vyřizování telefonů, mailů, komunikace s dalšími partnery ,sponzory,atd. Co se hraní týká, používám k tomu 2 ruce a jednu hlavu.

Bylo/je těžké se mezi matadory prosadit?

Určitě. Ale kdo vlastně je a není matador. Nebo máš na mysli Matador, jako pneumatiky?

V čem si myslíte, že jste výjimeční?

Lezu po stromech, skáču do vody salta a umím jezdit v metru.Těžko sám posoudím, zda  jsem v něčem výjimečný, nechť posoudí jiní.

Byl Lenin žena?

Vím já? Já ho neostříhal.


djJaký je tvůj názor/pohled/pocit z - na oficiální scénu a velké promotéry?

Hmm, tak to je těžká otázka. Rozhodně před některými klobouk dolu a velký respekt! Jinak tato otázka je spíše na sepsání encyklopedie než aby se na ní dalo nějak jednoduše  odpovědět.

Jaké akce navštěvuješ ve svém volném čase?

Dle toho jak se co namane. Většinu svého volného času trávím raději jinde než v Praze, takže spíše mimopražské.

Jaký druh taneční hudby posloucháš?

Vše co má nějakou hudební a muzikantskou úroveň. Ale doma nebo v autě raději poslouchám něco jiného a moc rád mám Vivaldiho.

Co považuješ za svůj největší úspěch?

Jsem rád,že mi z toho všeho nevypadaly a nezešedivěly vlasy, jsem rád, že se mi alespoň z větší časti plní sny, a také to, že spoustě nepřejícníkům,se nepodařilo mě od všeho odradit.

djCo považuješ za svou největší prohru?

Těch je tolik,že si je nepamatuji. Že já se do toho vůbec pouštěl. Myslím,že skutečné neúspěchy třeba ještě přijdou.

Zasáhla vás nějak tzv. krize taneční scény?

Hmm, nelehká otázka. Existuje a existovala v Čechách vůbec nějaká scéna?

Jaké jsou tvé perspektivy do budoucna?

Ty jo,konečně krásná otázka! Perspektivy do budoucna? Co se nedaleké budoucnosti týká mě, co by promotéra, rád bych uskutečnil nějaký festival. Ale pozor, nejen taneční. Znovu  se vrhnul na komponování muziky, co se DJingu týká, zatím slyším, takže bych se rád  podíval někam za hranice ČR, to je jasné,že to je snem asi každého. Ale vše toto je dáno  osudem. A do té doby než ohluchnu se chci naučit pořádně česky, abych mohl vydávat o tomto všem (i o tomto povídání) knížky.

Co jsou to koněmažidle? Storka z hraní…

Říkáš přihodit nějakou vtipnou storku z hraní? Už jsi někdy viděl,jak lidi na party reagují, když jim tam pustíš AC/DC??

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016